Videoton Cleopatra (fekete skálás) (1979)


Forrás: 
saját gyűjtemény
Videoton Cleopatra (fekete skálás) (1979)
yamada képe

Gyönyörű! Gratulálok hozzá!Milyen ládákkal hallgatod?

horváth lajos képe

Szia! Régi sneider hangfal van hozzá 100 wattos hangszórokkal  v.....n vettem annó 5000ft ért postával együtt sajnos már az elején lévő be kapcsoló gomb nem eredeti valaki bele barkácsolta :( üdv lali

A Cleopatra-nak melyek voltak a gyári hangfalai?

Mert itt a retronom-on 2 típust is említenek.

(DC-2002A vagy DC-2012A)

Az is érdekelne, hogy mi a különbség a kettő között, műszakilag

és hangzásvilágban?

Előre is köszönöm a válaszokat.

 

Kékedi Levente képe

Ha minden igaz, akkor a DC 2002A volt.

 

Abban különbözik a DC 2012A-tól, hogy ezt még a korábbi fejlesztésű Videoton dómmal szerelték a HG 2,5/14k-val, illetve ez a hangszóró helyezkedett el középen, fölötte a középhangszóró, amin volt még egy rács is. A 2012A típuson az elrendezés már a megszokott későbbi Videotonos, legfölül a magas. És ez már a későbbiekben is használt műanyag zárófedeles dómcsipogó, úgy tűnik. De úgy rémlik, hogy már egyes DC 2002-esekbe is bekerülhetett ez a hangszóró, mert a korábbi HG 2,5/14K hangszórók gyártása annál a típusnál szűnhetett meg.

 

Egyedül a DC 2002A mérése van meg, 1 khz-en van egy durva rezonanciája a középhangszóró miatt, és mélyben elég érzéketlen. De a DC 2012 is hasonló állatfaj lehet, hasonló hibákkal. Talán érdemesebb lett volna azt a valamilyen HD nevű 10cm-es középhangszórót elhanyagolni, és kétutassá tenni. A magyaroknak nem volt erőssége a 3 utas hangsugárzó tervezés sajnos, ezek se tartoznak a jól sikerült példányok közé.

 

 

1k-nál biztosan nem rezonál.

 

A magas /16K.

 

Nagyon másféle a kettő, a rosszabb eredetileg a 2012.

Levente csak megpróbál hozzád hasonlóan írni az említett dobozokról.

Nem sikerült neki, de majd beletanul ha eleget olvassa a beírásaidat.

shalafi-kópia vagy kopé?

Laci

Szembetűnő a hasonlóság, de nem a fogalmazásmódra kellene koncentrálni, hanem a mondanivalóra, és a szavak/mondatok segítségével közölt információkra. :-)

Az egyéni stílus meg kialakul majd, hiszen mást is olvas, nem csak engem.

 

Ui: Biztos vagyok benne, hogy senkinek nem válna kárára, ha kicsit többet sajátítana el a hozzászólásaim tartalmából. :D Majd lassanként mások is "beletanulnak".

Kékedi Levente képe

Rosszul látod. Nem szokásom másokhoz hasonlóan írni, önálló véleményeket alkotok, saját stílusban.

Szakterületemben, a képzőművészetben sem helytálló mások stílusát utánozni, és nem is szoktam, akárcsak ennél a témánál sem. Ellenben lehet pl. ugyanazt hangoztatni amit mások mondanak, ha az reális. Erre egy apró példa: A nagy ókori görög filozófus Platón, elődje, Szokratész filozófiai gondolatait hangoztatta, írta le egész élete során. És ezzel pl. nincs is semmi baj, sőt......

Kékedi Levente képe

Mellesleg Shalafinak igaza van, nem értem miért a részletekre, a lényegtelen dolgokra kell reflektálni, holott a tartalom a legfontosabb. Abban kellene elmélyülni, értelmezni, és megérteni, nem pedig ilyen morzsákat csipegetni.

 

Talán csak azért érezhető némi hasonlóság a megfogalmazásban, mert annyit csalódtam már a magyar hangsugárzókban, hogy nekem sem sok pozitív véleményem maradt, és már nem tudom dicshimnuszokkal éltetni hazai híradástechnikai cikkeinket. Amit tapasztaltam épp elég volt, az ember csak fogni tudja a fejét, olyanat lát.

Kékedi Levente képe

Valóban HG 2,5/16K, elnéztem. :)

 

Hát nem tudom, a HFM mérését nézve ott van egy kiemelés 1 kHz-nél, bár a skála elég torzan látszik nálam, de mégis úgy tűnik.(de lehet csak így látszik és megtéveszt) Nem tudom annak a középhangszórónak a pontos típusát, talán lehet, hogy az amit a Minimaxoknál magasnak használtak, ha az, vagy hasonló, azoknál ott a kiemelés 1 kHz-en.

 

A 2012 valóban rosszabb lehet, arról már egyetlen adatom sincs, de a gyengébb magashangszóró miatt biztosan gyengébb. A többit meg nem tudom. :)

A kiemelés nem egyenlő a rezonanciával, de én egyiket sem látom. Majd alkalomadtán megosztom a saját mérésimet is.

Kékedi Levente képe

Értem. Nekem sajnos gyakran csak a HFM-ből sikerül inforormációkat szerezni, ha nincs más. De ez is csak szórványosan, töredékekben van meg nekem, innen-onnan lementegetve az internetről. Volna még mit tanulni, olvasni, csak sajnos sok esetben ehhez kevés a fellelhető információ a világhálón.

Kedves Levente!Csak azt nem értem hogy ha egyrészt pocskondiázza a

HFM-et akkor miért arra támaszkodik?

Valamint ha nem tud dicshímnuszokat zengeni a magyar hangsugárzókról akkor miért azokat hallgatja illetve miért foglalkozik azokkal?

shalafi mint hozzáértő - ír értékelhető és igazságtartalommal rendelkező

dolgokat,az ön beírásai  viszont csak silány dilettáns utánzata az ő hozzászólásainak.Laci

Kékedi Levente képe

A HFM-nek az egyedüli használható információtartalma a mérései, azokból merítek egyedül. Pocskondiázni, én? Valamit félreértel, én nem pocskondiázom a folyóiratot, hanem a hibáira reflektálok, amik annyira szembetűnőek, hogy csak a vak nem veszi észre. Csak egy példa: Olyan hangsugárzót kurjongatnak ethalonnak aminek a hangjával kb. rémisztgetni lehetne, ez nem más, mint a HS 280-as. Elég volt egyszer hallanom az életemben, 2 perc után azért könyörögtem, hogy kapcsolják ki végre. :D Ezek után miről beszélünk, ez volt nekik a jó, holott annyival jobbak is lettek volna akkoriban.

 

Azért veszek, és használok ilyen készülékeket, mert nem vagyok anyagilag olyan helyzetben, hogy vagyonokat fizessek a minőségért, bármennyire is szeretnék. Azonban, ami van nekem, egyikse gyári már. Mindegyik ott lett kijavítva, ahol hibázik, egyszerűen hallgathatatlan az összes eredeti felállásban. Meg aztán nagyon érdekelnek ezek a dolgok, hogyan lehet jobbá tenni ezeket a készülékeket.

 

"Silány", "dilettáns", "utánzat".......hmm mily kedves jelzők is ezek, csupán annyi a baj ezzel, hogy esetleg azok hozzászólásit kellene ily módon értékelni, akik valóban rászolgálnak. Pl. én inkább azon hozzászólásokat nevezném "utánzatnak", amik mintaszerűen a HFM és Darvas, meg a szedett-vedett csapatának süket szövegeit írogatják le még a mai napig is, néha majdnem szószerint. De valamiért az sosem utánzat senki szemében, érdekes...... :D

egyetértek bleedingheart kollégával,velem ugyanezt eljátszotta levente kolléga,azt hiszi,csak az ö állitásai helytállóak,mindenki más hülye és nem ért a témához...

Tiszteletem!Levente "kolléga" még nagyon kezdő,bárhonnan veszi az információit - nincs tisztában az alapokkal,és sokszor még önmagának is ellentmond - amire pedig nem árt odafigyelni.

Majd több év tapsztalat után rájön hogy nem olyan egyszerű dolgok ezek hogy 2-3 beírásban taglalhatóak legyenek.

Tanulni,tapasztalni nem szégyen,csak ne erőltesse ami nem megy.Laci

igazából nem személyeskedés volt a célom,hanem egy jelenség kezd kialakulni a fórumokon(nem csak itt),hogy olyan emberek próbálnak meggyözni igazukról másokat,akiknek fogalmuk sincs a témáról.jelen esetben engem az idegesit,hogy olyan dolgokról próbáltak meggyözni engem,amiben 20év tapasztalata van hátam mögött.(magyar hangfalak javitása,tuningolása)  de még ezeket is benyeltem volna,ha nem olyan stilusban történt volna.én személy szerint nem szeretem a kioktató,öntelt hozzászólásokat,és örülök neki ,hogy másnak is szemet szúrt a probléma...

Marha egyszerű a dolog, nem kell könnyen ítélkezni senkinek. Nem csak Levinek szól az intelem, mások is ugyanúgy beleesnek ebbe a hibába.

 

A hozzáértőt pedig errefelé nagyon sokan eljátsszák (túl sokan), 90%-ban alap és értelem nélkül. Ilyen társaságban én sem akarnék "kolléga" lenni.

 

Ettől eltekintve alapvetően igaz amit írt, egy típusszámot cserélt fel, és egy kifejezést rosszul használt, szerintem a weblap élettörténetében ezek a legkisebb "szakmai" :D hibák, szóval lehet, hogy érdemes lenne leszállni róla és a magas lóról is, mert mindenkinél található az évek fórumos termésében jónéhány baklövés (à la HS40 és tsai).

Kékedi Levente képe

Úgy látom kezd kialakulni itt valamiféle "ellentábor", elkezdi az egyik, csatlakozik a másik. Pedig ez annyira butaság, már megint nem arról szól a topic amről kellene, és elindult ismételten egy rossz irányba az egész értelmetlenül. Körülbelül ott kellett volna az egészet rövidre zárni, hogy egy két részletben valóban tévedtem, és kijavítottak. Pont. A többi körítés teljesen felesleges, haszontalan. Meg minek személyeskedni ilyen szinten, számadatokról, paraméterekről szólt az egész történet, nem személyekről, és ezen személyek agitálásáról. Ha valakinek van valami problémája valakivel, azt privátban is meg lehet oldani, távol az adott témától, és konfliktusoktól.

 

 

 

 

Szerintem beleférnek a kisebb kitérők is, csak nem kell ennyire komolyan venni önmagukat a felhasználóknak. :)

 

Hiszen pl. a HFM sem szennylap, én rehabilitálnám, mert ott vannak benne D. L. írásain kívül a korabeli hozzáértők korrekt cikkei is, a korlátokat ismerve, apró hibákkal, de elfogadható mérések, és legalább csináltak valamit. Akár jók a következtetéseik, akár nem, sok embernek sok munkája volt benne. Egy kis tisztelet jár ennek is. :)

veroka képe

Egyetértek. Amikor a HFM megjelent, én éppen elektronikát tanultam, tehát már tudtam értékelni és kiértékelni a méréseket. Darvas írásai pedig az akkori átlagolvasóhoz szóltak a megfelelő jelzőkészlettel, akiknek a decibelek nem mondtak semmit de a "tiszta, levegős, fennt kissé zúzmarás" hangképről voltak elképzeléseik.

Ne feledjétek, manapság egyrészt sokkal könnyebb információhoz jutni elektronika témában (akkoriban csak a nehezen hozzáférhető szakkönyvek voltak), másrészt sokkal hétköznapibb is lett (1983-ban sok háztartásban még FF tévék voltak arra a két adóra).

Kékedi Levente képe

Jó is a HFM egy alapnak, akkoriban még mivel nem volt más, csak ebből gyarapíthatta a tudását az ember. Ma meg már az egyre több elérhető információ világában egyre kíváncsibb az ember, egyre több mindent szeretne megtudni, amihez nem elég már pusztán a HFM, még a rég hi hifi készülékek esetében sem. Nagyon sokan, akik a szocializmusban nőttek fel, és csak HFM-et olvastak, nem tudnak kitörni még mai napig sem a régi idők ideológiáiból, elszántan ragaszkodnak a HFM minden egyes leírt mondatához, még másképp tanulták a dolgokat. Akik még fiatalabbak, és ezeken képesek már túl is nézni, mást is olvasni, nyitottabbak még, azok nem feltétlen vallják azt, mint az "idősebbek". Nagyjából ezért alakulnak ki a konfliktusok folyton-folyvást, egyik fél sem enged a másiknak, és mindenki a maga nézőpontját preferálja. Meg kéne már végre találni a kölcsönös kompromisszumot, és nem lennének a viták, mert így sosem lesz vége.

dollerakos képe

Ha már a HFM-ről volt itt szó, nemrég fedeztem fel, hogy nemcsak a hifiről szólt, hanem volt benne egy nagyon magas színvonalú és sokszor, a maga korában szokatlan hangvételű és szigorú lemezkritikai sorozat is, ez pedig a Hanglemezív, amely az 1988/2-es számig tartott. Szinte hihetetlen, de sok "bejáratott" művészt és zenei együttest is nagyon keményen megkritizált és.... most hogy olvasgatom, jónéhány lemez, amelyről szó van a sorozatban, meg is van, fel is tettem és milyen érdekes így hallgtani ezeket a lemezeket... Érdekes, hogy Kroó György, a korabeli "sztár-kritikus" (Új zenei újság a Bartókon, illetve még annak idején a 3. műsorban) egyáltalán nem írt a Hanglemezívben.

 

Valamint más egyéb zenei tárgyú cikkek is voltak, amelyek szintén nagyon érdekesek és tanulságosak.

 

Persze, voltak hülyeségek is (szerintem), mint pl. a legjobb ruha nélkül zenét hallgatni vagy ha már nem tudjuk megtenni, akkor fürdőruhában, de akkor már nem mindegy, hogy milyen színű és - már meg nem mondom, melyik színt hozták ki jobbnak - ez valami Negyedik dimenzió c. sorozatban volt. (Jobb az ilyenekre nem is emlékezni.... De ha már ruha nélkül, akkor úgy inkább mást jó csinálni... :--))))

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat