Skála Budapest


Forrás: 
saját fotó
Skála Budapest

Fehérvári úti Skála utolsó napjai.

hát ezt is lebontották de nagyon gyorsan. De tényleg, kb 2-3 napig tartott, vagy addig sem. pont akkor jártam arra felé. Egyszer sem voltam bent vásárloni, sosem jártam a környéken, de összeszorult a szivem ettől függetlenül. És mi lesz a helyén? vmi bevásárló központ szerűség ha jol emlékszek.

Igen, kínaiak építik: bevásárló központ, lakások, stb. Így tudom.

Nem értem, hogy miért kellett lebontani a Skálát, nem hiszem hogy olyan rossz állapotban lett volna. Most persze egy háromszor akkora monstrum készül a helyére. Képzelem, hogy örülhetnek a szomszédos házak lakói. Szerintem teljesen be fogja őket árnyékolni az a hatalmas épület.

Én mindenesetre jobban szerettem ezeket a kisebb méretű áruházakat, ahol nem kellett órákig bolyongani az üzletek között, mégis (szinte) minden kapható volt. A mostani nagy plázákban teljesen kifárad az ember, mire bevásárol. :(

Amikor megtudtam, hogy lebontják a Skálát, elszomorodtam. A barátnőm is sajnálta, mert nagyon a szívünkhöz nőtt ez az építmény, még ha nem is volt olyan szép. Sok emlékünk van erről, mert kicsiként ott jártunk vásárolni. És apukám is (asszem), mert közel volt a munkahelyéhez.
Anya meg mindig azt mondja nekem, hogy sopánkodok, ha eltűnnek azok az építmények, melyeket az emlékeimben őrzöm. Ne értsétek félre! Nem sopánkodok soha, csak hiányoznak és kész. És gyűlölöm, hogy örökké csak bevásárlóközpontokat meg irodaházakat építenek.
Amikor a kábelgyárat lebontották, megijedtem, hogy ez is eltűnik. De szerencsére újraépítették. És olyan mint régen a külseje, de sajnos ebből bolt is született. Jobban örültem volna egy múzeumnak és meghagyni a gyár gépeit az épületben. Londonban volt egy gyár, melyet múzeummá alakítottak és több millió látogatót vonz! :) És meg is hagyták a gyár gépeit is, hogy megcsodálják a látogatók

Londonban létezik főpolgármester.
Van Budapestnek is? Ha van, akkor mit csinál?

A budapesti főpolgármester és hivatala hatásköre meglepően korlátozott. A kerületi még kisebb királyok az igazi urak. Azok viszont pláne egy biztos többséggel szabadon garázdálkodhatnak a szeméttdombjukon. Aki meg tiltakozni próbál, az a fejlődés kerékkötőjének van mondva. Báz ez az egész országra vonatkozik, hogy most messzebb ne menjünk. Ezt hivom én demokratikus diktaturának.

Volt már "ploretás diktatúra", meg "békediktátum".
Ezt a "demokratikus diktatúrát" le kellene védetnie.
Ki tudja?

ProletáR diktatúrát akartam irni.Elütöttem.

Sokba kerül ám az! De nem biztos, hogy én találtam ki, mintha egy Moldova novelláskönyvben olvastam volna demokratikus diktátorról, de lehet, hogy Lem egy humorosabb regénye volt, nem tudom. Mindenesetre a köz javára ingyen felajánlom szabad használatra.

A loft house azaz a régi gyárépületből luxus lakások azt hiszem angol találmány. Mindből azért ott sem csinálnak muzeumot, annyi muzeum sajnos nem szükséges mint amennyi bezárt régi gyártelep volt ott is. Ha nem is sokkal, de nálunk talán jobban tisztelik régi értékeiket. Nálunk jön a dózer oszt jónapot.

Van Önnek egy jó hirem! A panelházakat nem lehet szétszedni.
Rogyasztásos robbantással sem.
Viszont 80 év után már végképp életveszélyes lesz. - A pécsi
toronyházban vagy 15 éve már le is szakadt az egyik lakás mennyezete.Nem történt baj, mert beszorult a falak közé.

Olyanban lakom, a ház lassan ötven éves, velem együtt. Megindul a visszaszámlálás, melyikünk birja tovább! Én a házra szavazok! Azt még lehet majd tódozgatni, de a szenilis Gábor bácsiért már nem lesz kár :)

A Gábor bácsi eléldegél vagy 120 évig, és nem panelban lakik.
Mégcsak nem is Budapesten.

NGA képe

Azért kétségbe nem kell esni, ezek az épületek még sokáig fognak állni, statikailag megbizhatóak, csak karban kell tartani őket. Mint minden mást.

NGA képe

A pécsi magasház IMS technológiával épült, ez nem panelház, ne keverjük a szezont as fazonnal. Ez két teljesen eltérő épitési technológia. Az ezzel a technológiával készült házak
előregyártott vasbeton födémlemezekből és vázoszlopokból álltak,
amelyeknek a szerkezeti kapcsolatát utófeszítéssel oldották meg. A
Magasház esetében azonban a feszítőpászmák és a beton közti réseket nem
tömítették a rendszer előírása szerinti tömítőpasztával.

 

Kicsit komolyabban:

 

A pécsi 25 emeletes Magasház építése

Néhány kísérleti szerelés után 1974-ben elsőként került sor a pécsi IMS vázszerkezetű ''Magasház'' megépítésére.
Az 1976-ban üzembe helyezett 25 emeletes lakóház alapterülete 18.500 m2 és magassága 80m. Az alsó három szinten iroda funkcióval, a fölötte lévő szinteken 250 db lakást alakítottak ki.
Az épület korróziós károsodása
1983-ban az épület utólagos ellenőrzése és a csomóponti feltárása során a vázszerkezetet összefeszítő acélbetétek korróziós károsodását észlelték.
1988-ban megkezdődött az épület korróziófeltáró vizsgálata. Ennek során a pillér-födém csomópontokban igen súlyos korróziós károkat állapítottak meg a feszítőbetéteken. Egyes helyeken már huzalszakadások is előfordultak.
Az utólagos vizsgálatok kiderítették, hogy a pillér-födém csomópontban alkalmazott PU paszta hézagkitöltő habarcs igen nagy mennyiségű, vízzel könnyen kioldható kloridiont tartalmazott, ami korróziós hatást fejtett ki a környezetében húzódó feszítőbetétekre. Figyelembe véve az épület vázszerkezetének károsodását, valamint a további üzemeltetéssel járó kockázat mértékét, 1989-ben kiürítették a Magasházat.

 

Dr. Orbán József

tanszékvezető főiskolai tanár,

okl. szerkezetépítő mérnök,

okl. betontechnológus szakmérnök

a műszaki tudomány kandidátusa

 

forrás: net

Skála


Budapest


Budapest
Találat: 5
Budapest atlasz
Találat: 2
Budapest csokipapír
Ismeretlen évjárat
Budapest extra csokoládé
Ismeretlen évjárat
Budapest plakát
Találat: 3
Budapest térkép
Találat: 10