Videotörténet


Sony CV2100ACE.jpg

Az egyik intézmény jóvoltából sikerült selejtezéskor megmentenem az "utókornak" /és magamnak :) / 1-2 érdekes videót.

Kirajzolódik 1-2 érdekes állomás - persze 2"-os szalaggal működő AMPEX-em nincsen , de  a '70-es -80-as évek technikája megfigyelhető .

Jelenleg felújításra várnak , egyedül az orsós asztali SONY mutat némi szinkronhibás képet.

 

A Philips 1600 -as sorozathoz tartozó érdekessége a speciális kazetta , amelyben az orsók egymás fölött vannak.

Nemsokára beteszem a VIDEO2000-es SIEMENS-et is , ami megfordítható kazettával működik...

 

Legalul pedig egy kuriózum : a '70-es évek vége felé (nem igazán)elterjedt képlemezjátszó. Látszanak a méretek : egy LP hanglemez méretű optikai disccel működött. (mellette egy normál DVD)  :)

 

2010.06.10.         Közben életre keltettem a nagy SONY-t (CV2100), az 1502-es PHILIPS-et , és a nagy Panasonic U-Matic -ot.

Ezek közül a PHILIPS és a Panasonic már tudna színesben működni , azonban a felvételek amit kapta még fekete-fehérek.

Ha sok időm lesz tesztelem rajtuk a felvételt is , csakhát ahány video annyi féle csatlakozó ...

 

 

 

 

A hordozható orsós AV3420CE

 

U-Matic

 

Betamax

 

Philips special kazettás

 

Képlemezjátszó "óriásDVD"

A téma érdekes! Írhatnál egy kicsi bővebben a szerkezetekről:-)

Kedves Jano!

 

Próbálok majd összeszedni magyar nyelvű anyagot a különböző rendszerekhez , csakhát idő , idő , idő ..... :(

Addig is - a hozzászólók biztosan tesznek fel 1-2 érdekes szakmai dolgot ...

Szfváron,a Romkert Antikvárium-os névrokonomnak (Balázs ő is) van eladó lézerlemeze,képkeretben,üveg vagy plexi mögött...(azért írom,hogy gyűjtőhöz kerüljön,nekem most sajnos nincs pé'zem rá)...kicsit az ezüst megoxidálódott rajta,de kellemesen.Az lehet,hogy cd előtti hang-lézerlemez,de lehet,hogy iylen képlemez..pár hete láttam...Az emberek hogy elfelejtették,hogy létezett ilyen,azt hitték hagyományos audio LPnek az ezüst vagy platina változata fémből...pedig már cdkhez hasonló anyagból van és érdekes AZOfesték is lehet rajtuk...

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

NGA képe

Valahol nekem is van egy gyári Sony demólemez. Az érdekesség az, hogy ez analóg mint a hanglemez, nem digitális mint a cd/dvd

Igen , analóg és digitális formában is adtak ki lemezeket ...

leguan képe

Optikai vagy mágneses rögzítés?

 

Azt hiszem ez a lényeges kérdés a digitális vagy analóg ügyben. Optikai rögzítésnél a lézersugár olvassa le a lemezbe égetett vagy nyomtatott adatokat, vagy visszaverődik a "pit"-ről vagy nem, vagyis igen-nem (1-0). Ez tehát csak a kettes számrendszerben, digitális úton történhet.  Mágneses lemezeknél, hasonlóan a magnószalagokhoz a mágneses jel képes az analóg adatátvitelre.

 

Egyébként az optikai lemezek készítésének hajnalán - a '70-'80-as évek fordulóján az egyes  cégek készítettek 30 és 20 cm átmérőjű lemezeket (eltérően a mai CD/DVD-k 12 cm-es átmérőjétől).

Amit leírtál , teljes egészében így van .

Az én Purple lemezem teljesen digitális.

Analóg verziót én is csak a V... aukciós portálon láttam , de létezett.

És valószínűleg itt is inkább csak a hang hetett analóg - szerintem.

Valószínűleg a Minidisc-hez hasolnó magneto-optikai valami lehetett , bár a Minidisc is teljesen digitális (általában mp3 , vagy a SONY -féle Atrac tömörítéssel)

leguan képe

A magnetooptikai (MO) lemezekre a rögzítés a mágnesezhető rétegre magas hőmérsékleten, mágneses hatásra történik (termomagnetikai módszerrel), azonban az olvasása optikai úton (vagyis lézerrel)  zajlik. Ez azt jelenti, hogy csak digitális jeleket képes tárolni. (Nagy előnyük a nagy olvasási gyorsaság, és az állítólag 40 éves szavatossági idő.)

NGA képe

Akkor végülis nem analóg? Lehet, én azt olvastam a neten, hogy analóg, de akkor valamit félreolvashattam.

Jómagam egyébként elég sokat foglalkoztam a 90-es években laserdisc-el és tapasztalatból mondhatom, hogy a 80-as években forgalomba hozott lemezek túlnyomó része, alig haladta meg a VHS minőséget. A lemezekre egyszerűen VHS minőségben rakták rá a filmet. Ráadásul ha egy kicsit is karcos volt a lemez az számottevő képhibát okozott (moarés, hangyás, hullámzó kép).

Tény , hogy nem érték el a mai alsóbb kategóriás DVD minőséget , de azért a VHS-től lényegesen jobb.

Az én (egyelőre egyetlen) lemezem is analóg kamerával felvett műsorról lett sokszorosítva , ráadásul NTSC-PAL transzkódolással.

Így pl fényszegény felvételeknél látszik egy kis szürkés szemcsézettség (ami valószínűleg az analóg kamerás felvételen is megvolt).

Ez nem a laserdisc hibája, ami elméletileg 410 soros vizszintes felbontásra képes szemben a VHS 240 sorával.

 

Egyébként magyarországon is lehetet kapni kereskedelmi forgalomban képlemezt. A Dunaplaza-ban lévő Virgin Megastor 96, 97 környékén a bakelitlemezek közt eldugva árult laserdiscet meglehetősen borsosan. Az áruk 15-25 ezer forint körül mozgott. (nagyjából fél havi átlagfizetés).

Köszönöm a kiegészítést :) Majd keresek még mást is ...

Itt van pl. ez az oldal :

 

http://www.rewindmuseum.com/home.htm

 

Érdemes böngészni , sokféle retrós (és antik) cuccot lehet rajta telálni !

Elég bonyolult mechanikája van .

Szépen látszik a szalagvezetés .

Itt nem a forgófej van megdöntve , mint a kazettás videóknál (pl. VHS) , hanem a szalag van ferdén vezetve. Ezért vannak az orsók függőlegesen eltolva egymáshoz képest.

Megfigyelhető , hogy az álló fejek sem függőlegesen vannak elhelyezve az alaplaphoz képest , hanem értelemszerűen a ferde vezetésű szalagra merőlegesek.

Egyébként millió fekete tüskét találtam benne , ami a krómdioxid szalagról lecsiszolt részecske.

Egyik motorja sem indul , holott a tápfeszt megkapja ...

Most jön a kemény dió : hibakeresés ... rajz szerzés ... beállítás ...

Szóval nem félórás meló...

 

PICT0018.JPG

Üdv !

 

Nekem is van Philips videóm ami VCR kazettával megy, itt vannak egymás felett az orsók, nem tudom tettem fel e képet róla erre az oldalra.

Volt nekem képlemezjátszóm SONY, sajna hiányos volt  a mehanikája meg füstölt benne a fej, valószínű, hogy a fókuszáló tekercse, meg is szabadultam tőle, de a fotója és az osd videója megmaradt :-) , ja volt hozzá egy demo lemez az is megvan.

Dr Dee képe

Fantasztikus élmény volt mikor a "Nyolcadik utas a halál"cimű filmet néztük videón,olyan 1987körül!A film közepén elsötétült a kép,egy kéz ránk mutatott,hogy fordisd meg a lemezt:-)

Hát igen kiderült,hogy egy ilyen lejátszoról volt másolva a film!

 

Tényleg furcsa,hogy miért nem futott be?!Hisz ez is egy állandó minőséget tudott produkálni!!!!Talán az ára miatt nem.Ha jól emlékszem egy lejátszó ára egy jó autó árával volt egyenlő,még kint is!És sajnos a magas ára a lemezek előálitásánál igen nagy százalékú selejt arány." Gyári adatok szerint a Disco Vision üzemének megnyitásakor a termelékenység 20%-os volt (a szerelõszalagokról lekerülõ lemezek 80%-a volt selejt)."

Hát nem sikerült kevesebb selejt százalékkal előállitani a lemezeket a 80as években sem,ezért abba hagyták a fejlesztését:-(

Na erről jutott eszembe, hogy anno a megboldogult  (ötlet) videómagazinban mindig volt egy cikksorozat a videós feketepicaról. Az egyik 88-as számban írtk egy magyar pilótáról aki 1985-ben (!!!!) lézerlemezeket csempészett az országba, és azok darabját 3-5000,- ft körüli áron árulta (!!!!).

 

Azért az sem lehetett gyenge anyagilag, akinek 85-ben képlemezjátszója volt és több mint egy havi átlagfizetésért vásárolt hozzá képlemezt.

Az Ezermester valamelyik 70-es évkbeli számában írtak a szalagos videómagnókról ,én ezt a 80-90 es években olvastam és rácsodálkoztam,hogy már akkor is volt ilyen.....

Az első (2db!) videókazettát rongyá néztük ~87 körül !

Nernoe,nagyon tetszett az írás :-) Sok kitartást a javításhoz.

tizeri

Üdvözöllek!

Igaz, hogy kicsit megkésve, de nemrég olvastam az írásod, és elgyönyörködtem a muzeális cuccokon. Én egykor, még úgy a 80-as évek végén,  találkoztam, illetve használtam is a fekete-fehér szalagos SONI magnót és kamerát. Úgy emlékszem hat vagy nyolcszoros lehetett a zoomja, és az obija paszolt a 16 mm-es Bolex filmfelvevőkre. Jó kis masina volt, kár, hogy már nem lehet szalaghoz jutni. A régiek sajnos már megnyúltak, vagy teljesen leamortizálódtak. Én egyébként szintén gyűjtő vagyok, de inkább a fotó és filmtechnikai régiségek tartoznak a profilomba. Ennek ellenére a videó is érdekel, és elsősorban a betamax. Ennek talán az lehet az oka, hogy nemrég sikerült szert tennem egy SONY trinicon HVC-3000 P kamerára. Ha nem tévedek kb. 82-es évjáratú lehet. Abban az időben leginkább egy hordozható bétamax SONY SL-F2 E recorderrel használták. Sajnos a kamerát ezidáig sem tudtam kipróbálni, mert spéci kábelcsatlakozója van, amely az említett magnóhoz passzol. Innen kapja a tápfeszt, és adja-veszi a jeleket. Adapter nincs hozzá, így fogalmam sincs működik e, vagy sem. Az e-bay-ről lehetne ugyan magnót szerezni, de így látatlanban eléggé zsákbamacska az egész. Amennyiben nem vennéd zaklatásnak bármilyen jótanácsot elfogadnék az ügyben. Úgy ítélem meg szintén egy megszállott, a muzeális dolgok iránt érdeklődő tapasztalt gyűjtőt tisztelhetek személyedben.

No nem is rabolnám tovább az idődet.

További szép napot kívánok!

tizeri

e-mail címem: tizeri@citromail.hu