CB 35-ös telefon eredeti zsinórral


Forrás: 
saját
CB 35-ös telefon eredeti zsinórral

A készülék CB jele a működésére utal (centrál battery - központ által táplált), a (19)35 pedig a kibocsájtás dátuma. Akkor még nem léteztek a hetvenes években általános polietilén (nejlon) szigetelésű zsinórok, a telefonok textil szövésű zsinórokkal készültek. Nagyon vékony négyszögprofilú rézér volt egy cérnával összeszőve, ebből több (10-20) körbeszigetelve szintén textil szövéssel. Ez volt a vezető ér, ezekből állt a telefonzsinór külső fekete, vagy bordó színezett szigeteléssel. A képeken mindkettő látható. Ez így nagyon hajlékony volt, de a ma megszokott rúgós kézibeszélő zsinórnak alkalmatlan, nem is készült csak egyenes.

A fő problémája a nedvességérzékenység volt, pincékben, nedves helyiségekben megszívta magát, és egy idő után rövidzáros lett. Pláne, ha felmosta valaki a padlóval együtt. Megszárítással sem lett 100%os, a vékony rézerek oxidálódni kezdtek, aminek idővel folyamatos recsegés, majd szakadás lett a következménye. Hibaelhárító koromban rengeteg ilyennel volt dolgom, általában megszárítottuk a zsinórt (radiátoron), de a megoldás végül a műanyagalapú zsinórokkal jött el, az nyilván érzéketlen volt a nedvességre. Így amikor már folyamatos ellátás volt belőlük, szemrebbenés nélkül cseréltük le a régit, még a CB 24-eseken is.

Tehát ha egy régi telefonon penészes, piszkos műanyag zsinór látható, az nem azt jelenti, hogy korhű, hanem azt, hogy penészes, piszkos.

 

DSCF9999.JPG