RFT B3010 hangdobozpár


Forrás: 
Saját
RFT B3010 hangdobozpár

KERESEK OLYAN B3010-ES DOBOZ-PÁRT, AMELYNEK A LEVEHETŐ ELŐLAPJAI NEM HÁROM LYUKASAK, HANEM EGYBEFÜGGŐ FELÜLETŰEK (MINT LEJJEBB, A LINKBEN IS LÁTHATÓ KÉPSORON, A JOBBOLDALIAK).

 

További képek:

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/RFT_B3010_2.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/RFT_B3010_3.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/RFT_B3010_hangvaltok.JPG

 

Sokak szerint nagyon kellemes hangú hangdobozpár. A napokban én is szereztem egy ilyen hangdobozpárt és az első meghallgatások alkalmával igencsak nem tetszett... Mélyhiányt, sivítós magasakat, zavaros középtartományt hallottam. Tőlem talán már megszokott módon azonnal szétszedtem és a hangváltóját néhány nap alatt átalakítottam, egyelőre csak fülre és meglepően kellemes, zenei, rendezett, finom, nyílt hangjuk lett, a legutolsó képen a hangváltók rajzát is csatoltam. A magasak egyből rendbe jöttek, a középtartomány is rendbe jött és érdekes módon a mélyek is egyensúlyba kerültek. Nagyrészt klasszikus zenén teszteltem és még a kényesebb, kellemetlenebb hangfelvételekkel is jól megbírkóztak a kis dobozkák. Nagyon érdekes, hogy ilyen kicsi dobozok és mégis azt az érzetet képesek kelteni, amit nem sok ilyen kis doboz-pár mondhat magáénak, hogy a mélyei is megvannak, méretüket meghazudtóló módon. Azt tapasztaltam továbbá, hogy mintha a hangszóró-készlet is nagyon jó lenne (legalábbis így hallom), a magas hangszórói szép, torzítatlan hangúak és elég magasra is mennek, valamint a mély hangszórók középtartománya is torzítatlan. Szerintem a mélyhangszóróra magasabb frekvenciákat is nyugodtan rá lehet engedni, nem volt indokolt az eredeti kapcsolás szerinti erős első- másodfokú szűrő-tag (900 uH és 22 uF, ráadásul elkó, amely köztudottan nem nagyon való hangváltóba; helyette bőven elegendő 750 uH és 6,8 uF; a 900 uH-ből úgy lesz a legegyszerűbben 750 uH, hogy letekerünk belőle kb. 2 - 2,5 m-t, de ha valaki nem szeretne vele szórakozni, akár 900 uH-nek is meg lehet hagyni, sok különbség nincs a két induktivitás-érték okozta hangszín-módosulás közt) és a magas körben pedig még az eredeti ellenállás érthető módon illesztési okokból kerülhetett be, de igazából szerintem erre sincs semmi szükség (az enyémben nem 3,3, hanem csak 1,8 ohm, de a 4,7 uF elkó szintén nem megfelelő, mert valószínűleg a rezonanciafrekvenciája nagyon csúnyán kihallatszik), valamint az eredeti 100 uH tekercset nem is értem.... Amint láttam egy német bemutató honlapon, ahol még egy átviteli diagramot is közölnek:

 

http://ifatwww.et.uni-magdeburg.de/~madaus/boxentext/b3010t.html

 

- itt leírják a vége felé, hogy nekik em tetszik a legfelső magas tartomány, bár a hangszórót ők is jónak tartják és ők sem értik igazán és csak találgatják, hogy az a tekercs azért került bele, hogy a kelet-német minitorony SV 3000 erősítő előfoki zaját kívánták ilymódon elnyomni - tehát mondhatni, a hangdobozokat szándékosan elrontották, hogy a gyatra SV 3000 erősítő hibáját ezzel kompenzálják. - Igazi fusi megoldás...... Bevallom, általában nem szoktam levenni a hangszóró-védő keretet a hangdobozokról, ugyanis azt tartom, hogy nem nagyon szabad észrevehetően másképpen, fojtottabban szólni egy hangdoboz-párnak, ha rajta vannak, de ezeknél mindenképp le kell szedni, ugyanis jól el vannak szúrva, mert a magas hangok mindenképp torzulnak, csökkennek, ugyanis a keretet rajtuk hagyva egy üreg alakul ki a magas előtt, amely ezt okozza, de ez csak esztétika.... (Ha már itt tartunk, igazából a védőkeretek nélkül ezek a dobozok nem igazán mondhatók csinosnak és az a libafos-zöld szín és eléggé bizarr..... :--))))) De a hangminőségük a módosított hangváltóval engem legalábbis kárpótol mindenért, még akkor is, ha az érzékenysége elég alacsony (84 dB), ami miatt nem igazán lehet jó extra kis teljesítményű erősítővel járatni és a max. teljesítménye (20 W) miatt pedig vigyázni kell arra, hogy nagy teljesítményű erősítővel használva ne nagyon tekerjük fel a hangerőt. Mindazonáltal tartok tőle, hogy a nála kicsit drágább (vagy talán lényegesen drágább) kis dobozokat is képes alaposan megverni....

Gratulálok Ákos!

 

Szivesen kipróbálom a saját RFT hangfalaimon az átalakítást.

Ismét egy hangfalmod.

De nagyon támogatom ezeket a módosításokat.

Miért is ne módosítanánk, ha ezzel egy zeneibb kellemesebb hangot tudunk varázsolni olcsó szériagyártott hangdobozainkbol.

Legalább nem csak dísz és gyüjteményi darabokként funcionálnak.

Hanem hallgatjuk is őket.

 

 

dollerakos képe

Szervusz!

 

Ennek a kis doboz-párnak amúgy gyárilag telejsen elbaltázták a hangváltóját, ez jól észlelhető is. A korabeli Hifi Magazinmég csak tesztre sem méltatta, nem is csodálom, igaz, ezek tényleg nagyon kicsi hangdobozok, de... később azért ők is teszteltek még ennél kisebb (és gyengébb) dobozokat is (Hangsugárzók a porondon címmel).

Ezekböl a hangfalakbol  tényleg egy zenei, teres, jól hallgatható dobozt lehet csinálni némi hangváltó módosítással?

Írod hogy a Hs-40 nél is jobban szereted hallgatni.

Pedig azok már közismerten jó hangfalak.

 

dollerakos képe

Érdekes egy helyzet alakult ki pár napja, amikor tényleg úgy hallottam, hogy ez a kis RFT-pár egyenletesebben szól, mint a jó öreg Orion HS 40-es, amelynek szintén még korábban módosítottam a hangváltóját. Aztán rá kellett jönnöm, hogy a HS 40-esek váltóját még tovább kellett finomítani; majd a részleteket le fogom írni a HS 40-es topicban, a lényeg, hogy a mély-kör másodrendű komponenseit kellett variálni, úgyhogy most már ismét a HS 40-es lett a jobb, de ehhez az kellett, hogy ezek a kis RFT-k ide kerüljenek hozzám.....

Üdv!

A kedves Szerző inspirálása okán beszereztem kedvező áron egy pár Béharminctizet. A mai napon megérkezvén frissen átalakítottam az útmutatás szerint a dobozok hangváltóit és egy nagyon hallgatható dobozpárt kaptam. Hogy honnét tudom, hogy jó lett? Nem fárasztó vele a zenehallgatás :) Minden hang(szer) rendben van...

Köszönet!

 

appme

dollerakos képe

Üdvözlet!

 

Örülök, hogy sikerült és jó a zenehallgatás ezekkel a kicsikékkel! :--))

Zsolt77 képe

Köszönöm a tippet, én is módosítottam, sokkal szebb lett a teteje, viszont ettól eltűnt a közepe. Fogtam és a mélyhangszórót rákötöttem kihagyva mindent a bemenetre és csak a magashangszóró maradt a módosítás alapján. Így lett az igazi nekem, most eléggé kiegyenlített a kis hangfal. Érdemes kipróbálni, hogy a mélyet hagyjuk végig szólni és csak rásegít a magas a hangváltón keresztűl. Üdv, Zsolt

Nem érdemes. A mélyközép rezonanciája és a középtartomány átvitele ezt nem engedi.

dollerakos képe

Helló!

 

Kicsit már talán áttekinthetetlenné vált a téma, amelynek én vagyok az oka :--))) mert kicsit túl sokat variáltam már ezzel a váltóval.... Tehát, a legutolsó és eddig a legjobban bevált MOD az alábbi kép szerinti, szerintem fülre ezzel a középtartomány is rendben van. Én sem tartom szerencsésnek a mélyet direktbe bekötni.

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/RFT_B3010_hangvalto_2.JPG

Szia Ákos!

 

Saját B3010 hangfalaimon megcsináltam a hangváltó módosítást, amit itt közzétettél.

Lényegében az ellenállást kivettem és vezetékkel helyettesítettem, a kondenzátorokat kicseréltem az általad leírt értékek szerint. Valamint a magas előtti tekercset is kivettem és egy vezetékdarabot raktam be helyette. A 900 mH -s tekercsböl letekertem 2,5m hosszú vezetéket.

 

A hangja nagyon kellemes , eleven.A mélye az egészen meglepő........

Nagyon teres, minden a helyén van .

Legérdekesebb az egészben hogy a kis hangfalakra jellemző szép magasuk van de a mélye, az egyáltalán nem egy kis hangfalas hangzás.

Biztosan sokat fogom hallgatni.

Számomra ez a mod azért egy élmény , mert  kis pénzböl meglehet valósítani és egy olyan hangfalam lett ami úgy szól mint a sokkal drágább hangfalak.

dollerakos képe

Szia!

 

Nagyon örülök, hogy tetszik a hangja a MOD után! :--))

 

Üdv.

Kékedi Levente képe

Szép napot mindenkinek!

 

Az elmúlt napokban kaptam ismerősöméktől egy ilyen hangfalpárt. Izgatottan siettem is kipróbálni, vajon milyen lehet. Nem estem hasra a hangjától, és akkor még finoman is fogalmaztam. Hasonló tapasztalatok, mint Döller Ákos kollégánál. Kevés mély, zavaros, torz közép, és szinte halott magas, rendkívül hiányzott a teteje, a csillogás róla.

 

Először a Módosított HS 282-eseimmel vetettem össze. nem részletezem, de fölénnyel nyert a HS 282. Sokkal definiáltabb középtartománya, csillogóbb magasa, és nagyobb mélybasszusa van. De már mutatkoztak előnyei a kis RFT-nek is, pl, hogy nagyon jó tere van, a sztereó hangzás tökéletesen érezhető, míg az Orionoknál eléggé elvész.

 

Megtaláltam itt szerencsére a váltómódosítást hozzá, Természetesen előbb megnéztem, hogy van-e logikai tartalma az új váltónak, és elméletben jobb lehet-e.

 

Ahogy kész lettem, ismét kezdődött az összehasonlítás, rendes állvány híján faasztalra helyeztem, az Oriont picit megemelve, elválasztva az asztallaptól. A kis RFT-nek van saját gumitalpa, így ezt nem igényelte. Mind a kettőt rátoltam a falra, mert igénylik. A lehallgatásra az Orion SE 260 erősítő, az ST 240 tuner, az SM 250B magnó és egy Akai 100 C típusú lemezjátszó állt rendelkezésre. A zeneanyagokat is gondosan válogattam: Jazz at the pawnshop, Johann Strauss-tól a Kék duna keringő, egy filmzenét is választottam: John Williams-től a Jurassic park teljes szimfónikus előadása, és egy kissé könnyebb zenét is választottam, a Queentől a Who wants to live forever-t. Kapcsolgattam ide oda, de végighallgattam előbb az egyiken, majd a másik hangfalon is ugyanazt a számot. Az ethalonnak a HS 282 értendő jelen esetben.

 

RFT B 3010 (módosított)

 

A változtatás után azonnal, mintha minden "kivirágzott" volna. A régi hangja ehhez képest egy bádogfazék csörömpölése volt. Most sokkal tisztább, érzékenyebb. Minden hangszer felismerhető. Sokkal tisztább középtartomány, és jobb magas. Jazz-en sokkal derültebb, finomabb, élénkebb. A másik már tozabb, fojtottabb, de nem is annyira rossz.

Strauss-on már minden más. Itt az RFT sokkal jobb. Meg van a színpad képe, minden zenész ott hallható, ahol ül. Sokkal magasabbra is megy, jobbak a hegedűk. A jurassic parkon a fúvósok sokkal életszerűbbek, jobban elhiszem a hangszereket. A mélyek is definiáltabbak, jobbak, viszont kissé vérszegényebbek. A Queen-en is sokkal meggyőzőbb. Sokkal szebben indul az egész zene az orgonán, és Freddie Mercury hangja is tisztább, eredetibb. Azonban kiderülnek itt már az RFT gyengéi is. Mélyben elég sovány még mindig, az Orionétól nem nagyon tud lentebb menni, főleg, hogy annál jobb a csinn-bunn. Kiderül, hogy magasban kissé kiemel. Gyorsan át is kapcsoltam a rádióra, ahol ez még inkább érezhető volt. Pop-on már eléggé magasba húz, míg komoly zenéne ez nem annyira feltűnő. Arra gyanakszom, hogy egy ellenállás mégiscsak szükséges lenne a magas elé, talán a gyári 1,8 ohmos jó is lenne.

 

Orion HS 282 (módosított)

 

Már nem is tetszik annyira a hangja mint korábban. Sokkal zavarosabban szól mint a másik. Jazz-en még nem is annyira rossz, nagyjából együtt van minden, de kissé fojtott, és beszűkül a tér. Strausson egyértelművé válnak gyengéi. Fojtott, tölcséres, nem tiszta. És ezek mellett a közép rendkívül színezett. De elég szépen előre jön, ezzel nincs baj. Arra gyanakszom, hogy a kék dóm színezi el ennyire. Ugyanis a mély teljes sávban sugároz, így elvileg egy plusz középre nem is lenne semmi szükség, csakhogy anélkül meg összeomlik a tér. Vele pedig megnő kissé a középtartomány hangnyomása és eléggé elszínez mindent. Összeomlik a tér, egyetlen zenész sem ott zenél ahol ülnek. Sok hangszer felismerhetetlen. De nem annyira rossz, sokkal jobb így is azoktól, amiket eddig hallottam. Jurassic park zenéjén sem annyira rossz, de itt is a színezettséggel, és a sztereó hatás gyengeségével van bajom. A Who wants to live forever című zenén egész elfogadható, de az énekes szája elé mintha tölcsért tennének, nincsennek jó mélyei, kissé kopog, de viszont dinamikusabb sokkal. (nagyobbat döng) Magasban kissé sávhatárolt, de jobban egyensúlyban van a többi hangszóróval, mint az RFT-nél.

 

Nem kell sokat kommentálni az eredményt, szerintem magáért beszél. Egy képzeletbeli pontozkodáson valószínűleg ez az eredmény jönne ki: 5-2 az RFT javára. De ezek mellett akkora különbségek nem voltak. Az Orionnál sem voltak zavaró hibák, egész szépen szólal meg egyes műfajokon, már így is sokkal jobb lett a helyes moddal. Minden egyensúlyban van, kiemelések avagy kioltások sehol sem tapasztalhatók. Inkább színezettsége, és gyenge tere miatt rosszabb, de egyébként ajánlható zenélésre. Az RFT előnye a jó térhatással, és sokkal tisztább, színezetlenebb hangjával volt meggyőzőbb, de hibái is vannak azért, mint ki is derültek.

 

Még egy próbára lennék kíváncsi, a Minimax Vs. RFT-re. Jó lenne tudni, vajon mennyire áll közel, vagy előzi meg a híres Videotont kis hangfalam.

 

Mindent köszönök a váltó módosítójának, hogy megosztotta, közzétette mások számára is ezt a remek módosítást. ;)

 

dollerakos képe

Igazán szívesen, örülök, hogy tetszik. Talán tényleg, a magas-körbe beférne még egy 0,5 vagy max. 1 ohmos ellenállás... Ki kell próbálni..

Szia Levi!

Mikor régebben is írtam, hogy ne várd el ettől "ezektől az eltolt szerelésű előlappal megáldott" hangfaltól, hogy jó lesz azaz korrekt lesz a sztereója..sajnálatosan az előlap eme kialakítása lehetetlenné teszi.....

 

Atesz

 

Kékedi Levente képe

Igen, tényleg nem sokkal kellene az érzékenységét csökkenteni a magasnak, lehet tényleg nem kell az 1.8 ohmos soros ellenállás, én is kisebbekkel szoktam próbálkozni, de ezt ki kellene fülelni hogy a legjobb. Még azt is megfigyeltem, hogy a Mod.-ja után mintha nőtt volna az érzékenység. Talán 1~2 db-el, de magasban egész biztosan érzékenyebb lett a hangdoboz, ami szerintem jót is tesz nekik. Így szerintem eredeti 84db helyett lehet az már 85-86 db is. Közben meghallgattam hozzájuk a HS 500-asokat is, és azt a következtetést vontam le, hogy valahogy még az áll a legközelebb hozzá. Ott ugyan már vannak kiemelések, de kevésbé színezett a középtartomány, mint a 282-eseknél volt. Illetve nekem a HS 500-nak is jobb a tere mint a kisebbik HS-eké, szóval nem veszett ügy ez az Orion még.

 

Igen, valóban tér-problémái vannak a közepes Orionnak, de összességében még így se rossz, a váltásával nincsen semmi probléma. Azért enyhén ezeknek a kis RFT-knek is el van tolva a magasa balra, és mégsem zavartatja magát, a tér egész lenyűgöző. Szóval, ha "Minimax verőt" keresünk, akkor van rá egy RFT-nk, mert szerintem egész biztosan nem roszabb, mint a magyar hangsugárzó. Könnyen lehet, hogy még jobb is. :)

Teljességgel lehetetlen. Ezekkel a hangszórókkal, és a bizonytalan új hangváltóval legfeljebb más lesz, de jobb nem. Akár az Orionokhoz mérve is.

A mélyközép borzasztóan rezonál középtartományban (nem semmiért váltották eredetileg úgy, ahogy), mélyben pedig valószínűleg gyenge érzéketlen, rossz T-S paraméterekkel. Az RFT nem tudott igazán jó hangszórókat készíteni, a magas lehet, hogy kis méretű kétutashoz elmenne még, de a rácsos műanyag előlap miatt elvesznek az esélyek ezen a téren is szerintem.

Szerintem igen jó lett a kis Rft a mod után.

Vannak hibái biztosan, de egy régi hangfal jobbá, zeneibbé tétele mindenképpen megvalósult.

Örülök hogy Ákos, ezt elkövette, és külön tisztelet hogy közzétette .

shalafi66, 2012, augusztus 2 - 19:32

"Teljességgel lehetetlen. Ezekkel a hangszórókkal........ rossz T-S paraméterekkel."

 

 

Az ember nem T-S paramétereket hallgat, hanem zenét. ( esetleg olyan tapasztalatod nincs , hogy egy hangfal hallgatva nagyon kellemes és szépen szól, de mérések alapján ez lehetetlen lenne??????

Egyébként minden vágyam hogy egy jól megépített T-S paraméterek szerint is kitünő mondjuk PD-207/s verő mélyközép hogyan szól...neme esetleg rosszabb mint egy sok hibával rendelkező eredeti 40 éves PD-207/s????

 

"Atesz, 2012, augusztus 3 - 13:56

Shalafi nagyon jól fogalmazta meg Levi!

Köze nincs a két falnak egymáshoz....

Nagyon silány a kis RFT...lehet javítani rajta..de a videoton már gyárilag több potenciállal bír!

Minimax..verő?....persze:D....

Nagyobb szebb drágább esetleg angol..ez nem box meccs!

Máig állítom....korát tekintve, méretében...kicsi jótékony variálással....nagyon meg lehet vele békülni!...amúgy meg alapból nem rossz....

De a többit shalafi már megírta..régebben is!

Atesz"

 

Először hallgasd meg hogy szól....

Anélkül semmikép ne nyilváníts véleményt mert az amit írtál esetleg közröhejt vált ki azokbol, akik megépítették a mod ot.

Ez a véleménnyílvánítás így látatlanban illetve hallatlanban, számomra dilettáns, kötekedő, és hozzánemértő hozzáállás.

De főkép shalafi ra ne hivatkozz .........nebújj mások mögé ...

Kékedi Levente képe

Hello!

 

A T-S paraméterek is fontosak, mert valami elv, szabály alapján mégiscsak meg kell építeni egy hangfalat, ahhoz, hogy hallgathassuk, de tény az is, hogy egy rosszabb paraméterkkel rendelkező hangfal is képes egyénfüggően maradandóbbat okozni. Nálam pl, ez történt.

 

 

Szia Orionhs!

 

Félreértés ne essék....nem utálom és nem szeretem a Magyar Hi-Fi-t

Azonban van Orion falam is "dísznek...és Videoton tornyom is...csak úgy nosztalgiából". A fő rendszerem ezektől igencsak odébb van, full A osztály csöves elő ellen ütem  Aleph M vég fet, rondored  es gyalu....Epicure oszlopsugárzó és stb!!!

 

Mint írtam is talán lentebb, a mérés fontos..mint támpont, ugyanakkor van amit már a végén bekagylózak...ebben mi volt a mögé állás?...pont az ellentettjét mondja:) Van olyan kategória aminek teljes kivitelezésekor okult komoly Jazz és zeneakadémiát végzett kiváló hallású emberek zenészek és olyan tapasztalattal rendelkező mérnök emberek állnak amihez akár feltételezés szinten sem lehet negatívan hozzáállni.

Egy pár olcsó...mondhatni bóvli hangfal alá olyan komenteket írtok, hogy én pirulok el!...ebben Levi és más is beletartozik....!kivéve doller és a komoly kollégák!..... Olyan tulajdonságokat véltek felfedezni egy két mondanivalóval nem rendelkező termékről ami már agyrém......, nem rosszak ezek a kis szoci gépek...de ne legyenek már referenciák és etalonok....sosem voltak azok és még mod után sem lehetnek....könyörgöm.... jobbak...de akkor sem lehetőket igazán komlyan szembeállítani egy alapból jó fallal..... ha mégis akkor az a fal nincsen rendben!!!! és ennyit erről.....tetszhet....szubjektíve lehet jobb de az is igaz, hogy valójában csak .....TETSZETŐSEBB.....és ez nagyon szubjektív.......

 

 

Shalafinak nem vagyok sem a barátja sem ellensége! Jó szakember..mint én is..csak teljesen más világban! eddig 3 szor adtam neki joggal igazat "ezt is az utóbbi 1-2 hónapban", mivel véleményezésem szabad akaratomból és nem aljas szándékkal vezérelve született meg, ezért józan gondolkozásra szólítom fel mindazokat akik ilyen ostoba mendemondákat kreálnak!.

 

Apropó Kékedi Levi.....

Tegnap este jó szívvel és szándékkal kerestelek meg telefonon....nem voltam rest 20 percet beszéltem veled...vágyad volt egy Minimax...ingyen és bérmentve felajánlottam a pár kis falat....erre TE meg "irracionálisnak" írsz le rá 20 percel később...van a pofádon bőr kisgyerek?!!!!!! Zsolt is adott egy pár RFT falat utána meg itt a retron nekiesel...leírod a tagot, bemásolgaod a hozzászóláásait....lehúzod..., aki kocsikáztatott a városban....beengedett a zenei világába??? az otthonába??? ......hát milyen ember vagy te?????????!!!!!!!!!!!

Ömlik belőled a dac, önteltség, és ennek semmi alapja, annyira gyerekcipőben jársz még ebben, hogy pont NEKED nincsen semmi jogod és alapod arra, hogy valakit is a szakemberek közül emberileg és szakmailag megmérj....!!!!!!!! Fiatal vagy, nem szakember, hihetetlenül rossz emberi tulajdonságokkal.....jó lenne változni fiatalúr!!!!

 

A folytatás......

 

A mod ok javán már réges régen túl vagyok, és belefáradtam a sok pepecs melóba, így vettem helyette nem egy pár komoly hangfalat:D.

Nem ezeken a "szoci" falakon hallgatok zenét, már megbocsájts de nálam nem itt kezdődik egy hangfal!

Nem hivatkozok rá, elismerem mint szakembert ettől nincsen semmi több a dolgok mögött. Sem barátom sem ellenem, így az irányomba írt leveled némiképp alaptalan és igen félreérthető!

Egy vagyok azon fórumozók közül kinek a legritkább legtöbb és legdrágább berendezései vannak és voltak, rajtam kívül egy ember...ki még elhivatottabb és gyűjtőként is és szakember ként is vezeti az oldal eme szekcióját....de nem hivatkozok rá, pontosan tudja mindenki azt milyen oldalon állok és mivel foglalkozok!!!!!

Nem bújok senki mögé, azt hiszem a közel 1000 komenetem ezt jócskán bizonyítja, viszont egyetértésemet isten adta jogom közölni, másként utalásod jogfosztásom lehetőségét feltételezi, ejnye már.....!

Miért bújnék más mögé?.....

18 év hi-fi gyűjtői és műszerész múlttal úgy gondolom erre igazán nincsen szükségem, továbbá az egész témába már pár millióm benne van, és aki járt eddig nálam ezt igazolhatja is!

 

Igen megfülelem a készülékeket...csak van amit már alapból be sem kötök a rendszerbe....mivel semmi értelme....

 

Végezetül nem hinném, hogy pont TE fogod rólam elmondani, hogy milyen vagyok és azt, hogy szakmailag mire vagyok képes!

Ha és amennyiben túl leszel kb 200 hangfalpáron és ennél több erősítőn...és netán ettől jóval többet javítottál, netán terveztél csöves erősítőt avagy hybrid et és tekertél hozzá saját kézzel kimenőt 1 kv és a felett, illetve ismerős vagy az összes "audio barlangba, és Pesti bizományiba ahol számítanak a szakértelmedre és a segítségedre, azonnali fizetés nélkül 2-300.000 res készülékeket vihetsz haza tesztelni......" akkor beszélgethetünk ilyen problémákról de addig szerintem szerényebben kéne nyilatkoznod! Egyenlőre "és egy jó darabig" a mérleg serpenyője az én irányomba billen!

Közröhej sosem voltam, nem is leszek......ám....lehet, hogy TE most pont épp abban az irányba jársz, ezt a jelzőt eddig senki nem merte feltételezni avagy állítani rólam....nagyon félrenézhettél valamit!!! De bármi kérdésed van szívesen segítek, még a becsmérlő leveled után is...., az, hogy mértékletes voltam nem azt jelenti, hogy ostoba, az okos hallgat, de most úgy éreztem írnom kell egy pár sort....:)....ki is áll a másik mögé?:D...én magam mögött állok, így tettem eddig is, ez vagyok erre vagyok képes..nincsenek bálványaim...kivéve egy két költőt, színészt, fizikust, mérnököt, tanárt.....

 

És ez mindenkinek!

Egy kicsit sok lett itt az oldalon a személyeskedő és aljas tartalom.....jó lenne ha észbe kapna mindenki....ez nem az !OVI!

Régen ide komoly emberek jártak, gyűjtök és szakemberek mérnökök műkedvelők...most meg.....

Én állnék más mögé?

Nem is tudom.......

Igaza volt egy két itteni jó barátnak.."szakiknak innen" nagy a lék ezen a hajón!

Aki legközelebb veszi a fáradságot és ilyen illetve ehhez hasonló butaságokat vés le....annak is lerajzolom mi a helyzet.

És kik számítanak nekem itt mérvadó embereknek...lássátok, akik mögé nem kell állni...ahogy mögém sem:)...íme az oldal vezető elektronikai szak-és hozzáértő emberei!!!

K.B.L, NGA, Veroka, Panblue, Shalafi, Rákos Zsolt, Bakter mester.."Orionos Pisti", dollerakos....régebben voltak még néhányan itt és van kit nem említek...de ez nem felsorolás..és a sorrend itt nem létezik...mindenki egyenlő....én sem érek egy centtel sem többet mint más.......!!!!

Nem vagyok beképzelt...eddig nem is írtam le ilyen mélységekig azt mivel foglalkozok és milyen szinten..... !!!!!és baromira rosszul érzem magam emiatt, annak ellenére, hogy nem kéne!!!! Becsületes ember vagyok....sosem áskálódtam, ellenben ez nem az első kés a hátamba!

Köszönöm mindent..most komolyan!!!

 

Atesz

 

 

 

 

 

 

Kékedi Levente képe

Most ezt nem értem miért ennyire dühös rám. Azt a hozzászólást még a telefonbeszélgetés előtt írtam le jóval korábban, az irracionális kérdést pedig Shalafinak tettem fel, mert nem értem a kommentjét, hogy neki ki az irracionálist, ezt kérdeztem meg tőle. Szerintem abban nincs semmi mosolyogtató, és túlzás, ha egy régi hangfalat Mod után jobbanak tartok. Nem ethalonnak, nem csúcsnak kiálottam ki, ahogy ezt mindenhol leírtam hozzá, csupán szeretem hallgatni, és azért is mert sokkal jobb lett, mint volt.

 

Kérem ne illessen alaptalan jelzőkkel, nem ismer engem, és én sem magát. Elhiheti, engem nem vezérel semmiféle rossz, és aljas indulat, engem mindenki becsületes, és jó embernek ismer a környéken, és szerénynek, sosem voltam nagyképű.

 

Amit a Zsoltnak köszönhetek, nem győzöm hálával méltatni, és nagyon boldog vagyok, hogy sokat segített nekem, én pedig ezt a boldogságot kissé kiélvezem, hogy hallgatok egy remek kis hangfalat. Nekem nem telik csúcskategóriás hangfalakra, lehet ez én hibám, de nincs más viszonyítási alapom, próbálok egyre egyre jobbakat szerezni fokozatosan. Bizonyára ha hallanék egy olyat mint magának van, én is az Ön véleményén lennék, de a semmi híján ezt a kis RFT-t kell szeretnem.

 

Rendben van, ha az alábbi felsorolt személyeknek van itt helye/az ő hozzászólásai az érdemlegesek, akkor megértettem, elhúzok innen, mert itt mindenki számára akkor csak röhejt jelentek hazug írkáimmal. Nem baj, akkor töröltetem magam és így jobb lesz, és biztos jobban elbeszélget itt mindenki nélkülem is.

Levi!

21:00 kor hívtalak!

22:45 ös a hozzászólásod....

Mindegy..ezért ne töröld magad!

Amúgy meg mindenen lehet változtatni, a többi már privátban megbeszéltük. Különösebb gond nincs.....már túltettem magam dolgokon, változás lesz..........

 

Volt alapja...a felháborodásomnak...persze a kedves orionhs kicsit túllőtt a célon, 3 mad hegedűként beleszólt itt a történésekbe.....azért volt zavaró mert valójában itt semmilyen érdemleges dolgot még nem tett, úgy mint segítség...szerelés, jó tanács, önzetlenség....csak ez a "alaptalan beszólás"....már nem tudom minek venni...minősíteni tudtam és most is ezt állítom mint fentebb.

1-2 ember nem volt tisztában a velem kapcsolatos alap dolgokkal, leminősítették a kiemelkedő gyűjtői múltam, emberileg is, szakmailag is, és mindazt az áldozatot amit sokszor ingyen tettem meg...javítás stb...volt, hogy 150 kilométert MÁV oztam saját zsebből, hogy segítsek beindítani egy régi matuzsálem gépet, 30 kilós szkópot magamután cipelve...., erre pofán vágnak, hogy hátul kullogó vagyok........a kutyaúristenit!!!!!!!!!!!!!!!!

A jó szívemnek vége!!!

Nincsen bajom sem azzal, hogy méricskélések vannak...jó az..kell is...de az ilyen unatkozó emberektől falnak megyek, ostoba rosszindulatú emberi tulajdonság, és nem alacsonyodok le erre a szintre..ettől többet tanultam és tettem le az asztalra....!!!!

 

Atesz

 

 

Shalafi nagyon jól fogalmazta meg Levi!

Köze nincs a két falnak egymáshoz....

Nagyon silány a kis RFT...lehet javítani rajta..de a videoton már gyárilag több potenciállal bír!

Minimax..verő?....persze:D....

Nagyobb szebb drágább esetleg angol..ez nem box meccs!

Máig állítom....korát tekintve, méretében...kicsi jótékony variálással....nagyon meg lehet vele békülni!...amúgy meg alapból nem rossz....

De a többit shalafi már megírta..régebben is!

Atesz

 

 

 

Kékedi Levente képe

Csak feltételeztem, és reménykedtem, hátha jobb a kis RFT, hátha így nem kellett volna már szereznem egy Minimaxot. :-D Vannak tulajdonságai a kis RFT-nek amik akkor is nagyon jók, pl a magassugárzója elég jó, jobb így láttatlanból egy eredeti Minimax magasnak kinevezett közepétől, úgy gondolom. Szerintem egy nagyon hangulatos, és zenei kis doboz ez az RFT. Nem tudom milyen a mélyközepe, nem ismerem még az RFT termékeit, de a magasról olvastam, hogy nagyon jónak mondják, és ilyen kis dobozban jól működnek. Talán az RFT hangdobozok között az egyik legjobb hangsugárzó lehet ez a B 3010.

 

Most azon is elgondolgoztam, ha szereznék egy Minimaxot, akkor ezeket az RFT-s magasakat bele is tehetném, persze egészen másféle szűrőkkel. Szerintem kitűnő és nyerő lenne a Minimax velük, ha persze sikerülne belefaragni a régi helyére. :)) (no meg jól váltani)

 

Közben most mértem le a magas átmérőjét, kereken 10 cm.  Beleférne, tehát elméletben lehetséges lenne egy efféle "hangszóró transzplantáció". :D

 

:) A minimaxos hangszórók valóban nem abban a kategóriában indultak. A régi 130mm-es VT mélyközép 7-8kHz-ig egyenes átvitelt tudott, borzasztó nagy, +-10mm-es lineáris kitérésekkel, ilyet még ma sem készítenek sehol. A magashsz nagy felülete miatt extrém alacsony THD-t produkált, ezt egy kis méretű dóm nem tudja, nem is fogja. Ellenben kicsit hiányzott a felső oktáv, és kicsit irányított is volt, de ahol a zenei történések lenyege van, az a rész emiatt nem sérült. Az a középhsz sok akkoriban készült dóm magasól így is többet szólt 10kHz fölött. A váltót elnagyolták, de még határeset, hellyel-közzel belefér.

 

Az RFT-s cuccnak és ezeknek a vakon módosított váltóknak szerintem nincsenek racionális érvekkel alátámasztható pozitív tulajdonságai, de meg kell nézni, hogy mire képes, aztán kiderül, hogy mi is a helyzet. Viszont általában elég pontosak a diagnózisaim az elmúlt évek statisztikái alapján. :)

Kékedi Levente képe

Én nem is vitatom a Minimax fizikai képességeit, ezért is "vetettem szememet eme remek egyedre".......:))) És mindenképp engem is az foglalkoztat, ami a zenei történéseket a lehető legjobban adja vissza.

 

Nagyon szívesen odaadom egy tesztere, mert a hallgatása mellett, érdekelnek a hozzá fűződő elektroakkusztikai információk is, ahhoz, hogy tudjam, mi van a kezemben.

panblue képe

Üdv!

Az eltolt ill. asszimetrikus elrendezésű hangfalak nem mindegyikénél jelentkezik sztereo lehallgatási probléma.

Nekem 3 féle ilyen dobozom is van,tapasztalat:

- telesound 2000/2001 : itt gyenge a sztereo kép,a magasak csak úgy élénkek ha a hangfalakkal szemben,egy vonalban állunk (hangfalanként).

Ha odébb állunk akkor tompul,beszűkül a magas hang,viszont "háromszög" elvben,a két hangfal közt,középen ülve ismét élvezhetőek a magashangok.

Megjegyzem ez a hangfal kónuszos magashangszórókat tartalmaz,amely kellemes hangzású,de hátrány a kis terhelhetőség és az iráynított hang.

- wharfedale mach 3 : 2 utas,nyomókamrás magasakkal szerelt hangfalak.

Nem érzékelhető különösebben a fent leírt élmény,bár a driver magas nem tud olyannyira sziszegős lenni és 17-18k fölé menni,nincs hiány a magasakból,a sztereo kép jó.

- videoton dc3010 : 3 utas hangfal,dóm magasakkal.

Egyáltalán nem zavar be az elrendezés a sztereo hangképbe,élvezhető,hallgatható.Shala által említett kioltás van a közép és magas váltása körül,de különösebben (füllel) ez sem kiugró ill nem is érzékelhető.

Csilingelősebb magasabb mint a driveres falnál,viszont kevésbé élethű felső-közép és közép hangok.

üdv: panblue

Kékedi Levente képe

Szerintem sem feltételen a hangszórók elrendezésével lehetnek proplémák, de az is igazolt, hogy egy jobbos-balos jó elrendezésű hangdoboz sztereó bázistávolsága nőhet, de sajnos ez sem mindig igaz, lásd: Orion HS 288. A Hifi Magazin ha jól tudom, már a jobbos-balos kivitelét tesztelte, és nem volt egy szálat sem jobb a HS 280-tól, ahogy leírják. Itt inkább szerintem ott van a kutya elásva, hogy minél kevesebb hangszóróból áll, annál jobb a sztereó. Ezért lehet ilyen téren egy kétutassal nagyobb szerencse. Pl. a DC 4014 a HFM tesztjén az öt hangszórójával teljesen alulteljesített térhangzásban, ők is a hangszórók sokaságával magyarázzák. De ezeket csak feltételezem, és ezzel magyarázom én is.

rákos zsolt képe

ahimotu És azokkal a nagyon jó minőségű hangfalakkal mi van amelyekben

legfelül van a mélysugárzó?Azok milyen koncepció alapján 500-1.5 M ft osak?Nézd Levi (én mindemképp értékelem,hogy itt 0 ft ból hangfalakat minősítesz ) de egyébként az Atasszel mosolygunk mivel ezek a hangfalak

akkoriak így nem a zenehallgatás csúcsát jelentik ma !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ezek arra voltak jók, hogy a cuclizmusban v.mit eladjanak(a 2  jól ismert cég  )a népnek hanfal gyanánt, zenehallgatás céljából  !!!

Az nem igaz túlzottan, hogy (egy kommersz !) hangfalnál az a jó ha kevesebb hangszóró van benne ld:az ORION Bolero hanfalát amelyben 2 db közép sug. (pinpong )labdája van és Atesz szerint egy picivel jobban szól mint a HS 500-as !A magasuk 10W-os a (kék)közép meg 25 W kb. akkor,ha ezekre kiküldeném a 100W-ot tartósan pl. egy rendezvényen 24 órában szted mi történne???Ne álltassuk magunkat,hogy ezek annyira jók !Annak idején ezekre(különböző cégeknél )a cuclizmusban  ennyi tudás jutott ...Az igazán zenehallgató emberek nem ezeken fognak zenét hallgatni otthon.Mivel ebben az árkategóriában manapság sokkal jobb hagfalak is vannak ! Mivel itt voltál velem Pesten így láthattad,hogy egy Orion HS 500 ért 30-at kérnek a boltban ! egy HS 400 ért meg 20 eft-ot, persze vannak akik megveszik ezeket (ezekre a falakra  persze ráfér a kérdőjeles MOD), de minek kínlódni, ha van jobb minőség is a piacon használtban !

Nyugodtan kiemelheted a mondandómat- mint múltkor- csak ne felejtsd el hozzátenni,honnan is van az RFT-d!

 

Szia!

Igen...sajnos attól még, hogy valamennyire korrekt az elrendezése..sajnos a gyerekbetegségei ugyan azok..."közép"...

3 méterre van egymástól a két fal, az 500 esetében 40-50 centit el kellett mennem balra, hogy a sztereó jó legyen..."valami ilyesmire emlékszem" itt nincs ilyen, mert középen az előlapon van a magas a köz hsz ek felett, alatta a két kotkoda és alatta középen a mély...

Péter is annó volt fent nálam..cirka 3 éve mikor volt egy 500 asom..ő is hallotta az eltolást...

Különösebben nem foglalkoztunk vele, akkor már az Acoustic Research redbox ok megvoltak már vagy 5 éve....tehát csak nosztalgia dobozok voltak....

Aztán kellett a hely és el lett adva.

Az 500 asban gyárilag 8 ohmos helyett 4 es váltó volt.....nem kicsi fejtörést okozott miért volt olyan borzasztó az elején....ez az átalakítása után helyre állt, de mint írtam, sajnos "vagy hála isennek" nem volt az én világom, ám egy dolgot dicsértem benne..a küllemét, és talán egy két J.M.J számon elég tűrhetően szólt...:)

Azonban érdemben jó ha egy kis mod helyre billent egy két dolgot, szebb időket idéznek ezek a falak, nosztalgiának minden képen jók, a többit leírtad!

Atesz

 

Kékedi Levente képe

 

"de egyébként az Atasszel mosolygunk mivel ezek a hangfalak

akkoriak így nem a zenehallgatás csúcsát jelentik ma !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

 

Ezért Mod-oltuk az Ákossal, és minden körülmény között jobb lett, ez nem vitatható, hanem hallható.( nem a csúcsnak felel meg, de egy nagyon jónak mindenképp) Most miért baj az, ha rákötöttem a Quad 40 erősítőmre és Strausson mintha egy valódi koncerten ülnék, az az érzetem. A hangszerek olyan élethűek, mintha ott lenne előttem. És nem csak én hallottam így, hanem mikor apa is beült meghallgatni, láttam az arcán azt, amit eddig talán még soha nem hallott, pedig nála már nagy szó, ha egy hangfal jó! Mosolyogtok rajta, persze, hogy mosolyoktok, mert az eredeti állapotán mosolyogtok, de előbb érdemes lenne megahllgatni Mod után is, aztán véleményeket alkotni. Ezt nem hepciáskodásból írom, hanem mert nem tudjátok milyen Mod után. Pl. így ezzel a szándékos összeállítással(Quad 405-el), nem okozott kissebb élményt a hangja, mint a te hangfalad! Ott is én inkább a lehallgató rendszeredet dicsérem, mert az előtt le a kalappal, de a hangfalakon azért véltem jónéhány hibát felfedezni, szóval építsd meg még a Visaton hangfalad, aztán meghallgatom azt is. Persze, hogy nem felejtettem el honnan van az RFT, ezt sose fogom. De legalább örülj már annak egy kicsit, hogy végre van egy olyan hangfalam, ami nagyobb élmény tud nyújtani, mint bármelyik Orionom. :)

 

 

"az ORION Bolero hanfalát amelyben 2 db közép sug. (pinpong )labdája van és Atesz szerint egy picivel jobban szól mint a HS 500-as !"

 

Azért ez még nem ilyen egyszerű, persze adott esetben lehet jobb, de köztudott, hogy a váltója ennek a típusnak is egyaránt olyan rossz mint a többi HS xxx-é. Én megfordítottam a közepet a magaméban, és már is elértem a HS 280 körülbelül hasonló átvitelét középtartományban(a szép kiemelésével is) Mod szemponjából mindenképp a HS 500 az esélyesebb kevesebb hangszórója miatt. Könnyebb és célszerűbb szimpla 3 hangszóróval dolgozni. Az hogy a dómok terhelhetősége alacsony, épp ezért akarom ferrofluiddal feltöltetni, hogy terhelhetőségük megduplázódjon, és nekem ez fontos is. :)

 

 

Levi.....

 

A mod nálam már megvolt....régebben, jobb lett, de nekem még így is nagyon kevés volt, valójában esetlen töredéke annak amit kaphatnál egy jobb sugárzótól!!!

Az, hogy milyen életben egy hangszer hangja azt akkor tudod, ha elmész !nem egy! meghallgatásra és rögzíted a buksiba....

A mosoly főként azon is alapul, hogy alig pár hónapja ástad bele jobban magad...és már nagyon "úgy mond okultan írsz és HFM esen"...ez nem lenne baj...csak....de ezt a részét nem piszkálom tovább...jó pap is holtáig tanul elven...

A Boleró egyébként már itt is csak dísz...mellette az Epi az mit használok....azaz csak azt!

Atesz

Kékedi Levente képe

Rendben, van, amit akartam azt fentebb már megírtam. Majd ha sikerül vennem egy "egészséges" Minimaxot, akkor összehasonlítom vele, aztán minden kiderül, legalább is számomra. "Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!" Mindennél lehet jobbat csinálni. Ha papíron és elektroakkusztikailag nem is, de hallgatva zenei anyaggal lehet jobb a kis RFT, én elsősorban azt nézem/hallgatom, hogy mi szól eredetibben, jobban, melyik képes maradandóbbat hagyni bennem. :)

Tényleg mosolyogtató, megfelelő háttérismeretek, információk, méréssorozatok, stb. hiányában abszolút komolytalan dolog ilyen kinyilatkoztatásokat tenni.

Csak annyi derül ki belőle, hogy neked, adott körülmények között mi tetszik jobban, de az elektroakusztika nem a tetszési indexről szól, hanem (nagyrészt) a hangvisszaadásról. Természetesen ez nem csak egy személyre, nagyjából mindenki másra is vonatkozik, aki hozzászólt a témában.

 

És valóban a 20-30 évvel ezelőtti hangsugárzók készítésekor egészen más szempontok vezették a gyártókat, más célokat akartak teljesíteni. Ma az eladás darabszáma és megtérülése a meghatározó, és ez nem biztos, hogy mindig jobb eredményeket hoz, mint a korábbi étvizedek "közszükségeleti" gyártásai.

Viszont általánosítani nem lehet, kivételek mindig vannak pozitív és negatív iányban is. Konkrétumok nélkül szerintem értelmetlen a szóváltás ebben a témában (is).

Kékedi Levente képe

Azért ahogy olvasgatok itt, nem csak nekem volt megfelelő a Mod után a hangja, hanem sokan másoknak is, nem egyedül vagyok ezzel, ez azért mégiscsak pozitívumokra adhat okot a hangját illetően. Nem tudom ki hogy van vele, de ami mérve jobb, az hallgatva is jobb, de ennek az ellenkezője is lehet igaz, ami hallgatás alapján jobb lett mint volt korábban, akkor mérve is szerintem pozitív előrelépések történhettek. Elvégre, ha egy átalakítás után az ember azt érzi/hallja, "mintha minden kivirágzott volna" akkor szerintem nem létezik, hogy mérve sem lett volna jobb valamilyen szinten.

 

De majd megnézed mit produkál, mindent igazoljon avagy cáfoljon a végén a fizika, így legyen.

Sokrétű a dolog, az is lehet hogy nem jobb, csak más lesz, és ez már elég is ahhoz, hogy jobbnak tűnjön az előző állapothoz képest. :) Sok itt a csapda, és ez talán nem is az a helyzet, amikor maximálisan objektívnek kell lenni.

 

 

 

 

Kékedi Levente képe

Lapozzunk, de előtte még egy apró gondolatot hozzáfűznék: talán egyáltalán nem fülre készült a Mod, ahogy olvasom Ákos gondolatait, és saját bevallása szerint is műszerekkel méri/ellenőrzi is az eredményt, vagy épp még a fizika szabályainak megfelelően igazít is rajta. Így tulajdonképp ez a Mod sem mondható el "fülre készültnek". Azzal meg senki se álljon vitatkozni, hogy ezek a mérések mennyit érnek, mert így a fotelból személélődve elég nehéz ezt megállapítani, majd csak akkor derül ki, mikor Shalafi is elvégzi a tesztet. Addig is optimistának kell lenni, és az optimizmus nem egyenlő a naivitással!

 

Nos igen, ha a hozzáértők számát nézzük, akkor egyedül Shalafi ért az elektroakkusztikához itt, a többiek (magamat is beleértve) meg csak a véleményezéshez. No igen, de ez az oldal nem is arról szól, hogy ki mennyire hozzáértő, meg mennyi van belőlük. Igazából egy szónak sem kellene esnie itt szakmai társalgásokról, ezekre vannak speciális oldalak is, de nem tehetek semmit ellene, szívem szerint beszélgetnék ezekről egy másik oldalon, itt meg maradjon meg a retro, mindenfajta Mod-ok, és tudományos információk nélkül, de mint mondtam ez ellen már nem lehet semmit tenni, sajnos.

:-)) mindig nagy mérlegelések után dől el, hogy egyáltalán van-e értelme hozzászólnom valamihez, ez a "hifizés" is olyan, mint a foci, meg a gazdaság, mindenki úgy gondolja, hogy ért hozzá, nehéz az ellenkezőjét megmagyarázni.

Neked teljesen igazad van:)

Atesz

Kékedi Levente képe

"Neked teljesen igazad van:)"

 

Az ilyen hozzászólások mire jók? Mert információt nem közöl az biztos, másokat nem érdekel, meg engem sem érdekel az is biztos, ezen felül sok értelmét nem látom, már csak azért is mert valóban kezdem azt látni, hogy mások mögé búj. Pl. így véleményezte az RFT-t is, másokra hivatkozva. Kissé már bosszant enegem ez az ellenkezőjéről való megmagyarázás, meg igazat adunk mindenki másnak. Érdekes módon nekem még senki nem írta hogy: "igazad van" Pedig nem hinném, hogy minden szavam hazugság lenne. De ha itt így mennek a dolgok, akkor én is mindjárt szólok néhány barátnak, feljönnek ide mindenkit kinevetni majd, meg igazat adni nekem. Így már mindjárt nekem is igazam lesz minden téren. :))) Jó ötlet, ugye?? :) Shalafinak van egy saját gondolatmenete, és egyéniség, nem hiszem, hogy egyfolytában azt kell lesni, hogy ő mit ír, és helyeselgetni mindenben. Én sosem teszek ilyet.

Valóban, irracionálisan is lehet gondolkodni. :-)

Kékedi Levente képe

És ki gondolkodik irracionálisan? :)

Szia:)

Pont nem a fotelből szoktam ügyködni....túl kényelmes..pihentet...a részletekre ezért kevésbé tudok figyelni:D

Most komolyan.....

A mérések értékesek, támpontot adnak, az megint más kinek jó az ahogy ezután szól..mert ügye van akinek a xar is ízetlen...sajnos...

Valóban ami mérve jó az közel áll az igazsághoz...vagy másként...:

Van egy kedves barátom aki kint volt a sógoroknál...ott volt egy "audio labor" és hozott egy pár szép hangfalat.. amit részben méréssel és részben "füllel" lőttek be "még mindig megvan neki"

Altec hangszórókkal van szerelve, egy darab "már nem emlékszem mekkora" de nagyon nagy szóróval és egy nagy Altec tölcsérrel, ez van egy dobozba építve, a tölcsér a doboz tetején külön volt elhelyezve. Amit az a fal tudott azt még eddig viszont nem hallottam!

Pedig közel 200 pár hangfal megfordult a mancsaim között a 18 év pályafutásom alatt, drága..olcsó..kicsi..nagy..szobai...zenekari..úgy minden.

Tehát valóban..amit a !laborból! hozott az volt eddig életemben a legnagyobb élményt adó hangfalpáros.....a másik egy kövérke  pár milliós Westminster Royal volt:) egy PP 2*50 es fokozaton "egyenként 15 kilós kimenőkkel" Dénes Péter féle csöves RIAA val...... egy olyan lemezjátékoson aminek az önsúlya 150 kilogramm az ára meg a 10 gurigát súrolta....!...szóval láttam és hallottam már ezt azt. és ez még elenyésző....mikor kedves megboldogult barátommal CS. Istvánnal járkáltam a városi Hi-Fi barlangokat és a szentélyeket:).....szóval igen, még volt szerencsém egy két méréshez is, és olyan technikákhoz amikhez nem elég a havi 500.000 res kereset, hogy !karbantartsd!.....:)

Mái napig ha fülpucolás kell ott a kedves barátom elmegyek és fülelek....ahhoz a szerkóhoz nem kell mikrofon, mérések, csavarhúzó meg páka és cin:)

Atesz

 

Kedves Zsolt!

Azért ne keverjük! A szobai hi-fi zésre gyártott hangfalak nem alkalmasak rendezvény vagy akár térhangosításra! Egy sima szélessávú papírmembrános Vermona mély középpel és egy pár száz forintos piezo tölcsérrel (megfelelő dobozba építve) simán behangosítasz egy termet vagy egy rendezvényt. Tapasztalatból tudom és még olcsóbban is megúszod mintha hi-fi hangsugárzót vennél!

Szia:)

Régebben és most is "tárolok"..néha bekötök egy pár zenekari falat.

Egy 38 centis magas tölcséres driver vn benne és egy EV 12" os 300 alu kosaras 25 ös mágneskörrel.

Olykor egy két akusztikus műt avagy nagyzenekari művet...most lehet kinevetsz...de nagyobb élmény ezekkel meghallgatni mint egy HI-FI sugárzóval.......

Természetesen egy szoba fal nem terhelhető a végtelenségig....az 500 as és a testvérei jó ha tartósan a névleges felét ha elbírják..."ennyi idősen" és sok megpróbáltatás után.

Én nem bántom sem az Orion sem a Videoton termékeit.....volt ez is az is....

Az irány erősen más!

A többi Retro-s nosztalgia kiteljesedésére szolgál.

Atesz

 

dollerakos képe

Üdvözletem!

 

Hűha, most már sokminden olvasható itt erről az RFT-párról pro és kontra....

 

Összehallgattam az RFT-ket és a Minimax 2-es doboz-párjaimat. Kicsit MOD-oltam még az RFT-hangváltót, sőt, egy tekercs-értéket szabadon választhatóra rajzoltam; talán most inkább a 750 uH értékkel szimpatikzáltam. A rajz alul látható. Nekem továbbra is az RFT tetszik jobban, mégpedig nem is kicsivel, persze, ez nem jeletni azt, hogy a Minimaxokat el fogom dobni. Azt is hozzáteszem, hogy a véleményem természetesen szubjektív, továbbá továbbra is járok koncertekre, pontosabban inkább hangversenyekre, úgyhogy mondhatni, van öszehasonlítási alapom, minek és hogyan kell/kellene szólnia egy-egy hangfelvételre vonatkozólag. (Nagy ritkán még nemcsak a közönség soraiban, hanem az "előadói oldalon" is tevékenykedem.... :--))

 

Akkor az összehasonlítás.

 

A hangdobozokat fülmagasságban, állványokra helyeztem és egy AB-re képes erősítőn ide-oda kapcsolgatva folyt a teszt. A teszt hanganyaga sokféle zene volt, leginkább klasszikus zene. Rögtön elsőre az tűnt fel, hogy az RFT-k magasai lényegesen jobbak és a mélyei jól észlelhetően szintén jobbak. A hangszerek csengőbbek, tisztábbak. A Minimaxok hangja az előbb említett, az RFT-kez képesti hátrányokon kívül "gépiesebb" - ez azt jelenti, hogy sokkal kevésbé képes elfeledtetni, hogy nem élő zenét hallgatok; a Minimaxok összetömörödöttebb, keményebb hangot szolgáltatnak, de mentségükre legyen szólva, hogy a lendület, a tér nagyon is jól megvan, a középtartomány tiszta, magára vonja a figyelmet a zene ezeken a hangdobozokon is. - Még akkor is ez a helyzet, ha a Minimaxokban a hangváltót kicsit módosítottam: a magas előtti kondit a 10 uF helyett 6,8 uF-ra cseréltem - ezt a MOD-ot még annak idején Shalafi is jóváhagyta, jónak, sőt egyenesen szükségesnek is tartotta. (A Minimaxaim hangszórói hibátlanok, a mélyek még az AlNiCo-mágnesesek, amelyen ugyan lehet vitatkozni, hogy jobbak-e, mint a későbbi Videoton-feliratú, laposabb mágnesű mélyek; minden esetre az ilyen mélyekkel szerelt Minimaxoknak nagyobb a piaci értékük, ahogy tapasztaltam és a hangváltójában nincsenek a gyenge MM-elkók!)

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/RFT_B3010_hangvaltok_0.JPG

Kékedi Levente képe

No lám, úgy látom a gondolatmenetemmel nem vagyok mégsem egyedül (tehát nem egy főre korlátozódik a vélemény). Tehát helyesen ítéltem meg magam is a helyzetet álláspontommal. Végül úgy is az dönt, hogy zenei anyaggal melyik szól meggyőzőbben.

 

Fölösleges szerintem leállni az ellenkezőjét megmagyarázni bárkinek is addig, míg nincsen személyes tapasztalata ezt a Mod-ot illetően.

 

 

Ui: Én is betettem már pont ma egy ellenállst, az enyémben 1 ohm 5W van, pont oda téve az eredeti helyére. Szerintem igaza volt Shalafinak, hogy a mélyközép kissé érzéketlen a magashoz képest, szóval inkább nem is a magas hibái miatt kell oda az az ellenállás, hanem, hogy egy hangnyomásraszintre hozzuk a két hangszórót egymással. :)

:) Mitől is helyes? A sötétben tapógatózás jó dolog, de hangsugárzókkal kapcsolatban ezek a véleménnyilvánítások értelmetlenek. Nem érzelmi kérdésről van szó.

 

Fölösleges információk és hozzáértés nélkül ilyen egyéni és bizonytalan tapasztalatokat nyilvánosan erőltetni. Szerintem.

Kékedi Levente képe

Nézd Shalafi, én nem érzelmileg nézem a dolgokat, az akkor lenne, ha lenne egyetlen hangfalam, és bármivel is hasonlítom össze, már csak szeretetből is azt hoznám ki jobbnak. Én nálam ilyen nincs, mert realitással, és gondolkodással hozok döntéseket, nem érzelmileg, és ezt veled ellentétben nem papírokon vizsgálom, hanem füllel. Legyen ez neked bármilyen mosolyogtató is. Én nem tudok méréseket végezni, és nincs akkora háttérismeretem, így az egyetlen amire hagyatkozhatok, az a fülem. És igen is, nem széggyellem leírni azt amit hallok.

 

Pedig szükség van az egyéni tapasztalatokra is. A tapasztalat pedig mindig egyéni. Olyan nincs, hogy bárki hozzászólása ne lenne az. Ami nem egyéni az pl. egy négyjegyű függvénytáblázat szövege, mert az egyetlen szabályrendszeren alapszik amit nem lehet egyénivé tenni. Ellenben egy fórum teljesen egyéni szövegeket, hozzászólásokat és tapasztalatokat tartalmaz. Mindenkinek van egy véleménye, ezt le is írjuk itt, neked is van, nekem is van. Mindenkinek. Akkor lenne más, ha képleteket, és elektroakkusztikai szabályrendszereket vezetnél fel ide, de ilyeneket te sem szoktál, csak egyénileg megfogalmazva írod le ezeket saját tapasztalataid és méréseid alapján. Ettől szép az emberi faj, hogy egyéniséggel lettünk megáldva. A fizika és az elektroakkusztika pedig nem. De aki nem foglalkozik/ismeri ezeket, ami nem várható el, így mi csak füllel tudunk döntéseket hozni, ami szerinted nem jó, de szerintem füllel is meg lehet állapítani elég sok mindent, elvégre ezért kaptuk teremtéskor a fülünket. Az elektroakkusztika, és a füllel való hallgatás szorosan összefügg. ha nem lenne fülünk az elektroakkusztikával önmagában nem menne az emberiség semmire. Persze szükség van a szabályokra és a fizikára is, ezt nem tagadom le.

 

Most látom, odatetted a végére: "Szerintem." Ez is igazolja, hogy a Te hozzászólásod épp oly egyéni és szubjektív, mint bárki másé, alkottál egy saját véleményt és leírtad, és Te így gondolod. Nem szabad lenézni, és megkérdőjelezni az egyéni tapasztalatok kinyilatkoztatását.

Ákos, nem biztos, hogy etikus ilyen megalapozatlan átalakításokat, megalapozatlan véleményekkel körítve javasolni másoknak. :-) Sokszor tévutakra vezetnek.

 

Legközelebb akkor lenne jó váltórajzot látni tőled, ha pontos akusztikus mérésekkel, és azokból helyes elemzés után levont következtetésekkel lesznek alátámasztva, és biztosan illeszkednek az adott hangszórókhoz (persze az is feltétel, hogy azok a hangszórók időben egyformák legyenek). Az összehasonlításokra ugyenez vonatkozik.

Ez lenne a minimum, enélkül nem sok értelmét látom a dolognak (sőt, kicsit felelőtlennek tartom), csak szórakozásnak gondolom. Az alkatrészeket próbálgatva cserélgetni könnyű, de ez így nem váltótervezés.

Viszont akkor oda kéne írni alá, mint a USA-beli csodatévő TV műsoroknál, hogy "az itt olvasható anyag kizárólag szórakoztatási célokat szolgál". :-)

dollerakos képe

Minden OK, értettem és megértettem! :--))))

 

De a lényeg számomra, hogy a két hangdoboz-pár hangzásbeli különbsége jól hallható, mégpedig az RFT-pár javára. Azt is leírtam, hogy ez szubjektív ítélet. Azt is abszolút elismerem, elképzelhetőnek tarotm, hogy mérve a Minimax-pár biztosan jobb. De azt is tapasztaltam sok egyéb más elektroakusztikai berendezésről alkotott vélemény kapcsán, hogy csak a saját fülemnek higgyek, bevallom, nem hoznak izgalomba a mérési adatok nemcsak hangdobozok, hanem pl. egy-egy erősítő adatlapját nézegetve sem; mint ahogy sok olyan példa is van, amikor X erősítő adatai gyengébbek és mégis jobban képes szólni.... - Miért ne lenne ez igaz pl. a hangdobozok esetében?? Azt is elismerem, hogy ez nem váltó-tervezés, amit elkövettem, sosem állítottam, hogy az, de ezzel a váltóval az RFT-k lényegesen jobban, valósághűbben szólnak; továbbá az is OK, hogy mérésekkel lehetne még ezt fokozni, nekem ez fülre így sikerült. Ebben az esetben azonban úgy érzem, a hallgatási tapasztalatok alapján könnyedén lehetett javítani a hangváltón, ugyanis azonnal hallható és látható volt, hogy ez a váltó bizonyos okokból piszkosul el van tolva, mint ahogy a német ismertető szövegben is volt rá utalás, amelyet a legelső hozzászólásomba linkként be is tettem... Természetesen arra ügyelek, hogy pl. az impedancia-menetben nehogy valami kellemetlenség történjen, úgyhogy kritikus esetekben elektromos méréseket mindenképp végzek, de itt most még erre sem volt szükség.

 

Az égvilágon senkire semmit nem szeretnék ráerőltetni, sőt, mindig kihangsúlyozom, hogy ezek a saját, szubjektív tapasztalataim, lehet máshogy, jobban, korrektebben csinálni, mérésekkel, stb....

dollerakos képe

Bocsánat, de a tegnap, korábban megadott mély-köri tekercs inkább ne 750-900 uH legyen, hanem legyen pontosan 680 uH - ez egyben szabvány-érték is, de ha valaki a gyári tekercsekből szeretné kiképezni, akkor kb. 220 cm-t kell levágni belőle. - Ezzel a középtartomány tisztább lesz.

Csak több lesz, de ami több, az a konkrét hangszórót ismerve biztosan nem "tisztább". :)

dollerakos képe

A bemutató német szöveg:

 

http://ifatwww.et.uni-magdeburg.de/~madaus/boxentext/b3010t.html

 

- a második oszlop, második bekezdésének a második mondatától: Eine Schaltungsteschnische.... - érdemes elolvasni a haramdik bekezdés első mondatának a végéig: den funktionellen Charakter der Box... - Itt vannak az okok, hogy talán miért lett ez a váltó gyárilag olyan, amilyen.... (Most már így, éjfél után megkímélem magam a lefordítástól, de ha valakit érdekel, holnap lefordítom.)

Kékedi Levente képe

A lefordítás nem szükséges, legalább is nekem, én németes vagyok, el tudom olvasni, no de nem ez a lényeg, hanem amit akarok kérdezni Tőled, hogy akkor inkább tekerjük le azt a kb. 2.2m-t? Így inkább jobb lesz, mint a 900 uH-is tekercsel? Mik a tapasztalataid ezzel az értékű tekercsel középtartományban? Egyébként tényleg leírják elég jól, hogy gyári formában súlyos problémák vannak a váltóval, azt is hogy mik ezek a problémák, így még ha a Tiéd nem is a legpontosabb, de az eredetitől jobban nem lett elszúrva szerintem. Sőt, továbbra is fenttartom, hogy jobb lett sokkal. Nem véletlenül.

dollerakos képe

Igen, mert így lesz az értéke kb. 680 uH - ezzel az első freki-töréspont feljebb kerül, tehát több kerül a mélyre, ugyanis a 900 uH-vel kicsit közelített a loudness-ességhez, ami nálam végzetes bűn, ha egy hangdoboz loudness-esen szól, valamintebben a beállításban semmilyen elszíneződés sem hallatszik a középtartományban.

rákos zsolt képe

ahimotu Kedves shalaffi! Az elektroakusztikádat oda ahává én gondolom!A T. padávánoddal 1 ütt! Amit én előállítottam itthon az nem egy

10-20 -30 sem 50-es kategória!Ezt most a hétvégén megint megállapítottuk az Atesszel (az m áginak igaza van:...és talán teljesíteni kéne a vállalásaidat is!)És ezt Ő is halotta nálam!!!Azt,hogy a padavánod (1 Ft tőke nélkűl) ide beirogat ,az már a te gondod!Én ide tudok rittyenti 2 M ft- os mérőrendszert!!Te mikor hozol ide fel BP.- re olyan cuccot, hogy megverje a falaimat???Mivel Te vagy a kihívó!

A V 2000- esekkel el ne hivalkodj nekem, én ezekkel mit csináljak( átlagban 55W-osak )  amikor manapság 250W-os  a házimozi FRONT hangfal!

Vszeg homokszem került a gépezetbe, mert valahol az értelem elveszett az összevissza irkálás közben. ;-)

rákos zsolt képe

ahimotu Nem hiszem ! Nem én irogatok itt be 1 ső sorban!

Más : Most besz. az ism. ömmel: ma az USA ban ott tartanak ,hogy Lézerrel vesznek fel hegedű hangot !És úgy tudják már leadni:interpretálni, hogy megkülönbözethetetlen a 2 hang!Hogy ez nekik 25 év után jött össze az már más ügy .Egyébként, ha az elmúlt 30 év alatt tudtak volna igazán jó hangsugárzót csinálni- a különböző cégek- akkor már megtették volna és megállt volna a kisérletezgetés is !Így itt és másutt :a hangfalas gyártás és vita is!

 

panblue képe

Üdv!

Ne vegyük kötekedőre,meg hogy kinek az apukája erősebb stb,

de az átlag frontok 250 wattosak?Hol???

Lehet hogy kicsit leragadt és maradi vagyok,na meg kicsit másképp adják meg a terhelhetőségek adatait manapság..ez a 250 watt kicsit erőőőőőőős.

Vagy netán a JBL-eket vegyüka alapul?Valóban láttam ilyen dobozt peak 240 wattban megadva,de ha jobban elolvasod akkor névleges sinus 90 watt.

A véleményem ezekről a 250 wattos dobozokról (természetsen nem egy hozzá nem értő ismerősöm húzza ki a mellkasát hogy bizony 100/200 wattos technics centere van otthon...no comment) hogy körülbelül ennek a felét lehetne ráterhelni azaz 125 wattot,és ezt jó ha visszaosztod még 1.41-el,kb akkor jön ki a tisztességes folyamatos terhelhetőség (kb 90 w),amit éjjel nappal kaphat.

2x250 wattal (tényleges hangfalteljesítménnyel) már hangosítani szoktak,minek annyi pl átlag szoba 20-25 nm-re?

panblue

 

ui: 1ébként soha nem a teljesítmény a mérvadó hanem a hangja...volt egész kis denon doboz párom,100 Hz alsó frekihatárral (pedig ha valaki akkor éán imádom a gusztustalanul sok mélyet-kérdezd Ateszt :) ),szélessávú hangszóróval,és meglepően kellemesen szólt,hallgatható volt.Persze még mindig minden relatív,főleg a hifi :)

:) A wattok többnyire lényegtelenek. Ha a felhasználó tudja kezelni a saját készülékeit.

dollerakos képe

A korábbi hangváltót Shalafi fórumtársunk megmérte és én is beláttam, hogy nem az igazi, kicsit nagyon ugrál az átvitel:

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/RFT_B3010_MOD1_hangvalto.jpg

 

Ezért újabb kísérletekbe kezdtem és a legújabb hangváltó-MOD-dal már lényegesen jobb, teltebb hangot sikerült kialakítani:

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/RFT_B3010_hangvaltok_uj.JPG

 

Ha majd Shalafi megméri, erről is lesz diagram.. :--)))

Köszönöm Ákos!

Mindig nagy élmény megépíteni a modjaid.

Akár mérve, vagy csak fülre készíted, nekem egy új zenei világot hozott az életembe.

 

Köszönöm hogy közzé tetted ismét.

 

 

dollerakos képe

Szia Levente!

 

Közben ismét variáltam (lehet, ennek a B3010-MOD-nak sosem lesz vége) nem voltam megelégedve bizonyos dolgokkal: minden ugyanez, mint legutóbb, de a magasakat ellenfázisba lenne jó kötni.. Ezzel már tényleg úgy hallom, hogy amit lehetett hangzásban, ki tudtam hozni ezekből a kis dobozokból. (És tényleg nem is akármennyire, mert tartom továbbra is, hogy méretüket meghazudtolóan és zeneien képesek szólni, persze, a megfelelő elhelyezés is szükséges, lehetőleg fal legyen mögöttük és a kis dobozok sokszor érzékenyek az álványra.)

 

Üdv,

 

Á.

Ezt csodálom én is, ilyen fejlesztést még senki sem látott, ami mindig csak jobb lesz. De tényleg jobb lesz, vagy már megint csak elképzeljük? :D

dollerakos képe

Kicsit már talán áttekinthetetlenné vált a téma, amelynek én vagyok az oka :--))) mert kicsit túl sokat variáltam már ezzel a váltóval.... Tehát, a legutolsó és eddig a legjobban bevált MOD az alábbi kép szerinti, amely tulajdonképpen visszatérés a korábban kitalált verzióhoz, csak azzal a különbséggel, hogy esetleg még a mély előtti tekercs értékét ízlés szerint lehet növelni, max. 470 uH-re. Szerintem fülre ezzel a középtartomány is rendben van. Én sem tartom szerencsésnek a mélyet direktbe bekötni.

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/RFT_B3010_MOD_hangvalto.jpg

Látom 2 éves a poszt, nem baj. Leirnám a tapasztalataimat. Tehát van két ilyen tipusú dobozom. Nagyon régen, még kölök koromban hallottam, akkor nagyon tetszett. El is határoztam, hogy egyszer szerzek két ilyen dobozkát. Tetszett a mélye, meg úgy az egész. Teltek móltak az évek (kb 15) és hallottam láttam sokmindent, de el is felejtettem az RFT-ket. Mignem egy kollégám meglepett két tökéletes, gyári állapotú párral, amin az eredeti csatlakozók voltak, és hibátlanok voltak. Nem is késlekedtem, máris bekötöttem a meglévő rendszerembe. HT-A30-as mögé, a preludium B31-esek helyett........hát .... sajnos a nagy izgalomból csúfos csalódás lett. Szörnyű volt a hangja. Nem is értettem nagyon. Aztán olvastam a netet, keresgéltem, és megtaláltam, hogyan lehetne halgathatóbbá tenni. A fenti rajz alapján átalakitottam a hangváltót. Hát nem kis meglepetés ért. Igaz nem egy audiofil doboz, de nagyságrendekkel szebb és élvezhetőbb lett a hangja. A tekercseket pontosan 300uH-értékre lőttem be induktivitás mérővel, a kondik is jó minőségűekre cserélve, nagyon klassz lett. Köszi a feltöltőnek!!

Csináltam egy blogot. Szeretném segítséget kérni, a leírásban szerepelő kérdésemre. Előre is köszönöm pedro

Szép napot. Szeretnék segítséget kérni, a hozzáértő szakember hez.!! Még pedig, el készítettem az átalakítás. A 100 tekercset át hidaltam, a 22 kondenzátor kicseréltem fischer & touch bipolar kondira, a 4,7kondit 3,3 mikros kondira. De nagy változás nem tapasztaltam. Lehet azért mert gyári sc1810 kazettás erősítővel van hajtva. Azért is torz picit. A kérdésem igazán az lenne, nekem nem a videon szerepelt panel van benne. Ugy gondolom ujabb aminek nincs ellenállás helye. Az is lenne  a kérdésem hogy 2,2ohm 5w ellenállás hová tudnám be szúrni ezen a panelen? Persze ha szükséges mint a kapcsolás szerint. Pedro ui sajna a képet nem igazán tudom feltölteni az én panelemről. Lényeg ott nincs helye az ellenállásnak.