Magyar vagy nem magyar termék vásárlás


Mielőtt kibontakozna  a vita Glóbus konzervgyár bezárása kapcsán, nyitottam erről egy fórumot.

Egy tény:
Házi tej két sarokra tőlünk: 130 Ft

Bolti lengyel tej: 115 Ft

Én veszek ilyet is, olyat is!

ÁDY képe

Szerintem ezt is meg azt is, különben mi se tudnánk exportálni semmit ha más ország is bezárkózna! Persze nem szemetet, normális minőséget.

leguan képe

Ez a "magyar vagy nem magyar termék"  kérdés (és vita) kezd egy kicsit archaikus lenni (ennyiben retro). Nemsokára annyi értelme lesz, mintha azt mondanánk: nincs már jó borsodi termék, csak a gagyi zalait, hevesit, tolnait kell fogyasztani. --- Ugyanis a privatizált részvénytársaságok korában, az EU-ban az országhatárok már régen feloldódtak.

 

A Globus 1993-ban lett Rt.  Azóta társult és vásárolt részvényeket (tulajdont) más cégekből, és belőle is vásároltak más cégek. Létezik lengyel Globus, ugyanakkor az ételízesítők és szószok Globus márkájának tulajdonosa az Unilever.  A Globus részvények többbségi tulajdonosa már 2006 óta a francia CECAB csoporthoz tartozó UFM. Egyébként a most megszünt húskészítmény gyártás a Globus egész termékszerkezetének 20 %-át adta csak.

 

A lényeg az, hogy egy cég (bármilyen név és tulajdon alatt) milyen nyersanyagokat használ fel, kiket foglalkoztat, hova fizet adót. Ha ezek zömmel magyarok, akkor "magyar". És ha egy márkanév (mint a "Globus" is) már kiérdemelte a világhírnevet, akkor bármilyen tulajdonos is bolond lesz elhagyni (mint ahogy a z UFM és az  Unilever is megtartotta a Globust).

Igy van, de nagyon nem jó irány. A cég tulajdonos B-ben, B a C-be, C az A-ban. . Körtulajdonlás, ember legyen aki megmondja, kié lesz a pofit. Elvárnám, hogy a Philips Eindhovenben készüljön,. a Globus meg kis hazánkban. A Győri keksz Győrben ésatöbbi. A cég esetleges uj tulajdonosa meg öregbitse a cég régi hirnevét, ne pedig szétglobalizálja a termelést. Az eredmény: A globalizáció mára egy szitokszó, a jellegtelenség, egyformaság, izetlenség szinonimája. Ideje lenne az egész tőkés termelési rendszert alaposan megreformálni a körbetulajdonlások, a kis cégek folyamatos felvásárlásának és beolvasztásának gyakorlata ellen.

leguan képe

A körbe- és öszevissza tulajdonlás a kis cégek esetében valóban a pénzügyi ködösítés (csalás?) eszköze. Azonban nagy cégeknél a részvényforgalom (akár adás, akár vétel) egyértelműen a gazdaságosságot szolgálja.

Tanulságos az említett  UMF (Union Fermiére Morbihannaise Société Coopérative Agricole), ami egy francia mezőgazdasági termelőszövetkezet, kb. 8000 gazdákodó (farmer) tulajdonossal. Hatalmas piaci erőt jelent egy ilyen társulás. Ha nálunk nem az egyéni gazdálkodást, a kistermelői csodavárást hímezték volna a zászlókra.....

Ahhoz, hogy 8000 vagy akárhány gazdálkodó szövetkezzen, ahhoz előbb 8000 vagy akárhány egyéni gazdálkodó kell. Ha nálunk a rendszerváltáskor nem akarták volna újra (mint 19-ben vagy 45-ben) megmondani az elvtársak a frankót, hogy a kisgazdaság nem életképes, ezért nem is támogatjuk (2002-ben az egyik első dolga volt az új kormánynak a mezőgazdasági kedvezményeket alsó határhoz, mondjuk min. 30 tehénhez kötni az esélyegyenlőség jegyében), akkor már nálunk is rég kialakulhatott volna egy igazi magántulajdonon alapuló szövetkezeti rendszer, mint a franciáknál.

leguan képe

A szövetkezéshez az egyéneken kivül fejlett műszaki infrastruktúra, és kidolgozott közgazdasági kapcsolatrendszer is szükségeltetik. A rendszerváltás egyéni gazdálkodókat csinált ugyan, viszont a meglévő - és európai színvonalú - műszaki és közgazdasági feltételeket a "kolhoztalanítás" lázában  szétverte.

A baj az hogy megint megszüntettek egy üzemet 1990-óta a sokadikat.Biztos vagyok benne hogy találkozni fogok még a Globus konzervvel csak nem itthon fogják gyártani,így nem csak a profitot viszi ki a cég az országból hanem a gyártást is és ezzel a munkalehetőséget is.
Egyébként ha jól tudom Globus ketchup,majonéz,mustár, termékeket is már Szlovákiában gyártják,tudom ez már Unilever érdekeltség és sorolhatnám a Győri keksz termékeit illetve a
Boci csokit,és a Sport szeletet amit megint Csehországban és Szlovákiában gyártanak és még sok mást. A másik dolog hogy egy cég mennyire veszteséges vagy nyereséges az függ attól, hogy a tulajdonosi körnek mi a célja. Ha eladni akarom kicsit költök rá felfutattom, hogy ha megszüntetni akarom
akkor lerohasztom és amit lehet kilopok belőle.Itthon ez utóbbi a jellemző. A másik probléma hogy ha adom veszem a cég részvényeit "állandóan változik" a tulajdonosi kör, rövid távon akarnak nagyot szakítani ami előbb vagy utóbb a cég rovására megy vagy beolvadása másikba, ami álltalában a megszünéssel egyenlő.

Mert mára a kapitalizmus tényleg rohad!

És nagyon gyorsan rájöttek,hogy az olajat nem tudják meginni,

meg az akkumlátort,gumit...így gyorsan rá akarják tenni a VÍZKÉSZLETÜNKre a kezeiket...nem volt elég nekik az összes energiszolgáltató áron aluli átgondolatlan eladása nagyrészt a Horn-kormány alatt...akiknek köszönhettük a Bokros-csomagot is...

Egyébként amióta az a g**i Danon(e) megvette a Győri keksz-et,valaki rávetette magát a műemlék Győri gyárra,és "villámgyorsan" Szfvár-ra helyezték a ygártást,volt is belőle így per,hogy helynévoltalom miatt nem hívhatnmák már GYŐRinek,de sjanos nem az igazság nyert,csak jogszolgáltatás folyik az Euban és Magyaroszágon főleg...függetlenség,megvásárolghatatlanság az álom...ja és amikor a LU Keksz Franciaország által gyártott zabfalatokat GYŐRI néven árulják meg a szivacsmacit..azt is pofátlanságnak érzem..nem beszélve a lenygel gyártású speciális ott készülő műlekváros tallérokról,ami szintén nagyon "Győri"...

A kapitalizmust már az elejénél korlátozni kellett volna,amikor az urbanizációt (városba-behozom-a-parasztot-elgyökértelenítem-hogy-mindent-meg-kelljen-vásárolnia-és-munkarabszolgaság-éhbér-nélkül-ne-élhessen)felgyorsították többször is...a "szoci"ban pl a hatalmas panelépítés bérmunkarabszolga-tárolás céljára volt,hogy a vidéken falun ellehetetlenített parasztokat-őstermelőket városba űzve,elgyökértelenítve könnyebben lehessen befolyásolni,droidosítani...mert igen is a vidéki parasztságnak még volt nemzettudata..ma meg vegyük észre,hova jutottunk...állítólag már 70%a itthon az emebreknek városban él,a kb 50-70évvel ezelőtti kb 20-30% helyett...abszolút hagyományelfelejtés,mesterségek kihalása,..nem is sorolom...úgyhogy a politikát elvileg nem BPn vagy olvasztótégelyvárosokban felnőtt ügyvédlelkűek tudnák jól,emberileg művelni,hanem vidéken felnőtt normális, a valósággal kapcsolatban levő emberek (Szfváron pl.Felsőváros-iak vitték a piacra az állatok,bövények igen nagy részét...megkezdődött városon belül a város-vidék ellentét...leszólások,zs-hírlapírói uszítások...csakhogy...válaszoltak a felsővárosiak: "ha mi nem sz*runk,ti nem esztek"...és majdnem így is lett).

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

leguan képe

Csak érdekességképpen:

A xxx online aukciós portált (itt többször történik rá hivatkozás) nem régen 3,7 milliárd forintokért megvette a Naspers dél-afrikai központú cég. Most hozzávette a TeszVesz portált is, ami eddig a Sanoma finn cégé volt.

És magyarok adnak-vesznek rajtuk.

Szép lassan felvásárolja a konkurenciát hogy vezető szerepe legyen a piacon, azokat megszünteti, majd pár év múlva jópénzért eladja az egészet.

admin képe

én már nem használom azt piacot (de ez más téma lenne), de mivel nem szüntettem meg a tagságom kapom a leveleket tőlük. Tegnap írták, hogy 6%-ot kell nekik fizetni eladásonként? Ezek szerint a dél-afrikaiak emeltek!

leguan képe

Jutalékot eddig is kellett fizetni, értéktől függően a vételár 1-6 %-át. Az újdonság (április 6-tól), hogy ún. "feltöltési díjat" is kell fizetni, a kikiáltási ártól függően darabonként 5-60 forintot. Ennek oka - állítólag - az, hogy mostanában egyre több gagyit döntöttek az oldalra, amit a fene se vett meg, csak foglalták a helyet a szerveren. Ez persze sokakat kellemetlenül érint, mert  nagy mennyiségű árúval kereskedtek a portálon.

Én azt mondom,hogy nem a termék hovatartozása számít, hanem a minősége. nem hiszem, hogy közülünk/közületek oly soknak lenne jelenleg magyar eddzőcipője pl.
Ez a magyar-nem magyar termék dolog kicsit képmutató - szerintem. ha bármelyikőtök belegondol, hogy van egy magáncége - mert bizony a Győri stb.. az magáncég, akkor ha rosszul megy bezárjátok. Ti is bezárnátok. Mert nem akarnátok veszteséget. Szóval kicsit demagóg azon filózni, hogy jajj a régi nagy cégek. Bizony mi is ugyanezt tennénk, ha nem megy a bolt.
Nem attól leszek "jobb magyar" hogy magyar terméket veszek, hanem attól pl, hogy el tudok mondani 10 magyar írót, költőt és tudok műveket is említeni...(szerintem). Attól, hogy nem megyek a te^^kóba vásárolni, nem hiszem, hogy jobb lesz bármelyik magáncégnek legyen az a Danone, Unilever, vagy bárki. De persze ez csak az én véleményem.

Szóval én nem figyelem, hogy magyar-e egy termék, vagy sem, ha ízlik megveszem, mert jól esik elfogyasztani, vagy ha jól néz ki, hordom.

Erre csak annyit tudok mondani hogy még mindig van vaniliás karika, pilóta keksz stb. csak nem Győrbe gyártják. Ezzel az erővel Győrben is gyárthatnák a szlovák kekszeket. Temészetesen ez csak egy példa, de nem értem hogy miért mindig tőlünk viszik el a gyárást más országokba ezzel egy csomó munkahelyet megszüntetve. A mási kérdés hogy tényleg azért zárják be mert veszteséges vagy azért hogy piacot szerezzenek? Egyébként újra van Tisza cipő.

NGA képe

Képzeld, ezek az idióták képesek megnézni, hogy made in germany, austria van ráirva, mert a hülye tudja, hogy ezzel a saját munkásait támogatja. Micsoda idiótaság nem?

Itt meg az impotens vezetés miatt csak ilyeneket hagynak ráirni a termékekre:

"Készült az EUban"

vagy "Származási ország: Magyarország"(azon belül melyik cég gyártja?)

"Forgalmazza: xy Kft." (És ki gyártja?!Igenis rá kelljen írni a t*szk* gazdaságos, plus.coop, penny stb sajátmárkásokra is hogy ki gyártja,teljes összetétellel együtt...Danone-t például több országból kitiltották mert egyes titkos összetevőket nem tüntetett fel termékein)

CSak sajnos akkor is vissza tudnak élni vele...lásd "MAKÓI HAGYMA származási ország: Kína"és "TIHANY CAMEMBERT Származási ország/hely: Csehország" amióta a homar.hu-n jogosan feltünt ez is,azóta saját szememmel láttam,hogy a szintén egy multináci (francia?) által megkaparintott Veszprémtej nem írja rá a származási országot,semmit...Vajon hány cégnek engedi meg itthon a törvény,hogy így verjék át az agyunkat?Valódi rendszerváltás,ha lenne most,akkor ezt is rendezhetnék megnyugtatóan,és vissza kellene venni az országunkat a pénzdiktatúra bábjaitól.

Legyen újra az ember érték, a dolgozó,a munkás,az adófizető...és ne csak "fogyasztó" nak nézzenek minket...

 

Anyámnak nem először,hanem kb tizedszer szólok,hogy termékösszetétel,e-betűk elolvasása,és a származási országé,gyártóé.A nőket sokkal könnyebben átverik a "GyőriKeksz DÖRMI"(made by Lu keksz Franciaország),"Családi Ital" (tejsavó) és egyéb dolgokkal...kéne védekezniük ellene...ha vele vagyok ,én fékezem meg a hülyeségek vásárlásától...múltkor pl a 3.zacskó hagymát vettük meg,mert az első kettőn a származási ország NEM Magyarország volt,csak egy forgalmazócégként vehettte fel titokban a támogatást a "termelő"...

 

Vissza kell térnie a HANGYA-szerű termelő-(feldolgozó)-értékesítő szövetkezeteknek!

Foglaljuk vissza Magyarországot!

 

"Bisztoss jó munkásemberr" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Én mostanában egyre többször figyelem, hogy az áru magyar-e vagy sem (ez főként az élelmiszerre vonatkozik). Szívesebben veszem a hazai terméket, igen, azért mert ezzel az itthoni gazdaságot segítem -ez nem hülyeség- másrészt környezetvédelmi szempontból, harmadrészt pedig a minősége miatt. Akkor veszek külföldi terméket, ha itthon nem gyártanak abból.

NGA képe

Példamutató hozzáállás!

Sajnos én pillanatnyilag ezen túl vagyok. Azt veszem ami éppen akciós, mindegy hol követték el. Muszájból teszem, nem hobbiból.. Egyébként meg amiket néha látni zugfeldolgozó cégekről meg "bio" tojástermelőkről, azokhoz képest még a kinai tejtermékek is egészségesek. Másrészt még a tradicionális magyar termékek jórésze sem itt készül már ebben a fene nagy globalizációban, a tulaj meg szinte sosem magyar, az esetleges profitot ugyis kiviszi.

NGA képe

Nem az a fontos, hogy magyar embernél maradjon a profit, hanem az, hogy magyar munkaerő termelte meg, és itt fizettek adót utánna. Ennek a fontosságát kéne megérteni. Ha a vonalkód eslő 3 jegye 599, akkor igen nagy a valószinűsége, hogy Mo-on készült, legalábbis magyar munkaerő dolgozott rajt. Régen voltak sarki kisboltok. Ahol barátként köszöntötték az embert, és jó minőségű árut tartott. Nem ugfeldolgozókból származó vackot, mivel neki számitot, hogy holnap is bemenjenek vásárolni. Ezt tette tönkre a te...o és a hasonló szar.

Én is sarki kisboltos voltam majd húsz évig, egy évvel ezelőttig. Baráti fogadtatás, kedvező árak, családias hangulat,  még alkudni is lehetett. A vevők nem tartottak igényt rá, elmentek inkább az obiba. Őszintén szólva ezek után nem érzek semmit kötelességemnek senkivel szemben kivéve önmagamat és szűkebb családomat. Ók helyettem az obiba mennek kinai vacakért, én ő helyettük a lidlibe megyek ki tudja milyen félig ehetetlen vacakért. Ez van, mit (t)ehet az ember. Semmi sem számit csak olcsó legyen.

NGA képe

Azért olcsó húsnak hig a leve.Ez is egy hozzáállás...

Én például nem veszek kinai cipőt, és nem eszek te...cos májkrémet stb...

Mielött valaki megjegyezné, hogy de jól élek, közlöm, hogy munkanélküli vagyok. A válság egyik áldozata, megszünt a munkahelyem. És nincs szükség grafikus/tördelőre 20 év tapasztalattal.

Ez sajnos nem igaz. Pl. sportszelet Pozsonyból. piros mogyorós ugyanonnét, és hosszan lehetne sorolni.

NGA képe

Olvasd figyelmesebben. Idemásolom:

"599, akkor igen nagy a valószinűsége, hogy Mo-on készült, legalábbis magyar munkaerő dolgozott rajt. "

 

Azaz ne azt ird, hogy nem igaz, hanem hogy nem mindenre érvényes. De a jelentős részére igaz. Most jöttem meg a boltból, és megnéztem, amikre 599 volt irva, azok az élelmiszerek kivétel nélkül magyarok voltak. (És ilyet is vettem, magyar vajat, tejet, szalámit, csokit stb.) Ennek ellenére igaz, hogy van olyan, amit itthon csomagolnak csak esetleg, ezért 599, vagy ezt a kodot kapta valami miatt.

Igazad van. A helyesbítés helyén való, rosszul fogalmaztam. De akkor sem minden 599-es terméket gyártanak, csomagolnak Magyarországon! Elég, ha a forgalmazó, mint a sport szelet esetében a Kraft, jelen van Magyarországon. Sem a munkaerő, sem a tulajdonos nem magyar, csak az eladott csokoládégyár (amit 2004-ben bezárt) és azon kerersztül a márkanév. Van még ilyen.

Teszkóban jártam. Hatos anya: származási hely: Kína, alatta kód:599.....

Ráma: kód 599....., gyártják a csehek.

Balaton szelet: kód: nem 599, gyártja a Győri keksz székesfehérvári gyára. Nem célom, hogy kötekedjek, de sajnos az 599 magában már nem sokat mond. Sajnos. Lehet, hogy éppen olyan szabálytalanul, ahogy a származási helyet sem tüntetik fel mindenen.

Radios20 képe

Ez lehet, hogy csak az én véleményem. De azért szerintem borzasztó, hogy már az a sz@r hatos anya is kínai. Hiszen még házilag sem olyan ördöngős csinálni egyet. Nem, hogy gyárban, lefogadom nálunk már ezt sem gyártják. Biztos veszteséges lett volna, nem érte volna meg gyártani. Hölgyein, Uraim, röhely ami itt van! 

Ha a multi azt látja magyar árura van kereslet, akkor lesz magyar árú. De ha azt látja, hogy velünk minden szart meg lehet etetni akkor nem. Úgy látom az utóbbi időben kezd a hangsúly áttevődni a magyar termékekre végre. A Lidl a Tesco is úgy kezdi magát hirdetni hogy magyar árut forgalmaz, ami nem baj és érdekes módon megéri ez is nekik.

NGA képe

Idézek, mert nagy igazság van benne:

"ha a hazai fogyasztó magyar termékeket vásárol, akkor az kihat azok
minőségének és küllemének javulására, sőt hosszú távon
munkahelyteremtéshez is vezethet"

Nagyapám szabómester volt már a harmincas években is, ismerte a szövetkereskedők összes piszkos kis trükkjét. Egyik az volt, a szövetkereskedő megvette a magyar szövetgyárból magyar áron az anyagot, azt kiküldte Angliába, ott átcsomagolták angol csomagba, visszaküldték, kifizette az importvámot és az olcsó magyar szövetből papirokkal igazolhatóan különleges és drága angol szövet lett. Állitólag minden költséggel együtt is bőven megérte. Mindez a harmincas években...Persze mára ez már finomodott. Mára az angol szövetgyár egyenest Kinából rendeli meg a Made in England felirattal együtt...

Magyar


Magyar Kábel Művek
Ismeretlen évjárat
Magyar kártya, Utasellátó
Ismeretlen évjárat
Magyar Királyi Posta
Ismeretlen évjárat
Magyar Királyi Váltópénz
Ismeretlen évjárat
Magyar Narancs
Találat: 3
vagy