EAG FE-760 "FITEPHON" filmszínház-hangrendszer szekrény


Forrás: 
saját
EAG FE-760 "FITEPHON" filmszínház-hangrendszer szekrény

Egy igazán szép, korjelleges műszaki ritkaság 1969-ből. Az Elektroakusztikai Gyár (EAG-később: BEAG) filmszínházak hangosító láncának főegységeként szállította ezt a berendezést, kommutáló keretbe (mai néven: rack) foglalva. Természetesen ez a keret minden szabványon kívül esik, az egész berendezés erős rokonságot ápol hasonló Telefunken-elektronikákkal.

Az keret tartlamaz két fotocella-erősítőt (váltott gépes vetítés kísérőhangjának fogadására), nagyszintű, és mikrofon-jelű fokozatokat, lehellgató erősítőt a gépház részére, egy központi elosztó/hangerőszabályzó egységet kivezérlésmérővel, és egy központi tápegységet a fentiek számára. A két főerősítő az EAG igényes lehallgató monoblokk-végerősítője, a 057-es, elektroncsöves típus. Mai napig ez a modell az egyik belépő a hi-end audio világába, kiváló tuning-alap, de önmagában is megállja a helyét! Többek között az EAG kora '60-as évekbeli SH-020-jelű stúdió-lehallgató hangszekrényének is 057-es volt a beépített meghajtó erősítője. Kisimpedanciás kimenete (15Ohm) okán "plug and play"....( az erősítő 100V-os vonali változata EA080 néven futott) A szekrény többi elektronikája germánium-tranzisztoros kivitelű.

A képen látható példányt a kőszegi Jurisics-vár exkluzív mozitermének felujításakor mentették meg, ott is már évtizedek ota félre volt dobva, a szó szerinti biztos halálra várva....így került hozzám, de nemsokára Kun Laci gyűjtő-műkedvelő kollégám peresztegi "BEAG-múzeumának" állandó lakója lesz. A "FITE"-fantázianév a FilmTechnika Budapest- egykori mozitechnikai vállalatunk nevéből származik.

 

A képen látható berendezés 2013. év folyamán Kun László perszetegi barátom BEAG/ML/BRG múzeumába került.

 

fite2.jpg
kiskun képe

Kedves kolléga!
Még egy dologfúrja az oldalam... és pedig az,hogy ezt milyen hangszórókkal használták?Arra azért még kíváncsi lennék... Amúgy minden köszönet téged illet,mert nélküled ez a gép sem lenne a gyűjtemányem egyik korona ékszere...

Kiss Béla lászló képe

Doksiból talán kiderül mester! Nézz kürül, anno melyek voltak a járatos, jobbféle "kommerciális" hangsugárzók,  15Ohmos illesztéssel.