Miskolc - Diósgyőri lakótelep, Árpád úti ABC kisáruház


Forrás: 
Saját fotók
Miskolc - Diósgyőri lakótelep, Árpád úti ABC kisáruház

Maradok a kereskedelemnél. Aki ismeri a Diósgyőri lakótelepet, az tudja, hogy nem egy unalmas, szokásos panelhalmaz, hanem a völgy ívét követve, S-alakú ívekben, kilométer-hosszan kanyarog két panelház-sor. Ez már önmagában érdekes hangulatot ad a helynek. A kilátás is irigylésre méltó, a Bükk és a Diósgyőri vár látható a házakból.

 

A lakótelepen lévő mindkét házsort megszakítja egy-egy, akkor nagy igénnyel tervezett és kivitelezett ABC-kisáruház, amelyek testvérek, majdnem egyformák. Az egyiket (nekünk sajnos), már felújították, átalakították, de a másik, amit most bemutatok, lényegében eredeti állapotában üzemel, nem sok minden történt vele az átadás, a hetvenes évek eleje óta, aminek csak örülhetünk!

 

Ha valaki át akarja érezni - jó értelemben - a "narancssárga-Skodával-megyünk-vásárolni-és-zöldalmaillatú-Tomi-mosóport-veszünk" fílinget, annak kötelező a hely.

 

Érdekes a portálon a kirakatok feletti, egykoron kivilágítható sáv, amelyen a termékcsoportokat reklámozzák. (Annak idején az ABC-k kirakataira volt ragasztva ez öntapadós tapétából sematikus ábrák vagy op-art jellegű motívumok kíséretében, de ilyen, kivilágítható, célirányosan tervezett sávval máshol nem találkoztam.) Sajnos ez mára nagyon tönkrement, viszont változatlanul feltűnő, ami annak idején (is) cél volt.

Belül néhány éve az eredeti, nagyon oldschool, alacsony gondolákat már kicserélték, de a fal aprómozaik-borítása (ez ma ismét divatos exkluzív épületekben) és a padló "Nova" márkanevű mettlachiborítása (valójában ez összetört lapokat jelentett, amit márkanévvel illettek) mind eredeti. A pénztár-boxok is eredetiek. A csemegepult felett kivilágítható dobozok, a pult termékeinek fotójával. (Ez is nagy divat volt akkoriban a komolyabb ABC-kben.)

 

Az épület hátsó részén egy másik üzlethelyiség (később termelőüzem) kapott helyet, de ez ma üresen áll és kifejezetten elhanyagolt állapotban van. A két épületrész között részben fedett gazdasági folyosó van.

 

Az épületen térbeli mintában felrakott mészkőborítás van kívülről mindenütt (kivéve persze, ahol nyílászárók vannak), ez kifejezetten igényes és drága megoldás volt, ahogy ma is az lenne. A körbefutó árnyékoló tetőrész "luxalon" jellegű alumíniumszalagos borítású. Erre került a nagyméretű, kivilágítható, dobozzal védett neonfelirat: "ABC kisáruház".

 

Az áruház, az 1974-ben készült Utánam, srácok. c. tévésorozat egyik részében is szerepel pár pillanatra.

 

Remélem, sokáig megmarad még ebben a formában. Érdemes és gazdaságos volna eredeti stílusában, kisebb munkákat végezve csak, átalakítás nélkül felújítani!

Miskolc, Diósgyőri lakótelep, Árpád úti ABC kisáruház 2 Miskolc, Diósgyőri lakótelep, Árpád úti ABC kisáruház 3 Miskolc, Diósgyőri lakótelep, Árpád úti ABC kisáruház 4
admin képe

kategóriába is beférne! Gratula az íráshoz, jó volt olvasni!

kössz! :)

örülök, hogy tetszik!

Szia!

 

Helybéliként (vagy épp azért) is pont az ilyen részletes posztokat keresem olvasni és lehetőleg a nem mindenki által ismert és csontig elemzett  épületekkel, helyekkel kapcsolatban.

 

Ismerem én is a boltot, bár vásárolni régen voltam benne, eleve Diósgyőr általam nem igazán látogatott része a városnak, gyerekkoromban rendes utazásnak számított oda menni, annyira az északi-keleti-déli tengelyen mozogtunk. Még most is szoktam tréfásan olyan kijelentést használni, hogy pl. "Nyugat-Miskolcra utazom" :-)

 

A "műszaki leírásod" építészként olvasva is élvezetes és értékes,

esetleg "szintén zenész"?

 

Az "Utánam srácok" örülök, hogy nem maradt ki, mert bár közhelyes, de igaz: "kötelező darabi" ilyen témában utazóknak, ennek ellenére én speciel nem tudom megunni.

 

a "Húszemeletes"-ről nincs valami történeti infód? Én amikor rákerestem a neten, csak a "Reaktorfighter" című, Miskolcon játszódó sci-fi trilógiát találtam (egy jelenet ott játsódik :-) , igaz azzal elvoltam egy darabig...

 

üdv

ádidi

Nemnem. :) nem vagyok miskolci és építész sem vagyok.

Csak érdekelnek a régi épületek meg Miskolc is. Meg Miskolcon voltak rokonaim (de már mind elköltöztek sajna).

A város szerintem is jó nagy, úgyhogy nem csodálkozom, ha valakinek kiesik Diósgyőr. Majd még bemutatom a másik diósgyőri ABC-t is később, amit részben már felújítottak. A belvárosi volt Pátria ABC-ről is van régi képem, meg a Centrum Áruházról is egy-kettő, még az eredeti épületről.

Kilián-Délről van valahol egy általános bemutató cikkem az építés idejéből.

A húszemeletesről sajnos nem tudok túl sokat, de majd megnézem, hátha akad valami cikk. Mintha olvastam volna valamit a Katowice-húszemeletes vonatkozásában.

üdv,

Szakáll

Kedves Szakáll!

 

Engem nagyon érdekelne a Kilián-Dél anyagod!

Hol tudnám én azt megnézni?

 

Üdv!

A.

ÁDY képe

"Breaking news Szakálltól - az áruházat felújítják. Sajnos leszedték a sárga alapon lévő feliratokat, bár érthető, mert nagyon tönkrementek már. Helyettük egy fehér csík van most. Az ABC felirattól balra pedig felkerült a Coop új logója, kivilágítható reklámdoboz."

..ez lehetet volna egyetlen megmaradt betű-tartódobozú áruház az országban,uyganis látom egyedifénycső-elkúrás után megmaradtak pár évig a tartódobozai...lásd Szfvár Liszt Ferenc utcában belvárosban várflakon belül azt a harisnyás-fehérneműs-MÉTERÁRUs boltot.Csak nehogy ebből a COOPból is kínaiáruda legyen mint Velencei-tónál (TÓ_COOP?) a belvárosi ABCből főhelyen levőből,meg patika/gyógyszertár...pár hónapja 1-2tóparti üzletüket még bérbeadónak hirdették,de meglepődtem hogy lehet a VIDI ABCt is a SZFVÁRit az pedig évekig kiadó volt 2011vége óta bezárva 300-400ezer per hóért akarták kiadni mai világban...idén tavasszal meg is nyitott egy hónapra (2-3nap hiján 1hónap csak),majd bezárt,azt hiszem PÉCS COOP próbálta vásárlókat beterelni de teszkózó birkák nem énagyon észlelték,mire észlelték volna bezárt...pedig elérhető heylen van,scak estefele izgalmassá tette helyi képviselőség az utcavilágitás fényerejét stb,mllette van egy átjáró a VIDI ovi volt épülete is ami 2db óvoda ma,és mögötte teniszpályák,mellette étterem...üzemi étterem,futószalagos tálcavisszatevő résszel,amit én már 1987ben láttam amikor nagymamám nyugdijba ment Videotontól,utolsó évében még beadott nyárii napközibe a mellette levő ..miylen is az..Váci Mihály SZki-be?abban is voltka nyári napközik,meg busszl filmvtitétre vivés fura japán filmekkel (Király és a madár iylen robot feje tetején hajókormányosan vezérelhető robottal stb)

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Én 1973 és 80 között laktam az Árpád utca 74-ben. Sokat vásároltam ebben a boltban. Ismertük a főnököt (gondolom mindenki ismerte a telepen). Az eladók nagyon barátságosak voltak. A hátsó részben zöldséges üzemelt. Ha jól emlékszem eleinte a gyógyszertár volt ott, de miután felépült a körzeti patika (az utca másik oldalán a közért mögött) a gyógyszertár is oda költözött át.