Forte Fortecolor film


Forte Fortecolor film

Nem exponált, megmaradt tekercs.  Pontos megnevezése: Fortecolor II 135-24, vagyis 24x36 mm-es képből 24 készülhetett rá. Fényvédő tokja könnyen nyitható-csukható volt, így akár a félig "elfotózott" tekercs megfelelő része levágható, laborálható volt.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
NofreT képe

Azt hiszem, van néhány titokzatos negatívom. Az a titka , hogy nem tudom, hogy elfotóztam-e vagy sem, előhívattam-e vagy sem. és ez így fog maradni:)
Nofre

leguan képe

Meg kell nézni. Ha előhívattad, akkor az látható. Ha nem, akkor már mindegy. Akár  már exponált, akár még nem, a fényérzékenysége fokozatosan csökken (expo előtt lassabban, expo után gyorsabban), tehát néhány év múlva már semmire sem jó.

NofreT képe

Ez elég szomorú. Valahogy úgy voltam vele. hogy a védett tokban elvan még egy kicsit. Mindig volt valami sürgősebb dolog, közben meg el is felejtettem, elkeveredett.

Ráadásul néhány szines fotó teljesen kifakult. Arra emlékszem, hogy írtak a különböző minőségekről, de amikor szembesül vele az ember, az mellbevágó érzés.

(Tényleg, a dia-korszak valahogy kimaradt, vagy nem találkoztam itt vele. Mintha annál is lett volna ilyen színvesztéses probléma)

 

Nofre

leguannak ELMÉLETILEG teljesen igaza van, mindenhol ezt olvashatjuk.

Azonban: még gyerekkoromban találtunk egy nagyon régi (10-20 éves) filmet, amit kíváncsiságból előhívattunk, és lőn csoda: volt rajta kép, ha nem is tökéletes.

Szóval én rászánnék egy előhívási díjat...

 

bfonok

Murena képe

Alapvetően a tárolás is befolyásolja azt a körülményt, hogy az előhívatlan exponált filmen mit fogsz találni akkor amikor előhívatod. Magasabb hőmérséklet visszabontja a képet.

 

Lejárati idő után 6 - 8 évvel elfényképezett nyersanyag teljesen tökéletes lehet, mindösszesen névleges fényérzékenysége jóval alacsonyabb, így érdemes alaposan túlexponálni. A színes film emellett még szemcsésebb is lesz.

 

A filmeket mindenképp érdemes előhívatni, mert lehet, hogy pótolhatatlan emlékek vannak rajta, a színhelyesség azonban ennek a szempontjából már közömbös lesz.