Canton csomag garázsvásárból


Forrás: 
Saját tulajdon
Canton csomag garázsvásárból

Életem első garázsvásárán jól bevásároltam mondhatni... Kiváncsi vagyok a szakértői véleményekre megérte e egyálltalán. Persze van egy elképzelésem a dologról, különben nem vásároltam volna meg ezeket. Amiről szó van az a Canton Pullmann SET 300 autós szett. Ami eredetileg 2db tweetert és 4db woofert no meg 2db hangváltót takarna. De itt van pluszba 2 hangváltó és még 4db woofer, no meg egy aktív kis hangdoboz (V24851-F1000) típus alapján van infó a neten róla. Persze kábelek is jártak mellé meg két lerongyolódott hangszóró is... Lényeg, hogy 5 ezer forintot megérte e ez a csomag, vagy nem?

IMG_3638.JPG

5000-et szerintem mindenhogyan. Kérdés, hogy működik-e?

Tiszteletem!

A Canton nemcsak jó nevű,hanem jó gyártó is.Szerintem minden téren jót produkáltak,kiemelkedő színfoltja a német gyártó palettának.

retropotlo

 

Petmaster képe

Üdv. Úgy tapasztaltam évek alatt internetes fórumokon és egyéb leírások alapján, hogy valóban egy jó gyártó megbízható termékei ezek. Nem volt még ebben a márkában hangszóróm, de amint meghallottam a vételárat le is csaptam rá. Nem véletlen mentem rögtön nyitáskor a vásárba. Volt még egy páratlan 15-16cm körüli szintén canton sub, de azért sokalltam egymagáért az ötezret. Természetesen kipróbáltam vásárlás után, ha gond lett volna velük akkor visszakaptam volna a vételárat. Két hangszórónál kellett egy kicsit megigazítani a védőrácsot, csöppet deformálódtak.

Azt a pénzt megérte, ilyenkor lehet gondolni egyet, és eladni egy márkafüggő érdeklődőnek, aztán az árából venni egy normális hangszórót. :-)

Petmaster képe

Az eladás megfordult a fejemben, de majd még meglátom. A (nem általam) normálisnak tartott kategóriában van egy zsír új kallódó példány (HA20/1544-484), pár darab minőségi orsós magnó szalagra cseréltem el mert kíváncsi voltam mit is tud. Persze nem csak a belbecsre, hanem a külcsínyre is kíváncsi voltam. De már csak a port fogja itt, sajnos régi elektroncsöves rádiókba nem jó pótlásnak...

:-) A 20-assal vigyázni kell, ketyeg az óra, bomlik a habszél, addig érdemes elcserélni, mondjuk rádiós szélessávúra, amíg egyben van.

Petmaster képe

Á azért ez a veszély egy darabig nem áll fenn, mivel annyira új hogy cimkézett mostani gyártmány. Képet is illesztettem volna be róla a hozzászólásba, de a feltöltött képről nem adta le a linket a rendszer. Azért voltam felettébb kíváncsi rá, mert érdekelt milyenek ha megszólalnak. Pár más 20cm-es hangszóróval összehasonlítottam, még öreg 20-as teslával is.

Hja értem. :-) Akkor a gyártástól számítva kb. 8-10 éve van. Jó hangváltóval, az átvitel problémáit kezelve jól is tudnak szólni, de alapvetően ezeket a hangszórókat a régi VT-k helyettesítésére készítik, többet-jobbat nem is kell várni.

Az öreg tesla nem összehasonlítási alap,sokkalta jobb mint az "eredeti" videoton,az utód-sokkal silányabb H2000-es hangszóróknál meg még jobb.

Tesla: szinte örök életű gumiperem,finom,minőségi papírkónusz (a H2000 helyenként hibás-ráncos-gyűrött papírjai sajnálatosak) , jobb hangzás mint a vidié/H2000-é.

 

Petmaster képe

A számból vetted ki a szót, pontosan ezt sejtettem végül tapasztaltam meg. Évekkel ezelőtt már téma volt ez, az én H2000-es példányom is huplis, csomós papírból van készítve, és a habszél és membrán összeragasztása meg egyenesen siralmas. Sajnos a káva se teljesen sík, nem fekszik föl rendesen. A tesla 20-as párt sikeresen elcseréltem, már nem emlékszem mire, de eszemben sincs megválni tőlük, ritka ugyanis. Nemrég láttam is egy pár eladó Tesla 20-as párt, de mire észbekaptam azonnal elhappolták.

panblue képe

Végre egy retro-s aki nem "alszik".Már régebbi topicokban is védtem/pártfogoltam a teslát.Anno a tesla 20-asaim még 20 év után is teljesen egyformák voltak-küllemre és mérve (nem súlyra :DD  ) egyaránt.Én is megerősítem az általad és retropotlo által leírtakat.Ha most vehetnék vadi újat - biztos a teslát választanám.panblue

 

Pedig a Tesla-ValMez gyárból ritkán jöt ki két egyforma hangszóró.

A mérés is érdekes dolog, nem mindenki ért hozzá, még akkor sem, ha van eszköze. A cseh gyártó a saját adatlapjaira nem tudott értékelhető méréseket készíteni egészen a megszűnéséig. :-) Pedig biztosan többször próbálkoztak, mint az összehasonlítással hangnyomást "méregető" fórumozók.

 

De ez mindig választás és tetszési index kérdése.

Ehhez hasonló szörnyűségektől:

ARN-200-05/8

tényleg bármelyik Videoton jobb volt, ma is jobb, akármilyen szempontból is nézzük.

Az már csak hab a tortán, hogy a kézzel fogható, és megvásárolható TVM hangszóró sosem hasonlított a megadott paraméterhalmazra, mindig rosszabb volt.

 

Ennek ellenére van, aki éppen a hibákat szereti, azokat a tulajdonságokat, amik ugyan meghamisítják a visszahallgatott hanganyagokat, de kevesbé tapasztalt - nem annyira kifinomult hallással, esetleg régen berögzült, rossz hangképekhez hasonlítva, érdekesnek, izgalmasnak tűnnek. Erre egészen jó példa a TVM (Telsa).

 

Hiszen mélyben kiemel, és bömböl a gyenge mágnesek, rossz T-S paraméterek, hibásan tervezett, vagy nem tervezett mozgórészek miatt, középtartományban feldúsul a sok kezeletlen, elszabaduló 10-15dB-es ordító rezonanciától, és a vele járó harmonikus torzításoktól.

Persze lehet ezt szeretni, csak nem érdemes.

 

Pár évvel ezelőtt az egyik fórumozónak volt egy találó megállapítása ezekről a hangszórókról: :)

"Még bemeőjel sem kell, a TVM mélyközepei-szélessávúi már attól is össze-vissza rezonálnak, ha csak ránézünk."

 

Körülbelül ezzel össze is foglalható a "jelenség".

...lehet hogy csak az elős benyomás miatt terelődik az ember tévútra...

ez az első benyomás pedig az hogy a Tesla-TVM már első ránézésre is bizalomgerjesztőbb mint a H2000 ki tudja milyen anyagokból összefabrikált termékei.Amit a teslánál én soha nem láttam,tapasztaltam,ellenben a H2000 hangszórókkal: igénytelen összeállítás,selejtesen-csúnyán ragasztott porvédők és peremek,súrlódó csévetestek (nem egynél fordult elő,még ha postafordultával cserélték is...bosszúság!).

Nem lenne rossz a H2000 ha odafigyelne az összeállítás és a használt anyagok minőségére.Ilyen minőséget még a SAL sem enged meg magának,ha kínai ha nem.

 

 

SAL? Ha jól sikerült véletlenül összerakni, akkor sem szól. :)

SBX 13 és HA15-618

 

:) Problémás, ha az egyetlen értékelési lehetőség kimerül abban, hogy ránézünk a hangszóróróra. Magasabb szinteken működik a dolog, de ahhoz tudni kell, hogy mi miért szól úgy, ahogy.

 

Figyelembe kell venni, hogy a székesfehérvári hangszórók elsősorban Videoton helyettesítésre készülnek, az eredetihez hasonló módon, hasonló lehetséges hibákkal. Attól többet, vagy jobbat, mint ami régen a VT-nél volt, nem érdemes, és nem is lehet elvárni ma sem.
Ilyen gondok máshol, a világ bármely részén gyártott hangszóróknál is előfordulnak gyakran.

 

Magasabb igényekre is vannak megoldások, természetesen más árakon.

 

Örülni kell, amíg egyáltalán ez is elérhető. Egy nagyon bonyolult rendszert működtetnek Székesfehérváron, kis létszámmal, az eredeti 1-2 milliós darabszámok helyett töredék, 10 000 db /év mennyiség mellett, nagyon nehéz gazdasági körülmények között, elhanyagolható haszonnal, majdhogynem "jószolgálati" alapon. Az idézőjeles "kisemberek" kedvéért, akik drágább megoldásokat nem engedhetnek meg maguknak. Ezért természetesen - mint mindenütt - itt is lehetnek kisebb-nagyobb problémák, amiknek a többsége 20-25 éve is ugyanúgy előfordult. De a másik oldalt is látni kell, olyan dolgok, anyagok, megoldások is vannak amik ma jobbak mint a korábban Videoton néven gyártott hangszóróknál.

 

És természetesen mindig lehetőség van egy személyes látogatásra is, válogatásra, úgy könnyebben teljesíthetők az egyedi igények is, megbeszélhetők a félreértések.

Petmaster képe

Fontos tudni, hogy az összehasonlítási alap nem a mostani TVM gyártmánnyal történt, hanem a sokat megélt és járatott öreg "igazi" Teslával. Mivel nincs TVM 20-asom, így arról véleményt nem alkothatok. Viszont örvendetes, hogy egy régi Teslán a feliratok nem átverések (TVM-nél már lehet), sőt picivel mindig többet tudnak korukhoz képest. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem volna ennél jobb hangszóró. Természetesen van, de ha vigyázok rájuk igencsak sokáig elmuzsikálnak ezek még. Addigra a H2000 friss gyártásai rég javításra fognak szorulni. Érdekes de például a régi Videoton hangszóróknál figyeltek a minőségi membránanyagra. Illetve nem volt felcserélve a "sima" és "rücsis" felület. Kérdem én miért is jó ez így? Valójában ilyen megoldással még egy gyártónál sem találkoztam, kivéve egy két autós mélyet, de ott direkt olyan a felület (többnyire látványelem). Tulajdonképp a rosszabb és egyenletlenebb hullámkeltés megy a szabadba, a jobb pedig a dobozba, ahol amúgy is kényszerűen összekuszálódik. Furcsa, nem logikus lehet én vagyok a láma...

Kinek mi a jó. :) Vagyis inkább, ki, mit szeret.

 

Ha valakinek tetszik a magas torzítás, a kezelhetetlen átvitel, és a középtartomány borzalmas rezonanciái, mindez szembetűnően alacsony érzékenység, 84-85dB@1W és 15W-os terhelhetőség mellett, akkor vigye a zöreg Teslát. Meg is érdemli.

 

Már 30 éve is eljárt ezek fölött az idő. De a nosztaliga jó dolog. Mire is mennének nélküle a szegény internetes hifisták. :-) Hiszen konkrétumokra nem alapozhatnak.

Én 30 év után is a 20-as teslát választanám mint a 20-as videotont ill H2000-est.

Érdekes,de a tesla a 84-85 decibeljével is jobban teljesített és dinamikusabb volt mint a videoton.Ez konkrétum,hiszen mindkét féle hangszóróm volt régebben.Ha már itt tartunk a sokat szidott rft 20-as is különb és jobb mint a videoton.Szerintem ezt többen is alátámaszthatják.

Ez nem mérés kérdése,ez egyszerűen így van.

veroka képe

Én pedig megmérném mindkettőt, mert ez igenis mérés kérdése. Mind a dinamikát, mind a torzítást jól lehet mérni. Aztán a jobb hangszórót használnám. Ez egyszerűen ÍGY van, nem személyes szimpátia vagy utálat kérdése.

 

Nem mellesleg nekem volt Canton Fonum ládám, nagy csalódás volt a hangja.

panblue képe

Üdv!

Nekem is volt Canton,méghozzás a Fonum 400-as.Azt azért légyszíves ne keverjük ebbe a közegbe (tesla-videoton).

Nekem nagyon szépen szóltak,persze erősítőt minden "fal" mellé válogatni kell,előbb utóbb összejön egy jó párosítás.A Fonum 400 pl. a marantz erősítőimet "szerette".panblue

Naigen. :D Így járnak a szegény retronómos hifisták, akik kénytelenek az egyik hibát egy másikkal kompenzálni, és egy végtelen cserélgetésbe-próbálgatásba bonyolódnak, hogy végül kialakuljon a "rendszer", ami legalább egy ember ízlésének meg is felel. Jobb napokon.

 

Azért azt sem kell első szóra elhinni, hogy egy név, egy címke, valami szép, és jól hangzó felirattal mindenható tud lenni. :) Nyomtatni könnyű, túl könnyű mostanában.

panblue képe

Üdv shalafi!

Szeretném hallani-meghallgatni azt a hangfalat amelyik ugyanazt a hangzást produkálja minden erősítőről...te gyártasz ilyet? :)))

Az átcimkézést és minőséget illetően meg az említett marantzok 1975 és 1982 közöttiek voltak,akkor még nem volt divat az ilyen hitványság,főleg nem a marantznál.Az más kérdés hogy ma,mostani marantz nem kéne.Más téma.panblue

veroka képe

Péter,

 

Minden hangfal (sic) ugyanazt a hangzást produkálja, minden erősítővel. Jót vagy rosszat, mindegy - de ugyanaz lesz. A különbség amit hallasz az erősítő cseréjekor az erősítőből fakad. Aztán az erősítő marad, más dobozt teszel mögé, és megváltozik a hangkép - no akkor a doboz hibáit vagy erényeit hallod.

 

És amikor összeválogatsz egy erősítőt egy dobozzal, no akkor egyik hibáját korrigálod a másik hibájával. Pl a mélyszegény dobozokhoz jól illik a kikapcsolhatatlan loudnessel a kis VT erősítő.

 

Egy jó hangdoboz minden erősítővel jól fog szólni, persze csak annyira amennyire az erősítő jó. Ezt pedig úgyis csak mérésekkel tudod majd meg. A füledet nagyon könnyű becsapni, a süketszobát nem lehet. És innentől jön az ízlés, kinek mi tetszik. Erről pedig tényleg ne vitatkozzunk, azt mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit szeret és hogyan, mi pedig tartsuk tiszteletben.

panblue képe

Ok,legyen igazad,csak válaszolj légyszíves 2 kérdésemre: 1.Ki hallgat zenét süketszobában? 2.A süketszoba mint lehallgató-mérőhelyiség szabványosítva van?Tehát az összes gyártónál egyforma-méretileg,kivitelileg stb?Ezt kétlem,ahogy azt sem hogy létezik 2 egyforma akusztikájú lakó-ill nappali szoba. panblue

veroka képe

1: Senki. Ott mérnek. Ez az egyetlen valóban objektív összehasonlítási alap. Az összes többi szubjektív, és mint ilyen kiküszöbölendő.

 

2: Igen. Meg van szabva, hogy egy adott hangforrás hány dB visszaverődést produkálhat a kibocsátási pontba. Maga a szoba berendezése, mérete, kialakítása, stb. nincs meghatározva. Tök mindegy ugyanis, hogy a csillapítást hogyan éred el, ha eléred.

Én személy szerint a Posta Kisérleti Intézet süketszobájában mértem, ami egy 4*3 méteres helység. Sajnos ez a lehetőségem azóta megszűnt.

 

Nem valóban nincs két egyforma akusztikájú szoba. Ezért a hangdobozod a sarokban másként szól mint a szekrény tetején. De ez nem a hangdoboz hibája, az ugyanazt csinálja mindenhol. Mint ahogy ugyanúgy viselkedik bármilyen erősítővel is hajtod meg. A hangkép változásait a körülmények befolyásolják, ami vagy tetszik neked vagy nem. Ezért szubjektív, nem mérhető.

 

 

oldtimer képe

A legtöbb esetben nincs lehetőség komolyabb választásra, és nem is volt.

Ritka az olyan eset amit egy volt munkatársam mesélt anno, hogy egy Bécsi Hi-Fi Boltban leültették egy székbe, hogy hallgassa 'egy' berendezés hangját.

 

Akkoriban Budapesten lehetőség szerint kihozták a raktárból a kért hangdobozokat.

 

Ma, sokkal másabb a helyzet. Na, nem jobb! Ugyanis ahogy olvastam is „internetes hifisták” vannak jobbára akik „konkrétumokra nem alapozhatnak.”

Több területen is ez a „vezérfonal”.

 

Hiába írják, hogy „Nagyon jól szól, karakteres hangja van.” Mert felmerülnek a kérdések: Mekkora szobában? Mennyi bútor van? Mennyi szőnyeg (falon), függöny, stb.? Milyen zenét hallgatsz róla? Milyen az erősítő? CD-ről, vagy LP-ről hallgatod? Esetleg Kazettás Deck-ről, vagy orsós magnóról? Az utóbbinál: TESLA? Akai? ZK? TEAC? Sony?

 

Csak egy példa: Az Akai GX260-asomról volt szó és kiderült, hogy van valaki akinek ugyanez a típus van. És mit hallgat róla?

Techno, House 'műfajt' és mást se.

 

Ilyen az ízlése! Mondhatja: Jól szól? Persze!

 

Obejktív vélemény?

 

üdv.: oldtimer

"This is a Cabaret, old chum,

Come to the Cabaret."

:-D