Amfora Saba kerámia tál


Forrás: 
Saját - M. K. újság
Amfora Saba kerámia  tál
NofreT képe

Römertopf / római tál /agyag sütőedény

még néhány további név. Csak ez kapott valami mázat, de nem értem hogyan engedi át a nedvességet. Mert eredetileg az a római-tál titka.

 

Nofre

leguan képe

Ezekben a mázas kerámia tálakban éppúgy lehet főzni-sütni, mint a zománcozott fém vagy az üveg (jénai) tálakban. Viszont nem nyújtják azt az előnyt, amit a valódi római tál. Mert az máz nélküli. Használat előtt huzamosabban vízben kell áztatni, így a kerámia pórusai telítődnek vízzel, ami sütés közben fokozatosan elpárolog, és igen finomra párolja a bennelévőket (ami ráadásul sohasem ég oda). Persze csak langyos vagy hideg sütőbe szabad betenni, mert különben a hirtelen keletkező gőz megrepeszti.

Laki Géza képe

Az említett máz nélküli tál itthoni változata volt még a 80-as évek derekán árusított PATAKI TÁL is.

NofreT képe

kizárólag ezért nem barátkoztam meg vele, mert gyakorlatilag nem lehet elmosogatni -szerintem.
Ha a nedvességet átengedi, akkor az étel különböző alkotóelemeit , nedveit is átengedi, magába szívja. Két használat között nem romlik el a tál anyagában? Vagy sütéskor sterilizálódik?

Vagyis mi történik, ha nemkívánatos anyagot szív magába a tál fala?

Ha jól tudom, régen egyszerűen friss agyagot tapasztottak a sütnivalóra, és berakták a tűzbe.

leguan képe

A "nedvességet" nem átengedi, hanem a használat előtti beáztatáskor felszívott vízet a hő hatására kiengedi magából. Vagyis a "nedvesség" útja nem az ételből a tál fala felé, hanem a tál fala felől (falafel :-)) az étel felé vezet, párolva azt. Ételmaradványok így nem kerülnek be a tál anyagába, ráadásul "odasülés" sincs, így könnyű és hatékony a tisztítás.

 

Boldog hobo koromban (ami persze régen volt, ezért retro) az itt-ott magamhoz édesgetett baromfikat én is sütögettem agyagtapasztással tábortűzben. Fenséges!

NofreT képe

Azért érted a problémámat, ugye, :)

Ahol be tud menni a nedv, ott ki is tud menni. Ha az elkészült étel benne van az edényben, akkor a valamikkel telített pára a sütőben "kiszáradt" edény felé indul, nem?? :)
Ha ide-oda megy a nedvesség az edény falvastagágának két oldala felől, akkor minden lehetséges, még az is, hogy a harmatpontnál megáll a nedv közlekedése.

De azért megnyugtattál, mert a hevítés(sütés) már önmagában csírátlanít. Ugyanis van a spájzban egy mázatlan, ki tudja mióta, de még nem állt kézre hogy használjam.

mellékszál: hogyan édesgettél magadhoz baromfiakat?? :)

adalék a net-ről:
A római tál titka az előkészítésben rejlik. Minden használat előtt be kell áztatni fél vagy egy órára úgy, hogy az edényt megtöltjük hideg vízzel, tetejét kifordítva belehelyezzük, és azt teletöltjük hideg vízzel.
tehát az edény felől töltődik fel, aztán visszamegy az étel felé..:)
vagy nem, vagy ez csak a mázasra vonatkozik, szóval sok itt a pontatlan info

leguan képe

Na persze a háziasszony ügyességét kifelejtettem a logisztikai fejtegetésből. Ha túl korán indul a pára "kifelé", akkor elkapkodta a beáztatást, vagyis kevés volt a víz a tál pórusaiban. Ha viszont addig vár, míg a kiszikkadt tálba visszaáramolna a nedvesség, akkor már régen túlsütötte a hamikát.

 

Mellékszálon: többnyire pipipi. Nagy mázli esetén lilili.

NofreT képe

nem így gondoltam. Arra az esetre gondoltam, amikor kész az étel, kiveszem a sütőből, és az edény elkezd hűlni. Ha még senki sem jön enni, egészen ki is hül, a belső tartalom tovább melegen marad, és akkor jön az, amit fent írtam. Kivéve, ha tévedek :)

De ahogy látom, másoknak is van ilyen aggálya:

Tockos | 2006-02-03 14:50
Én kaptam egy ilyen tálat,de még nem főztem benne,mert borzalmasan dohos a szaga.Hogyan lehetne eltüntetni?A sima vízben áztatás nem segített rajta.
| 2006-02-07 08:50
Szia! Ez csak egy javaslat, mert nekem még ilyen problémám a tálammal nem volt, de hasonló helyzetben kipróbálnám az esetes vagy citromleves (jó tömény) vízbe áztatást. Ja, ha szárítod a tálat, soha ne tedd egybe őket, mert akkor bepenészednek (nekem jó pár napig száradtak). Nofi
szekemo | 2006-02-07 15:12
Nekem is van ilyesmi tálam. Csak annak a belseje mázas, akkor az mégsem iylen? Vagy főzhetek így benne?
Ágica | 2006-07-30 07:56
Az én római tálamnak nem pontosan illeszkedik a teteje. Ez normális? Vagy így használhatatlan az egész?
Kóbor | 2006-12-09 18:23
A legjobb a mázas belsejű tál, mert az könnyen tisztítható! Az pedig nem gond, ha nem teljesen passzol a teteje és az alja. A gombás-halas receptet kipróbáltam, nagyon finom volt! Fehér bor helyett kifacsart citrom levét használtam.
Dorka | 2007-03-28 15:35
Én éppen csülköt próbálok sütni benne, azért is kukkantottam ide, hátha van valami ötletetek hozzá! Nagyon várom a végeredményt! :) Ja, az enyém sem zár rendesen, de mégis vajpuha lesz benne minden és én is osztom: ha most veszel csak mázasat válassz, mert életveszély a simát takarítani.
Pepe | 2008-06-18 17:55
Nekem egy több mint 30 éves tálam van, nagyanyámé volt. Kiválóan működik. Szerintem nem kell kikenni semmivel, csak simán bele a hozzávalókat és kész.
Ibolya | 2008-11-29 12:34
Cserép edényt tisztinai mosogatogépben is lehet nekem mázas belsejü van de semmi szaga nincs.
nikolett | 2009-01-09 11:14
Cserépedényt nem szabad mosogatógépbe tenni!Tönkreteszik a vegyszerek!
zsuzsmocska | 2009-08-25 08:59
Mivel mosószerrel nem lehet tisztítani, egy megoldás van, hogy tedd tele vízzel és 1 pohár ecetet zuttyancs bele! 1 órát kell sütőben sütni! Ezután öntsd ki a vizet és dörzsöld be sóval. Meleg vizes öblítés után szárítsd ki! (ezt a római tálas könyvemből idéztem neked )

http://www.nana.hu/index.php?apps=cikk&cikk=16955

szóval nem ártana egy római-tálas használati utasítás

NofreT képe
leguan képe

Itt bőségesen le van írva a lényeg.

 

A "hol a lé" cím alatt idézett aggályoskodóknak van egy nagy tévedése: A mázas és a mázatlan cseréptálak között nem az a fő különbség, hogy milyen könnyű vagy nehéz kimosni, hanem az, hogy  más főzéstechnikára használhatóak.

 

Egyébként erre a témára is érvényes az, ami sok nagyon  egyszerű dologra szintén: elméletileg átbeszélve tele vannak problematikával, a helyesen  alkalmazott gyakorlatban viszont nagyszerűen működnek.

Üdvözlök mindenkit!

Azért írok ide, hogy nem-e tudna valaki nekem segíteni azzal kapcsolatban, hogy tudnák-e még ilyen Amfora Saba kerámia tálat venni valahol? Volt nálunk 'kölcsönbe' egy ilyen, de történt vele egy kisebb baleset és szükségem lenne egy másikra. Nem feltétlen kellene ugyan olyan, de egy próbát megér. 

Előre is köszönöm a segítséget.