Kvadrofónikus térbalansz-szabályzó (joystick)


Forrás: 
saját
Kvadrofónikus térbalansz-szabályzó (joystick)

Egy kis korabeli különlegesség: bizonyos kvadrofón rádiókban, erősítőkben és stúdió-keverőasztalokban alkalmazták a 4 hangcsatorna térbeli egyensúlyának beállítására. Rendkívül egyszerűen, és jól láthatóan helyezhetó el segítségével egy hangforrás a kvadrofón térben (keverőasztal), ill. állítható be az egyensúly. Kör-mozgást is lehet vele végezni. Speciális, ún. inverz-logaritmikus karakterisztikájú potméterekkel működik.

Tipikusan JVC knadró rádiókhoz külön egységként árultak egy ilyen kis joy-t, és az előlapon található "4CH REMOTE"-aljzatba csatlakoztatva a fotelből is tudunk ezzel szórakozni, egy jó hosszú kábel segítségével. A lenti kis képen látható, miként testesült meg mindez a valóságban (Magnósok Évkönyve 1976. - 35.old.) A háttérben látható JVC kvadró fejhallgató megtalálható az oldalon a cuccaim között.

A kis képen látható az egyébként rendkívül egyszerű és szellemes, giroszkóp-szerű mozgatómechanizmus. Láttam én már iylent bowden-áttétellel és 4db síkpályás potival "megvalósítva", természetesen hasznavehetetlen, életképtelen dolog volt. (szovjet gyári készülék)

Így került hozzám, eredete nem ismert, a tekerőkar fazonjából ítélve talán BEAG FIT-IC keverőasztal betétjéből származhat.

DSC08115.JPG joy2.JPG
oldtimer képe

Manapság mp3 hallgatáshoz nem kell ilyen a 'magnósoknak'.

 

Na, megyek is beindítom az orsóst

 

 

üdv.: oldtimer