Csabai Dániel: Magnósok Évkönyve 1971-1986


Forrás: 
Saját
Csabai Dániel: Magnósok Évkönyve 1971-1986

A (majdnem) teljes sorozat, ugyanis 1996-ban és 1999-ben is jelent meg hasonló néven kiadvány a szerző tollából, de az már "mammutvadászat a jelenkorban" -volt, aki olvasta, ismeri, tudja miről van szó.

Csabai Dániel a kor egyik meghatározó szakírója volt a tájékoztató, ismeretterjesztő híradástechnikai irodalom vonatkozásában. Műveit sok kritika érte, elsősorban szakmai oldalról, ennek legélesebb megnyilvánulása volt olvasható a Hifi Magazin 3. számában, Sólymos Antal tollából, melyben élesen bírálta a szerző felületes szakmaiságán kívűl a prospektus-szellemet is.

Ennek ellenére a mű 1971 és 1986 között keresett, sikeres volt, széles tömegek számára mutatta be, milyen mértékben, merre fejlődik a szórakoztató elektronika úgy tőkés, mint szocialista viszonylatban. Persze, naprakész nem lehetett. Mindenesetre nagymértékben hozzájárult hazánk műszaki kultúrájának növeléséhez, és sok érdeklődőt ültetett a fotelbe kezében a könyvvel, és jómagam is ebből a sorozatból szereztem első híradástachnikai szak,-és történeti ismereteimet.

 

Engem a készülékekről közölt részletes adatsor "nyűgözött" le :-) Vajon honnan szedhette össze?

Azért voltak melléfogások (vagy csak azok?), pl. Unitra TSH 110/111 tuner (1982-es kötet), igén szép adatokkal, de a HFM bizony sokkal gyengébbeket mért, sőt a készülék eredeti használati utasítása sem tudott arról, milyen "jó" ez a készülék :-( 

Még valami: az 1982-es kötetben hosszan élcelődik a szubjektív meghallgatásokon, majd 1983-ban ilyen alapon is minősíti a POLIMER-kazettákat, de nem közli, hogy milyen készülékeken történt a meghallgatás (magnó valószínűleg Orion SM 250, erősítő és hangdoboz típusa ismeretlen).

ml

Kiss Béla lászló képe

Igen, a HFM-MÉ ellenszenv pregnánsan jelen van a '82-es évköny egy kép alatti megjegyzésén, ha jól emlékszem: " megjöttünk a hifi-szeánszra, hol vannak azok a Spendorok?" Ha minden igaz, ezen a képen állatok (is) vannak. Erre azért emlékszem iylen jól, mert akkoriban nem tudtam, mik azok a "spendorok", mert csak Orion és VT-dobozok léteztek számomra...