Azok az évek úgy 80 körül (Edda)


Azok az évek úgy 80 körül (Edda)

Az én kis gyűjteményem. Sok évvel ezelőtt csak nézegettem a képeiket a HFM és a Magnósok Évkönyve lapjain. Nézegettem a kapcsolási rajzokat, van amit után is építettem. Most összeállt. Tudom, olyanok, amilyenek "magyar narancs, kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk":). Minden része egység működik, sok energia, és utánjárás van bennük. Nekem - szerintem itt még sokmindenkinek - kedvesek. Egy kis megmentett múlt. Videoton első és második nagytorony, Orion és Unitra minitorony, Unitra nagytorony (a tuner még vár egy SO 42-es keverőre), Videoton sztereó rádióprogram eleje, Orister, HS 100, HS 284, DC 2050, DC 2002A, DP202, D 204, Minimax 2, Micromax. Még nincs itt az osztályidegen Aiwa AD-R 450, és a Pioneer CT 506. A fórumokból sok információt merítettem, ezúton is köszönet ezért. Sajnos a hely beszűkült, de még nem tettem le a folytatásról. Üdv mindenkinek!

gyujtemeny2.jpg
athos527 képe

athos527

Szép kis kollekció, én mini tornyokat gyűjtök, jó lenne sajátjaim között látni az Unitra minit :-))

Kékedi Levente képe

Szia!

Ezek közül nekem a kis mini Orion torony van meg, ritkán hallgatom, volt szerencsém az Oristerhez (elég gyalázatos hangú egy gép, de annak idején még ennek is örülhetett az ember, ha volt) Volt szerencsém hallani a Videoton EA 6380-S erősítőt, ez sem tetszett nekem, mindenből hiányérzetem volt. Hangsugárzók közül Videoton DC 2050-es van meg nekem, csak már egy nagyobb, 40l-es zárt dobozba átrendezve. Továbbá a kis Minimax nekem is meg van. Kb. ebből a gyűjteményből a legjobb dolgok a Videoton EA 6383 erősítő, és a Minimax 2-es. ;)

Sok sikert a további gyűjtéshez!

bandika75 képe

Szia!

Igen, az Orister az egyszerűség netovábbja (de tényleg luxuscikknek számított), a kikapcsolhatatlan loudness rongálja a hangképet (már ami van). Erősítőként talán a kis Unitrának van a legjobb hangja (Technics-Ortofon-bármelyik erősítő-JM-Lab Opal láncon összehasonlítva). Napi használatban hallgatom őket, és tény, hogy a Vidik hangképét megszokni, mit mondjak nehéz. A Minimaxban és a HS 100-ban nagyon kellemesen csalódtam, komolyabb dobozokkal szemben is jól vizsgáztak (nem felmagasztalni akarom őket, csak bejött a hangjuk, ráadásul már hajlott korukat is figyelebe kell venni:). A hangfalakban (a biztonság kedvéért) a kondik nagy része cserélve lett, de egy részük eredeti (van, ahol ezzel párhuzamosan észlelhető javulás állt be), de tuningolva nincsenek, mert minek. Ilyenek voltak, és lesznek. Neked is sok sikert a további retrózáshoz!

 

Kedves Bandika!

Egyetértek ezzel a kijelentéssel...én sem látom értelmét váltó tuningolásnak,átkábelezésnek,stb.

Mert ezeket így gyártották le.

Ha tetszik akkor úgyis megmarad a agyűjteményben,ha nem akkor mehet a háztól :)

panblue

Vannak még olyan elvetemültek is, akik nem keverik össze a funkciókat, :-D és nem csak nézni, hanem hallgatni is szeretnék, az eredeti rendeltetésének megfelelően. Csak erre a készülékek többsége "ahogy legyártották", alkalmatlan.

 

Kékedi Levente képe

Lehet értelme annak a váltó piszkálgatásnak, ha szükség van rá, és persze jó irányba indul el az ember. Meg aztán, ha jobb lehet, mint volt, akkor miért is ne? Természetesen tiszteletben tartom a gyűjtők fanatizmusát, akik csakis kizárólag eredeti állapotban szeretik a holmikat, nem vagyunk egyformák. Valaki eredetibe szereti a hibáival mit sem törődve, és van aki használni, hallgatni szereti, és ami zavarja, azt kijavítja.

Én pl. még a kis Minimaxomat is modoltam a megszerzett helyes útmutatók alapján. De miért is ne, sokkal jobb lett, mint volt, tehát volt értelme hozzányúlnom és örülök is az eredménynek. :)

Üdv!

Természetesen igazad van,aki akarja piszkálgassa csak :)))

Szerintem ezek a régi videoton-orion olyan kategória amit nem érdemes

tuningolgatni mert nem éri meg az időt-fáradtságot,anyagárat a végeredmény tükrében/viszonylatában.

Ehelyett aki ilyenben gondolkodik annak érdemesebb új H2000 cuccokból építeni valami vadonat újat.

A régi falaknál szerintem ami megéri a fáradtságot az a kondik cseréje újra-jobbra,vidiknél a peremek cseréje-H2000 szélekre,stb apró beavatkozások.

Persze igen,aki fanatikus és mindenáron azt akarja hogy az Ő videoton vagy orion fala legyen a világ legjobbja az kísérletezgethet élete végéig ha ez a passziója :)

panblue

 

Kékedi Levente képe

Azért meglepő eredményeket is el lehet érni akár, és nem is kerül sok fáradtságba meg pénzbe az egész dolog. Már maga az is elég, ha ezekből a régi, ócska hangsugárzókból kiszórja és eladja az ember a felesleges hangszórókat, nemhogy jobb lesz, hanem még lesz egy kis haszon is az eladott fölösleges alkatrészekből.

Az épített dolgok természetesen jobbak lehetnek, ott magad válogatod össze az alkatrészeket, és olyanra csinálod, amilyenre szeretnéd. :)

A H2000 "cuccok" vagy "szélek" és a kondicsere semmit nem oldanak meg.

Piszkálni pedig mást kell. Ezek komoly dolgok, nem retro-fórumozóknak valók.

Üdv!

A "piszkálás" szót csak Levitől ültettem át a mondandómba :))) hát persze hogy mást kell.. :)))

A H2000 termékeinél arra gondoltam hogy egy régi videoton típust lemásolni-összeállítani belőlük (kisebb módosításokkal) - jobb eredményt hoz és kifizetődőbb mint egy oylan régi hangfalpárat felújítani aminek szinte mindene odavan.Pl. összes pereme porladt,váltója elöregedett és talán nem is jó,doboza ütött-kopott,netalán szétázott és szét is nyílt.

panblue

Jobb eredményt csak az "hoz", ha a célnak megfelelő hangszóró a megfelelő ember kezébe kerül.

bandika75 képe

Mint mondtam, ezek ilyenek, én így szeretem őket, sőt hallgatom is őket. Úgy szólnak, ahogy, de épek és egészségesek (a lehetőségekhez mérten). Nem értek hozzá annyira, hogy belenyúljak a lelkivilágukba, tisztában vagyok ezirányú korlátaimmal. Egyébként nekem tényleg a lehető legnagyobb mértékű eredetiség fontos, olyan készüléket, amit helyrehozhatatlanul babráltak, nem is vettem meg. Más készüléknél tettem már olyant, hogy pl: STK darlngtont utánépítettem diszkrét elemekből (a garázsomban is egy "klónozott" STK 0039 végfokkal (BD911-BD911, BC517, BC639-640, 1n4148)működő japán erősítő szól, teljesen korrekt paraméterekkel,) de az már nem eredeti. A hangfalak csak a szükséges beavatkozásokat (faápolás, ragasztás, peremcsere, esetleg kondicsere) kapták, de ez kell, mert egy zárlatos kondi, ezeket a védelem menetes erősítőket nagyon gyorsan a túlvilágra röpíti (esetleg a magas sugárzót a mély hangok:). Az erősítőknél (Vidi, Orion) egy korábban felvásárolt MM elkó készlet új példányai kerültek beépítésre. Itt is arra törekedtem, hogy ha leveszem a tetejét, a múlt nézzen velem szembe (juj, de csúnyán tud nézni:). A lengyelekre nem voltam ilyen felvértezett, maradt a normál jobb minőségű elko. A két AKAI lemezjátszó viszont Ortofon VMS 10-t kapott, mert hiányoztak a tűk, s valahogy ezekkel az utángyártottakkal hadilábon állok. Az AP-D33 nem érte el a fordulatot, amit a vezérlő IC melletti 0,47 mF bipoláris kondi cseréje orvosolt (hogy mit tapogattam, mire rájöttem). Szóval ennyi.

bandika75 képe

Igen, érdekes kis készülék, különösen a deck, amit a végletekig bonyolítottak (abból épült, ami volt). Az erősítő szépen muzsikál, a kondik egy részét leszámítva teljesen eredeti. Sok sikert egy ilyen egység beszerzéséhez! Üdv!

Vales képe

Csatlakozom az előttem szólóhoz, bizony egy olyan Unitra mini-tornyot én is elfogadnék a gyűjteményembe, mivel kedves gyerekkori emlékek fűződnek hozzá. :)

Sajnos nem nekünk volt olyan, hanem egy rokonnak, aki a családi bulikon ezzel nyomta a zenét. ;)

 

Vales

bandika75 képe

Jó játék, különösen a deck, de olyan kevés cuclista kis torony volt (azt hiszem az RFT nagyon gyenge cucca, és mintha a Teslarajongók honlapján láttam volna tőlük is egyet), megéri összeszedni. Egyébként köszönet a kedves szavakért, hasonló szép darabokat kívánok minden retronómosnak.

dollerakos képe

Hoppá, itt egy Orister. Volt nálam egy ilyen, a hangjára nem túlzottam emlékszem, de csinált olyat is, hogy ha közelítettem a kezemmel valamelyik potihoz, akkor búgni, zörögni kezdett... Ha már a "piszkálásnál" tartunk (vagy inkább a MOD-nál), akkor az Oristerhez van egy nagyon jó leírás a 6-os Hifi Magazinban Harminezer Orister címmel - szerintem azt érdemes megcsinálni, megfejelve még azzal, hogy a kikapcsolhatatlan loudness-t örökre kikapcsolhatóva tenni (C7 és C8 kikap).

Kékedi Levente képe

:) Nem láttam még azt a leírást, de elég sok mindent ki kell kapcsolni abban az erősítőben örökre. :D Még azok a tolópotméterek is annyira rosszak voltak, hogy hiába kontaktspray-ztem, recsegett folyton, ha meg jó is lett, hetekkel később ismét recsegőssé vált. No meg az a kábelrengeteg ami benne el van burjánzva.......... Fujj........ez az erősítő nem kedvenc. :)))) :D

 

A hangjáról annyit nagy vonalakban, már amennyire én is még emlékszem: Rendkívül kaparós, érdes hang, főleg a magasoknál, és ritka gyönge sztereó. Ennyi maradt az emlékeimben. :)

bandika75 képe

Igen, ez is búgott. Az Orister 1975-ös, még TIP  tranzisztorokkal, ebben sajnos még a kicstaoló elkók is meg voltak dögölve, ha nem akartam, hogy bekapcsolás után kigyulladjon, nagyműtétet kellett végrehajtani, az összes elkó kuka (pedig szerettem volna eredetiben hagyni, de nem ment.). A búgást földelési hiba okozta gyárilag, azt megoldottam (úgy emlékszem, sokat szórakoztam vele). Az erősítő egyetlen különlegessége, hogy gyárilag famintázátú fólia borítja. Kevés műszerolaj és foltbenzin keverékkel való tisztítás egyenlőre megoldotta a recsegést, de semmi sem tart örökké.

végleteklaci képe

Nagyon szép! Csak legyen hozzá elég időd, hogy ne csak a vizuális örömöt nyújtson! Remélem amikor összeállt, tényleg az Edda 5-öt hallgattad rajta... "Az enyém is volt, és még néhány arccé..." (Mondja ezt az, aki 1982-ben született :)

bandika75 képe

Kösz a kedves szavakat. Van egy kisebb bakelit gyűjteményem a 80-as évekből (köztük az Edda és még sokan mások), amit egy -egy hétvégén, vagy akár közben is, amikor gépen dolgozom, hallgatok. A kazettások is futnak, közel 30-35 éves felvételekkel, és rádió sem pihen, mindig másik szól. Igaz, én 82-ben már javában suliba jártam:)).További szép napot, és jó nézelődést-gyűjtögetést.

Azért remélem, nem ebben az öszezsúfolt állapotban szólnak...

bandika75 képe

Kedves László!

 

De igen, persze nem egyszerre, és "háttérzene" gyanánt (ennyi helyem van). Tudom, hogy nem felel meg bizonyos kritériumoknak (talán semmilyennek), de számomra eszmei és műszaki értéke van. Igényesebb zenehallgatást, esetleg koncertfelvételeket egy Technics SL-D2/Ortofon OMB 5/ Onkyo TX SV 373/ JM Lab Opal9 esetleg Onkyo DX 7222 Cd vel indítva teszem. Biztosan vannak ennél sokkal jobbak (nem nekem), de 25 évvel ezelőtt nagyon szívesen hallgattam a magyar termékeket, és építettem erősítőket. Ha nagy "Hi-Fi" hűségre vágyom, és lehetőségem van, akkor koncertre megyek, de sokat vagyok úton, így kénytelen vagyok beérni a kocsim Bose által megkreált hangosításával. Engem az alkotás és a megőrzés tölt el örömmel, függetlenül attól, hogy milyen az akkori színvonal (ezért nem "tuningolok", csak javítok). Sorry, így vagyok összerakva. További sikeres munkát: András

Kalmopirin képe

Mindenképp értékes gyűjtemény. Számomra ismerős darab a Prometheus rádió. Kár volt eladni, (így utólag) mert most fel lehetne tunningolni, hogy "emberi" hangja legyen. A Loudness-is szörnyet kiűzve belőle.

Mert, mégiscsak emlék.

 

Ilyenkor ébred erre az ember. Ahogy arra is nem igazán toronyba valóra készült e rádió (sem) hiszen a tetején volt a rádió skála és a hangoló gomb.

 

Kérdés, hogy ezekből melyik van napi használatban? Gondolom a lemezjátszók nem.

 

:: Kalmopirin

évek