SANYO DAD-8 asztali CD-játszó


Forrás: 
saját
SANYO DAD-8 asztali CD-játszó

Egy igen ritka CD-játszó került hozzám a hőskorból, pontosabban 1982/1983-ból. A Sanyo 1982-ben dobta piacra a DAD8-at. Egyidős a Pioneer PD-1-gyel, és a Technics  SL-P10-zel. A sort 1982 október 1.-én a Sony CDP-101 kezdte, majd ezt követte novemberben a Philips CD100. A többiek ez után jöttek. Szerepel már az oldalon egy ilyen készülék NGA kollégától, de itt egy kicsit részletesebben szeretném bemutatni egy mára már - horribile dictu -matuzsálemmé érett digitális eszközt.

 

A készülék - noha már a maga korában is láthatóan a "szerényebb" gépek közé tartozott, erre utal midi mérete is - példásan kivitelezett és megépített eszköz, mely már egy SMD LSI-t is tartalmaz. Hatalmas hálózati trafó, diszkrét stabilizátorokkal kiegészítve, aranyozott kimeneti csatlakozók. A futómű a Toshiba saját gyártmánya, OPH-31 típusú, lineráris követésű kiolvasófejjel. Az elérési idők meglehetősen hosszúak, de stabilan, hiba nélkül dolgozik a készülék ennyi idő után is, sőt a 8x sebességgel írt CD-t is gond nélkül kezeli, de az elérési idő itt még több. >74perces, esetleg túlírt CD-t nem "lát". Hangminősége pontosan oylan, milyen az első generációs CD-játszóké, egyszóval: "videoton-hifi"

Korabeli elektronikai készülékeknél, tipikusan későbbi nyomtatóknál találkoztam azzal a rettenetes esztétikai hibával, ami ezt a gépet sem kímélte, és ami ellen nem igazán lehet védekezni. Lehetett volna ugyan, ha rendszeresen szilikonnal fújkálták volna az előlapi kezelőgomb-felületeket, de ez nyilván életszerűlten volt. Szóval a kezelőpanelt alkotó műanyagborítás kiszáradása, előregedése, majd nagyobb darabokban leválása, repedezése. Utólag nem sokmindent lehet kezdeni vele, illetve egyet azért igen, eképp jártam el én is: megtisztítottam óvatosan a felületet, majd átlátszó öntapadós műanyagfóliával átvontam. Szebb ugyan nem lett, de a további repedezés és darabokra hullás így megfékezhető, és nem úgy nyúl hozzá az ember, mintha a fogát húznák....

Korszerű nyomdatechnikai eszközökkel és PC-s tervezéssel nem különösebben nehéz ezeket a kezelőfelület-paneleket újra elkészíteni, de az már nem lesz soha az "eredeti". Én inkább annak adtam így még egy esélyt. A képen már a fóliával átvont felületek láthatóak.

Szia kolléga!

Szép kis darab!

Anno mint az enyém, még az is lehet, hogy ez ugyan az a portéka:)

Anno tőlem egyszerre vitték el a DAD M15 el.....

Nem túl sok van belőle.. csak ezért gondolom...

 

Talán lehet hozzá kapni gombsort.."fóliát" a netten ebay on néha néha látni egy két alkatrészt ezekhez... bár ez évről évre ritkul..... sajnos.

 

Még egyszer grat!

 

Atesz

Kiss Béla lászló képe

Köszi! Körülnézek, bár egyelőre ez is megteszi: örülök, hogy meg tudtam menteni az eredetit, így felfogható "patinának"...

 

Meglepő, mennyire stabilan működik, kisebb ütögetésnek is ellenáll. Az írott médiával is magabiztos, és úgy általában keveset futott gép megítélésem szerint. Ez a gombsor állásában is elöregszik, elég aztán 1-2 nyomkodás, és game over...

teslaeltos képe

Abban tudok neked segíteni ha esetleg tényleg megadná magát a gombsor Ne akármilyen fóliával csináld! Hanem lamináló fóliával. Ezeket csak dekoros cégeknél lehet kapni az ára és a mennyisége miatt. Sajna tekercsben árusítják, de ha találsz egy dekoros céget kisebb darabot biztos tudnak adni... A padló relkámokhoz való lamináló vastag és bírja a kiképzést, ja és több fajta létezik belőle!

Én éveket kutattam szervizesként hogy az nyomtató-másológépek kezelő szerveit miből csinálják hát ebből, úgy hogy van egy nyomat hordozó fólia is alatta. Mi is csináltunk hasonlót mert szükség volt rá....

Ha lehetőséged van akkor próbáld bescannelni az előlapot a többi már gyerekjáték....

 

A nyomtatást viszont solventes-ecosolventes nyomtatóval kell csinálni (plakát nyomtató-plotter) és azt laminálni, azért ezzel mert minimum10 év a tartóssága kültéren!!! Beltéren még több...

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm a szakszerű tanácsot kolléga, szerencsére ilyen vonalon is van némi ismeretségem. Hála Istennek, a neten fent van maga a kezelőfelület fotója, jó felbontásban, egy sértetlen példányról.

Szia!

 

Szerintem is csinosabb lenne egy új fóliával... persze ez mind idő és pénz kérdése.. de remélem sikerül majd kicsinosítani azt a gombsort.. az enyém is szét volt hullva..sajnos..... Sony sikert a munkához :)

 

Atesz

NGA képe

"A sort 1980-ban a Philips CD100/101 kezdte, utána következtek a fentiek - többek között. "

 

Kicsit helyesbitenék:

A sort 1982 október 1.-én a Sony CDP-101 kezdte, majd ezt követte novemberben a Philips CD100. A többiek ez után jöttek.

 

https://www.facebook.com/magyar.retro

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm a kiigazítást Gábor! Remek jó a linkelt oldal:O)