Villamos a Kossuth Lajos utcára


Forrás: 
Tolnai Világlapja
Villamos a Kossuth Lajos utcára

A kövezet felszedése a Kossuth Lajos utcában, a villamos sínpárok lerakásához.

Bocsánat, de ez melyik város Kossuth utcája? Feribá

leguan képe

Jogos a kérdés, hiszen kishazánk minden városában és falvában van Kossuthról elnevezett utca. Ez a budapesti.

Mivel a kép 1914-es, nem feltétlenül a mai Magyarországra kell gondolni. Itt Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben és Szombathelyen járt villamos. Ezek közül meg egyik sem gyanus, tán esetleg Budapest valahol a Vár tövében, de arra meg tudtommal nem volt fenti utcanév. Szóval én inkább Nagy Magyarország valemely városára gondolnék.

leguan képe

Ez esetben nyugodtan lehet gondolni Nagymagyarország Budapest nevű városára. Egyrészt ez kiderül a Tolnai Világlap (amelyből a kép van) kép melletti szövegéből, másrészt magából a képből, amelynek bal oldalán látszódik a  Belvárosi Plébániatemplom fala.

Hát igen, rég jártam arra,  van már egy hete is, nem csoda, ha nem ismertem fel.  Akkor ez az Erzsébet hid nyilván. Egyébként ebből a szögből valóban sohasem láttam, de ismerős volt. Pesti létemre most szégyelhetem magam:(  Azért látom, a szociálista bridágmozgalom már akkor is létezett. 5 dolgozik, 4 nézi.

leguan képe

Még öt pedig a fotóst nézte. :-)

A kép szövege kissé félrevezető. A sínépítés az Erzsébet híd elején történik, ami esetleg Eskü térnek még elmegy, de Kossuth Lajos utcának semmiképpen. Ez az utca ugyanis az Apponyi térről indult (ha úgy tetszik, addig tartott). Az Apponyi tér (Kígyó tér, Felszab. tér, ma Ferenciek tere), az Eskü utca (ma Szabadsajtó útja) és az Eskü tér (ma Március 15-e tér) vezetett a hídig. A háttérben egyébként valóban láthatók a Kossuth Lajos utca házai.

leguan képe

Ez már legyen a Tolnai Világlapja korabeli félrevezetési számlájára írandó. Nyilván "hírértéke" akkor annak volt, hogy az addig sétálóutcaként létező Kossuth Lajos utcán ezentúl villamos fog zörögni.

Egyébként a képen látható kapirgálás valóban az Eskü utca  területén történik.

Hol van Kossuth?Egyszerűen nem ismerem fel...Sajnálom

Villamos


Kossuth