Saturnus étkészlet - Horváth László


Forrás: 
saját scan, könyv címe a képen
Saturnus étkészlet - Horváth László

Formatervező: Horváth László

Talán majdnem minden háztartásban előfordul ennek a készletnek egy-két darabja.

Most fogom a teáskannát száműzni, mert több helyen csorbult. Fájó szívvel, mert jól használható edények ezek, könnyen lehet tisztítani. Akkoriban újdonság volt, hogy nincs rajta minta, ami nagyon praktikus is.

Csuby képe

Nekünk is volt ilyen kávés készletünk.

Szép a formája, ez is újdonság volt a 70-es években.

És főleg az, hogy egy nagy sorozatban gyártott terméket formaterveztek.

NofreT képe

Minisztériumi körlevél ment a gyártócégeknek, hogy a képzett formatervezőket ne mellőzzék ... ekkoriban indult be sok új magyar termék gyártása. Részben a házgyári programhoz is kapcsolódott. Az elv az volt, hogy ne csak használható legyen, hanem szép is. Ezek előtt jószerivel csak matricázott kerámiát lehetett kapni. De az Ikarus is ebben az időben nagyon szép eredményeket ért el. Úgy is mondhatnám, hogy "felsőbb utasítás" hatásaként került sor a szép, iparművészek által tervezett termékek gyártására.

 

Nofre

A fedelek kiképzése is nagyon ötletes. Sajna, én nem láttam ilyen készletet élőben.

ml

Csuby képe

Nekem is már csak a cukortartó van meg.

Itt:

http://www.retronom.hu/node/17507

NofreT képe

ezen kicsit csodálkozom, hogy nem találkoztál vele.

nem csak ennyiből áll a teljes kínálat, tányérok is vannak, vagyis a teljes konyhai porcelánkészlet. Bár mintha sótartó nem lenne benne, arra nem emlékszem. Nagyon jól lehet vele teríteni is - mert egyszínű fehér-, a környezetet lehet bármilyen alkalomhoz alakítani. ( abrosz, szalvéta és más asztaldíszek). Hogy mikor telítődött a piac, azt nem tudom, a hetvenes évek végén vettünk ilyet, és lehetett pótlásokat is venni, nem volt mindig kötött a készlet darabszáma.

 

Nofre