EURIKA-3 félautomata mosógép


Forrás: 
saját (padlás)
EURIKA-3 félautomata mosógép

A szovjet ipar terméke. 1982-ben ára: 3.590.- Ft.

eurika02.jpg eurika03.jpg eurika04.jpg

Inkább Evrika. Nekünk egy 87-es egy gombos modell volt és arra oroszúl volt a tipus felírva, az pedig Evrika. Az U inkább V akar lenni csak mem igazán jött össze.

leguan képe

A magyar piacra szánt változat neve egyértelműen EURIKA. A kép tanúsága szerint is.

Keres rá a neten vagy a retronómon 1981-es év, mindenhol Evrika.

leguan képe

Tudom, hogy mindkét írásmódot alkalmazták, azonban az a konkrét mosógép, amelyet lefotóztam, az EURIKA-t alkalmazta. Még azt sem mondhatjuk, hogy a feliratozók nem  ismerték a V betűt, hiszen a "KIKAPCSOLVA" szóban szerepel.

Kár ezen fennakadni.

Nem akadtam fenn.Egyébként biztos hogy helyesírási hiba mert mindig jót derültem a gyári táblán amire az volt írva "mosásd választés" stb. minden
magyarnyelvü "gyári felirat" el volt írva de természetesen azért meglehetett érteni.Véleményem szerint ez egy elírás mivel az általam említett mosógépen a márkanév mint EBPUKA szerepelt és alatta voltak magyarúl feltüntetve az egyéb információk, tehát mondhatjuk azt is hogy exportra készült mosógép volt.

a félautomata mit takar?
neked kellett belőle kiöntened a vizet?

leguan képe

A beállított  műveleteket (mosás, ürítés, centrifugálás) a másik gombbal beállított ideig végezte. Ennyiben automata. És olyan vízzel mosott (meleg vagy hideg), amilyent beleengedtünk (fűteni nem tudott).

Így calgon sem kellett bele. Egyszerű igénytelen elpusztíthatatlan konstrukció volt, csak a dobnál lévő csapágyakat kellett párszor cserélni.Illetve (1987) az újabb modelleknél már nem fémből volt a tető zsanérja, el is tört a használat során.

leguan képe

Ennél egyszerűbb már csak a mosókonyhai főzőüst volt. Van is egy a házban, de fotózás előtt nézhető állapotba kellene hozni. Tán hatvan éve nem használja senki, kidobni pedig csak a házzal együtt lehet.

Az én evrikámat sem az idő tette tönkre, hanem a közös táróoló helyiség. Két hónappal ezelőtt működő képes állapotban betolták az albérlők jóhiszeműen. Most  a forgódob kinyított állapotban elfotrgatva, a vízszintjelző sehol, a kábel levágva. A házban nincs roma, és senki olyan, akinek a 2-3 méter kábelt a városban lévő obiban 300 forintért meg ne tudna vásárolni számára is potom árért.

Nem csoda, hogy ki van írva a határon túlon: Ne lopj magyar! Szégyellem, hogy magyarnak születtem. Ebből az országból ki kell menekülni annak, akinek gerince van, és örök életére letagadni, hogy akármi köze volt ehhez.

kiki73 képe

Hello!

 

Ez a modell (SZMP-3) nem félautomata, csak egyszerűen forgódobos mosógép. A félautomata meghatározás csak az SZMP-3B típusokra, vagyis az EVRIKA-3M modellekre érthető, ott "poluavtomat"-ként fel is van tüntetve a kezelőtáblán, az "EVRIKA" felirat alatt. Az is csak azért félautomata, mert volt olyan művelet, amit automatikusan elvégzett a programszakaszok végén, azaz magától szivattyúzott, és az utolsó két öblítésnél magától centrifugált, kézi beavatkozás nélkül, de mindemellett vizet még mindig manuálisan kellett adagolni. Ezek mellett félautomata volt még az EVRIKA-86 (SZMP-3.5), EVRIKA-91 (SZMP-3.5B), EVRIKA-92 (SZMP-4B) is. A 91 és a 92-es modellek már 4-féle programmenettel rendelkeztek: 'intenzív' - 'kímélő' - 'gyapjú' - 'rövidmosás'. Mindegyik mellé megfelelő számú öblítés tartozott, a centrifugáls pedig már 500 ford/perces volt. Ezeknél a modelleknél már csak a víz betöltése volt kézi művelet, mert egy beépített vízszintszabályozó érzékelte a megfelelő mennyiségű vizet, és automatikusan indította a program hátralevő részét. Majd az EVRIKA-11 (SZMA-3 és 3B) már teljes automatává vált egy keletnémet származású vezérlőegységgel :-) Ám a finom, NDK-s automatika megkövetelte a kíméletes (majdnem rezgésmentes) üzemet, így visszaminősítették a gépet 380 ford/perces centrifugálásra.

Debreceni vastelepen szombaton láttam egy ilyet. Valóban helyesírási hibás a felirata.

Sziasztok!

 

Van valakinek elfekvőben ehhez a típushoz való felhúzós időzítője? Ha igen, kérem keressen meg.