Lencoclean nedveslejátszó


Forrás: 
Saját
Lencoclean nedveslejátszó

A lemeznedvesítővel és a speciális folyadékkal sokat lehet javítani a pattogós lemezek lejátszása során. A boltokban nem tudom, hogy lehet-e még kapni ilyen készüléket és folyadékot, de én használom, egy "ezer éves" eleggyel, és tényleg jó. Ja és még valami! Az 1982-es magyar nyelvű használati leírásom is megvan a Lenco Clean-hez. A folyadék összetétele sem titkos, de olyan vegyszer kell hozzá, amit csak méregvásárlási igazolvánnyal lehet beszerezni. PistiApu (István)

NGA képe

Az egyik hátránya ha elkezdtem lencozni egy lemezt, akkor már csak ezzel játszható le, nélküle nem. Nekem szerencsém volt, sikerült beraktározni 2 eredeti teli flakonnal is.

Igen, ez tényleg így van. Mivel a lemezjátszót és a Lenco Clean-t is kollégától vettem, eredeti folyadékot nem kaptam hozzá. A pótló és legalább olyan jó folyadék összetételét az Ezermester Kiskönyvtár 19. kötetében (1981., ára 22,50 Ft) találtam meg. Amennyiben ezzel a szerrel nedvesítem, a könyv szerint nem kell a száradás után nedvesen lejátszani a lemezt, ez nem vágja haza. (Hát a vége kevésbé lett irodalmi, elnézést.) Üdv:
PistiApu (István)

NGA képe

Másik lehetőség, hogy lemezmosó helyen le kell mosatni a lemezt. Igy nem kell több Lencos lejátszás.

kiki73 képe

Van egy másik módszer, az inkább tisztításra vonatkozik, de rém macerás dolog volt. :-)
Ez a LEMEZŐR volt a PlasTool Szövetkezettől, amit egy műanyag korogra fektetett lemeznél a tengelycsappal központosított kenővályúval kellett a barázdákra felvinni, és mintegy Anaconda-maszkot a száradás után lehúzni. A dolog azért macerás, mert jó sokszor körbe kell forgatni a kenővályút mire az olajfestékszerű folyadék jól bevonja a cuccot. Kb. 3-4 óra száradás után a színváltós maszk (palackban még narancssárga, felkenés közben zöld, és száradást követően rózsaszín) egy cellux-szal a szélén lehúzhatóvá válik a felületről.
Hátránya ugyanaz, mint a LENCO-nak: aki elkezdte használni, a továbbiakban már nem tudja nélkülözni... :-D
Pé'

Nekem nindig bejött: Mosogatószerrel bekenni, majd a zuhany alá.Közben egy finomszálú ecsettel párhuzamosan a barázdákkal lazitani a piszkot. Sokszor egész fekete mocsok jött le a vízzel. Elsősorban a belenkózott lemezekről. Egy lemez életében max.1-2x szabad megcsinálni. Zaj csökkent, és visszajöttek a magashangok.

Állítólag a KFKI-ban megvizsgálták, és a szupertitkos elegy 50%alkohol és 50% desztillált víz keveréke.

NGA képe

Azért nem ilyen egyszerű. Sok összetevője van, és leginkább a 30 alkohol 60 viz helyettesiti, de az eredetiben még sok más is van. Igy ez a kfki-s kicsit mesebeli.

Kérem tisztelettel ... A nem gyári lemeznedvesítő (vagy tisztító) folyadék összetétele: 30% vegytiszta etilénglikol (ehhez szükséges méregvásárlási engedély), 10% etilalkohol, 60% desztillált víz. Forrás: Ezermester Kiskönyvtár 19. (Ifjúsági Lapkiadó Vállalat 1981.) Üdv: PistiApu (István)

oldtimer képe

No, én is a 60 + 30 arányt tudtam és sokáig így is használtam. Vagyis 96%-os alkohol és desztilláltvíz keveréket. Csakhát a kefe nem bírja sokáig és bizony nem kapni azóta már.

üdv.: oldtimer

perlaci képe

Ha netán elfogy a lötyi írj, én is használom persze rég nem a gyárit hanem magam keverem ki. Az analitikai tisztaságú alapanyagokat használom persze a sárga színezőt nem teszem bele. A régi lencoclean supertronic se volt színezve. Én teljesen meg vagyok elégedve vele, nem hagy nyomot.
Üdv Laci

Valóban a supertonic használata csökkenti a lemezek sercegő zajosságát. Sajnos tapasztaltam, hogy ha abbahagyom a használatát recsegősebb lesz a lemez. Több mint 30-éves tonicom (250 ml régi ár 59,50Ft.) van és még mindig hatásosan használható. Ha megszagolom erős denaturált szesz szagot árasztó, színtelen folyadék. Magyar címke szerint hanglemezápoló antisztatikus folyadék. (lázadó beat nemzedéki)Szabolcs

Hol tudnék én egy ilyen pipát beszerezni? V....án nem találtam. Minden meg van hozzá, csak az átlátszó csőre ráléptem véletlenül és eltört. Vagy azt hogy lehetne valamivel pótolni? Üveg nem jó mert nehéz.

teslamániás

Azt szeretném kérdezni, hogy valakinek nem lenne-e eladóba 1 db törlőkeféje. Ha valaki eladna eggyet azt nagyon megköszöném.