Csornai nődolgozók


Forrás: 
Saját - M. könyv
Csornai nődolgozók

"A Csornai gépállomás nődolgozói is szeretik a rádiót és a televíziót"

admin képe

Ez már médiacenter!

A Csornaiak biztos tudják,hogy a tévé mire van rátéve?(Már arra a fehér keretre gondolok,ami a Terta rádió körül látszik.)

Terta 426 és AT 501: komoly készülékek voltak akkoriban. A Tertát talán egy szekrénybe helyezték. (Nagyon szép a Tertát tekergető "nődolgozó"!)

ml

ÁDY képe

A fenti AT 501-es nem azonos a lenti AT 501-el.(De nem csak "belsőleg" van eltérés,hanem a gyártásuk ideje is eltérő )

Sok AT 501 változat volt: "sima" AT 501 (kétcsatornás), AT 501 M, AT 501 L, ha a hangszórórács látszana, többet tudnánk :-)

A Tertán lenyomott gombbal a belső, forgatható ferritantennát lehetett üzembe helyezni. 

ml

Itt viszont én voltam szűkszavú,mert nem indokoltam meg a különbséget a két készülék között.Első ránézésre is látható a különbség.A jobb oldali forgatógombok a kétcsatornásnál sima rádiógombok,még a dobváltósnál már számozott,óralapszerű "szárnyasgombot" szereltek.
Így a "lányok társaságában" egy sima kétcsatornás készülék van,alul pedig egy 12 csatornás gép látható.Ezért irtam,hogy a két készülék nem egyforma.
A rádión valóban a ferrit van élesítve, sáv viszont nincs.Sajnos így a lányok nem hallhatnak semmi jó zenét.

Akár hallgathattak is, ui. a ferritantenna csak középhullámon működött.

ml

labellohu képe

Ez nem igaz, mert nagyon sok rövidhullámú rádiót gyártottak csak ferritantennával pl.: Orbita, Sport-2, Mónika vagy a VT Teenager és hálózati készülékek is és a vételi kézségük még ma is kiváló!

Ebben a készülékben a ferritantenna csak középhullámon működött, a rövidhullámot külső antennával (néhány méteres drót) lehetett fogni. Egyébként a rövidhullám 49 méteres sávját minden bizonnyal lehetett ferittel is venni.

ml

Ezen már egész biztosan a műanyag hangszórórács van. Nekem van 4 AT501-esem, közülük kettő a zöld képernyőkeretes 2 csatornás, ami a fehér keretes 2 csatornásnál régebbi. De nálam ezek is már a műanyag ráccsal készültek.

http://retronom.hu/node/15349

Olyan készüléket, amin a rács a doboz anyagába van bemarva, még csak képen láttam a Kádár-könyvekben.