(Siemens A) WSW Phono Tango 58 589W rádió lemezjátszó


Forrás: 
saját
(Siemens A) WSW Phono Tango 58 589W rádió lemezjátszó
NofreT képe

Ezen csak ámuldozni tudok.
1958-ban valami kisméretű rádiónk volt, egy külön polcon . Jó magasan, ezért nem is emlékszem a külsejére igazán. Ebben meg lemezjátszó is van, és külön gombok rajta a koncert, és jazz hallgatásához. Nem tudom hogy csak én voltam nagyon "vidéki", vagy mennyi lemezjátszó lehetett akkor Magyarországon? Több mint tíz évvel később volt hanglemez a kezemben. Élőben viszont hallgattam jazz-t is, hangversenyt is, és operát is.
Mai eszemmel nem cserélném el azokat az élményeket egy ilyen készülékre, bármilyen szép is ez.
Nofre

Kevés :-) Úgy gondolom, tízezres nagyságrendben lehettek lemezjátszók abban az időben Magyarországon. Viszonylag egyszerű szerkezetek voltak, de akkoriban (és még sokáig) nagyon sokba kerültek az ilyesféle elektronikai cuccok a fizetésekhez képest. A képen látható rádióhoz hasonlókat nálunk is gyártottak (Orion és Terta) 3000-4000 forintokért.   

ml

NofreT képe

Most láttam a TV-t a "szomszédban" (médiacenter), és dereng, hogy TV-t azért láttam ám :)

Volt az utcánkban egy család,és nekik volt, vagy akkoriban lett TV-jük. Ezt onnan tudom, hogy a környező lakókat meghívták, és tucatnyian szorongtunk a szobájukban, én a saját kissámlimon, és lestük a kis szürke ködöt :))) Műkorcsolya volt, ha jól emlékszem, de aztán snitt.
Szóval nem volt ilyen masinánk, viszont kaptam Igazi Biciklit, és azzal járhattam a zeneiskolába, ahol zongoratanulás helyett a hegedűt kellett választanom. Mert az előbbi hangszer túl drága lett volna. Nem tudom, hogy a Saját 7/8-os hegedűm mennyibe kerülhetett, nem beszélve a Saját Bicikliről, de tudom, hogy nagy szám volt. Eközben az utcában még nem volt vezetékes víz, a fateknőben mostunk, és a közkútról hordtuk a vizet. Kettő is volt, egy artézi szivattyús, és a másik irányban egy nyomókaros. Amibe felül egy kis kavicsot lehetett szorítani, hogy ne fehéredjen bele az ember keze a folyamatos nyomásba.
Nofre

Az 50-es évek végén egy utca (bérház, falu) nézett egy tv-készüléket, ma egy ember néz egy tévét, (és mérges, hogy nem láthat egyszerrre több porgramot) :-) 

ml

Csuby képe

És egy lakásban minden szobában, még néha a konyhában is van tv.

oldtimer képe

"re lemezjátszó"

 

Az akkori lemezjátszók hallgatása valamiféle "pótcselekvés" lehetett. Arra jó volt, hogy ha a rádió nem adta valamelyik régi külföldi énekes dalát, és megvolt lemezen, akkor meg lehetett hallgatni. Jóllehett a személyes meghallgatás nem lett volna kivitelezhető.

 

üdv.: oldtimer