Kései tudósítás a Képes Újság 1978-as siófoki Fesztiváljáról


Alkalmi.jpg

1978-ban a Fesztivál előtt a lap egy fotópályázatot hirdetett meg, melyen részt vettem. Nem sokkal a Képes Újság Fesztivál kezdete előtt kaptam egy meghívót, hogy egy képem ki lesz állítva Siófokon a szabadtéri fotókiállításon.

Útbaigazítás

A kiállított képemnek az Útbaigazítás címet adtam, noha a derék nyírségi néni nem azt az utcát mutatta meg, melyet kerestünk, hanem azt, hogy ő hol lakott. A felvétel akkor stílusosan egy Zsiguli belsőből készült.

Április 30-án, vasárnap látogattunk el a Fesztiválra, ahol már reggel óta zajlottak a különböző programok. 8 órától Országos népművészeti vásár volt a 70-es útnál a széplaki Piroska csárda mellett. A fotókiállítás mellett volt festők szabad műhelye is a móló melletti parti sétányon.

A leglátványosabb műsorok a Szabadtéri Színpadon voltak, ahol a már az akkor ismert Dévényi Tibor /még nem Tibi bácsi/ konferálta be az akkori idők neves fellépőit.

Karda Bea

Ihász Gábor dedikál

 

Láthattuk Pl. Karda Beát, a Gúnya együttest és megfordult a Fesztiválon és dedikált is Ihász Gábor.

Az igazi retros pillanat az volt, mikor az akkori főszerkesztő átadta az egyik szerencsés olvasónak a lap fődíját egy Junoszt televíziót.

/A színes fotózás akkor még elég gyerekcipőben járt. A minőségi filmek drágák voltak, de lehetett tekercsben /fű alatt/ kapni valami Kodak-Eastman negatív filmet. Abból ilyesmiket sikerült kiszűrni, nem volt túl friss./

Kalocsai népviseletesekA fődíj bekonferálása

A posta- az irányítószámok bevezetésének idején- látványos, alkalmi  kiadványt jelentetett meg  és már akkor retronak számító bemutatót  rendezett, mely egy korabeli Delizsánsz postafogat élő megjelenítésében csúcsosodott ki.

Delizsánsz postafogat

A delizsánsz, expressz postafogatok a XVIIII. században Angliában terjedtek el őször, aztán nálunk is meghonosdtak, majd a vasút megjelenésével szükségtelenné váltak.Hátlap

 

Ez a látványos postafogat a posta gyönyörű alkalmi kiadványának a borítóján is látható volt, melyet alkalmi bélyegzésekkel is lehetett hitelesíteni.Séta a mólón Alkony a mólón

A sok program után egy levezető sétát tettünk a siófoki kikötő mólóján, ahol még megcsodáltuk az alkonyi fényben "nyugovóra" térő vizibuszokat.