Kossuth-híd emlékérem BUDAPEST


Forrás: 
sulinet
Kossuth-híd emlékérem  BUDAPEST

A Kossuth-híd építésében kiemelkedő szakembereknek adományozott emlékérem (melyből kb. 900 db adományozás történt).

"A köztársasági elnök 303/1946. számú határozatával Kossuth-híd Emlékérem elnevezésű, ezüst és bronz fokozatú kitüntetést alapított.9 A híd építésében a polgári erők mellett nagyszámú magyar és szovjet katonai csoport is részt vett. A Magyar Műszaki Hadosztály katonái nem kevesebb mint 112 000 munkaórát teljesítettek a híd építésében.10 A hídépítés során – a hídépítő napló szerint – 1945. szeptember 6-án az I. magyar vasút- és hídépítő zászlóalj 80 főnyi hidászcsoportot küldött állandó munkára az építéshez.11 Az ünnepélyes hídavatáson 1946. május 1-jén 84 ezüst- és 650 bronzérmet osztottak ki a hídépítők között. 12 Számszerűen nem tudtuk megállapítani, hogy hány katonaszemély kapott emlékérmet a hídépítők részére kiosztott ezüst és bronz fokozatokból, azonban írásos dokumentumok bizonyítják, hogy a Kossuth-híd építésének és e tevékenység elismerésére alapított Kossuth-híd Emlékéremnek, katonák munkáját elismerő, dicséretre méltó története van. "

Honvédelmi Minisztérium

C...vox képe

Momentán potom 54000.- a kikiáltási ára a V...án : )

pakzoltan képe

A v....án 650 db-ról tesz említést a tulaj. Most akkor mennyi az annyi? :)

C...vox képe

Erős a gyanúm,hogy az akkori Honvédelmi Minisztériumnak hitelesebb adatai voltak az eseményről, mint V....án az eladónak.
Én nem az eladót kérdeztem.
Ez a híd az egyik mániám, eléggé körüljártam az ügyet.
Szerintem ennyi az annyi :)

pakzoltan képe

ok.

A Nagy Magyar Kitüntetéskönyv szerint 650 db bronz, és 63 db ezüst fokozetot adományoztak. Úgyhogy ennyivel van ennyi.

C...vox képe

... sem tévedhetetlen.   . )

Én sem vagyok az, hiszen elírtam az ezüst adományozások számát, 84 db szerepel a NMK-ben is. De mivel az éremnek semmi köze a Honvédelmi minisztériumhoz, nem valószínű, hogy pontos adatokkal rendelkeznének. Sőt, a cikknek sincs köze, hiszen ugyanaz a Molnár József írta, aki a NMK-nek is társszerzője.