Utcai tejárus


Forrás: 
Saját fotó - Legvidámabb Barakk kiállítás
Utcai tejárus

Utcai tej- és kifliárus a Marx (ma: Nyugati) téten.

NofreT képe

Ebben az alumínium kannában még igazi tejízű tej lehetett. Nagyon ritkán kapok olyat, ami hasonlítana az akkori tej ízére.
Egy időben, talán 1960-as években voltak kimondott tejboltok, ahol ilyen tejeskannákból mérték az edényünkbe a tejet. A tejboltnál egy "pociját domborító gyerek amint issza a tejet" reklám volt.
Nofre

Az alumínium kannában nem "tejízű tej lehetett"hanem TEJ volt.Ugyanis akkor még volt tehén. Ezt mérték a tejboltok a kedves vevők saját edényeibe potom 3.-Forintért. A tejízű tej egy későbbi találmány,melynek dátuma -valamely véletlen folytán-egybe esik a 12 ezer forint/db tehén likvidálásra szóló rendelet megalkotásával,és bevezetésével.
Az említett reklámról:a pociját domborító gyerek szerintem a FRANCK kávé reklámja volt.De ha tévednék,elnézést érte.
Ü:lgp

NGA képe

Hozzánk a helyi vásárba hoznak eredeti igazi tehéntejet. 160 Ft literje.

leguan képe

Az Ovomaltinos tej reklámja volt. Elődjét ide raktam fel.

És ezekre emlékszik valaki? Kék-fehér táblás valamiért csarnoknak nevezett kis tejboltok, ahol nagy kannából kiskannába mérőakármivel adagolták a tejet, kimérve a tejfölt, túrót, speciális formájú üvegben a joghurtot, tejet, kis aluminium sapkával lezárva. Na és az akkori tej egészen más volt mint a mai ultrapasztőrözött ultrahomogénezett tejnek nevezett löttyök. És ez nem csak afféle öreges nosztalgia, tényleg más volt, de nagyon. A tejbüfékben söröskorsókba, poharakba adagolva lehetett kimért tejet, kakaót, péksüteményeket enni, olcsón. A képről: A társadalom kicsiben. Jobbra egy igazi haladó egyén kihajtott inggel, középen egy nyakkendős reakciós, balra meg egy még megjavitható jampec zakó nélkül az utcán, hallatlan.

NofreT képe

azt a kéktáblás boltot emlegettem- 60-as évek, vagy még az ötvenes? vidéki város
a tejbüfé későbbi
aztán jött a tejcsárda, pl. a kecskeméti Aranyhomok mellett, "automatával" 1970 körül

Az első féltartós, vagy tartós tej, félliteres kiszerelésben, amitől enyhe allergiás kiütéseket lehetett kapni (1980?)
Nofre

NofreT képe

ez érdekes, a csapolt tejet papírpohárba engedi, és valami reklám is van rajta. A régi papírpoharakra emlékszem, olyan volt, mintha viaszba mártották volna. Biztos, hogy ez a kép 1949-es??
Nofre

A Kőruton már az ötvenes évek végétől modern villamosok jártak, itt meg egy nyitott peronos favázas öreg tuja van a képen, hacsak ez nem a Rákóczi ut, de ott meg középperonosak jártak 64-ig. kb 58-nál régebbi a kép szerintem. A viaszos papirpoharat utáltam, olyan hülye hangja volt ha végighuztam az ujjamat rajta.

NofreT képe

csak ugye én nem vagyok pesti, hanem alkalmi átutazó. Megnéztem kinagyítva, a hirdetőoszlop mögötti épület homlokzata csupa rom. A szódásüveg meg minha most is a kezemben lenne, ilyeneket cseréltünk, meg a kisebb méretűt, amit a szódáskocsi hordott, később, vagy párhuzamosan a boltban (nem önkiszolgáló!) lehetett kapni. Azt még mindig nem látom, hogy milyen reklám van a poháron. Lehetett ez a jelenet valami akció is. A villamoson mintha 47-es szám lenne. Ez a Bajcsy-n járt?
Nofre

bfonok

Ez a kép a Kálvin téren készült. A villamos volt a nyomravezető.

Egy másik honlapon erre a Móricz Zs körteret adták meg, dátum: 1953.

oldtimer képe

A Móricz Zsigmond körtérnél is jár(t) villamos.

A pohárból ivó férfi bal válla felett látható a villamos táblája ami

leginkább

49-esnek olvasható ki. De lehet 47 is.

Viszont zavarban vagyok, mert megnéztem újra a képet és az az érzésem támadt, mintha kettő villamos szerelvény állna egymás mellett!

 

A Móricz Zsigmond körtéren épp ez volt.

 

üdv.: oldtimer