BEAG EAG hangerősítő


Forrás: 
saját tulajdon
BEAG EAG hangerősítő

BEAG EAG AE 211 integrált sztereo csöves hangerősítő.
2*8 Wattos integrált hangerősítő, push-pull ECL86 végfokkal, hatalmas kimenőtrafókkal, kiváló mélyátvitellel. A 0.5%-os THD-val a kor bármely (nyugati is) hifi erősítőjével partiban van. Az ára 1967-ben a Ravill árjegyzék szerint 7510 Ft, tehát nem a széles tömegek számára árazták be.
A hangjára ma sem lehet panasz, amikor hallgatom, mindig eszembe jut, hogy a mai készülékek vajon hol lesznek 40 év múlva.
Csodálatos, jól megépített, robusztus készülék.

Szép ;)

Az akkori retronom.hu-n :-)

ml

...ezekhez képest!Ebbe még volt anyag,nem úgy mint a mai Tescos csillogó-villogó...stb.Ílyen és ehhez hasonló megjegyzések olvashatók némely "régi" készülék ismertetésénél. Azt már tudjuk,hogy a mai készülékeket nem úgy gyártják,hogy az örökké tartson,vagyis az a négy- hat év elfogadható időszak.De ezt úgy kell érteni,hogy ezidő alatt szerelőre se lesz szükség nagy valószínüséggel.És a régi készülékeknél? Olvastam itt konkrétan egy Deltáról ami a 27 évet ment úgy hogy szerelőt nem látott.De sorolhatnám tovább,de inkább a tényeket:Fizikai lehetetlenség pl.az hogy egy végcső 2-4 évnél tovább menjen.Ugyan ez vonatkozik a nagyfeszültségű egységre,és tartozékaira,főleg amelyek 65 előtt készültek.És sorolhatnám az "itthon is felrobbant"képcsővel,az "itthon is leégett készülékekkel"a sorleállós 459-el,na meg a "visszahívott"4201-el.Szóval azért volt itt is gond,nem véletlen volt a garjegyen 10 szelvény.Összegezve:az új "csodagépek" lényegesen- nagyságrendekkel jobbak,de ami igaz,rövid életűek. lgp

Én husz éve vettem a Skála metróban egy Philips tévét. Egyszer volt rossz villámcsapás miatt Rengeteget ment, volt hogy egy nap 12 órát is, de semmi baja sem volt egészen addig, amig tavaly az az átok macska  ki nem találta, hogy a tetején szellőzők vannak és az kiválóan alkalmas kisdologra. Na ezt már nem birta a tévé, jellemző a hiányos tervezésre, ami nem számolt ezzel a lehetőséggel. De ha ez a sajnálatos baleset nem történik, semmi baja sem lett volna még évekig. Vennék egy szélesvásznú 42-es lcd-t, de három évente nem birnék ujat venni- Talán az uj ledesek tovább fogják birni, bár sokkal drágábbak is.

Való igaz, ezek a készülékek tartalmaznak olyan alkatrészeket, amelyeket időnként cserélni kell. A végcsöveket pl. a dokumenyáció szerint 1000 üzemóra után (mondjuk cső és cső között óriási különbség lehet :)). De pl van olyan amerikai gyártmányú készülékem, amiben némelyik kondenzátorra az van írva, hogy 1 év után cserélendő.

 

Olyan ez, mint amikor az ember olajat vagy gumit cserél az autón. Jól néznénk ki, ha az első nagyszervíz helyett ki kellene dobni az autót, mint ahogy ezt a mai "Tescos" hifi készülékekkel tesszük.

 

Valamilyen szinten igaza van a kedves hozzászólónak, másrészről viszont ha a régi készülékeknek megadjuk a rendszeres karbantartást, akkor nagyon sokáig szolgálnak minket, és ez a mai olcsóbb kidobni, és újat venni, mint megjavítani készülékekről sajnos nem mondható el. Ez a különbség a hosszú üzemidőre tervezett és az "egyszer használatos" készülékeke között. Ez alapvetően tervezésbeli különbség.

T: tiborkaba!Én csak arra szerettem volna a figyelmet felhívni,hogy a "régi "készülékek sem voltak azért olyan jók,mint azt ahogy sokan elképzelik,és előadják.Ezek között is volt felrobbant képcső,nagyfesz által okozott tűz, nemcsak a color stárnál.És volt még számtalan probléma,amit már előzőleg leirtam.Hogy a csőkatalógus cca.1000 órát említ? Az egy dolog.Azt természetesen nem irhatja,hogy a PL 500 és a PY 88-as csövek százával(nem tévedés)fognak törni,üveghiba miatt.Ez csak egy példa,tovább nem is sorolom.Azt viszont nem értem,hogy a régi készülékeknél milyen rendszeres karbantartással lehetett volna a készülék élettartamát megnövelni? (Mert ugye a kiindulási alap a majd 30 éves delta volt)
Ü:lgp

Üdvözlöm!

 

Azt hiszem, kissé elbeszélünk egymás mellett. Nem arról van itt szó, hogy minden, ami régi, a csoda maga. A nagybátyám a Videotonnál volt inas, tőle hallottam történeteket, hogy a dolgozók mit meg nem tettek a normáért... Gondolom nem kell részleteznem. Emlékszem nagyapám Tisza tvjét is délben be kellett kapcsolni, hogy meg lehessen nézni az esti hiradót. De voltak olyan készülékek, amik esetében valszeg félrenézett a vezetőség, és a mérnökök odanyomhatták a ceruzát, és esetleg még (a korhoz képest) megbízhatóbb alkatrészekhez is jutottak. Ezekből olyan készülékeke születtek, amik a tervezéstől a kivitelezésig egész jól sikerültek. A korhoz képest. Mint ahogy autóból is születtek az évek során sikeres és tragikus modellek is. (Nem, nem akarom pl a Rollshoz hasonlítani :))) A lényeg az, hogy régen születtek olyan készülékek, amik évtizedek múltán is nagy becsben vannak (HH Scott, The Fisher, sirályszárnyú merci...)

 

Mindamellett a régi készülékek javíthatóak voltak. Az olyan alkatrészek, amik véges élettartalmúak, azokat cserélni kell. Pl csövek, kondik. Ezt én rendszeres karbantartásnak hívom, de hívhatjuk másként is.

 

Sajnos a mai készülékek már a tervezőasztalon úgy készülnek, hogy ha elromlanak, akkor jöhetnek a kis indiai gyerkőcök, akik kiolvasztják belőlük a használható alapanyagot, aztán csók. És ez az élettartam nem valami hosszú. Persze lehet mondani, hogy ilyen a korszellem, ezt követeli meg a technológia.

 

Egy biztos. Amikor bekapcsolom ezt az erősítőt, és megszólal a zene a szintén 40 éves AR hangfalakon, eszembe fog jutni, hogy lám, 40 éve itt tartott a sztereó technika.

És sajnos nem vagyok benne biztos, hogy a jelenleg használt DVD-Audio lejátszóm 40 év múlva ugyanilyen gondolatokat fog előcsalni. 

 

Csupáncsak erről van szó...

...a lényeg,hogy javíthatók voltak.Örülök,hogy ebben teljesen egyetértünk.Ü:lgp

...hogy robbanhat fel egy kepcső,amikor vákuum van benne?...

Kiss Béla lászló képe

Hogyan? Vákkum alatt lévő ballon repeszdarabjai sérülés hatására először, ezredmásodperc alatt először a a ballon beseje felé indulnak meg, aztán kifelé vágódva széjjelrepülnek (úgy képzeld el, mint a gumiasztalt, amin ugrálnak).

kiskun képe

2 éve bementem Hifit venni a tescoba... csúnya balhé lett belőle.Az eladó szerint a "Satelite,Technika..." Műanyag csillogó villogó sz..ok képesek a Hifi szabványra,én meg kételkedtem.Tudtam,hogy nem teljesítik,de én megvártam a végét.

Szóval igen: Ha nekem 1 kg krumpli kell,akkor nem veszek tojást...

NGA képe

Így jár aki tecsoba jár bármit is venni. Régen sem a sarki abc-be jártunk hifit venni :-) Max azóta a gazdaságos sajt és az krumpli mellett árulnak kinai műszaki bóvlit is.

gti3per888 képe

Haverral szórakáztunk annó, hogy kicsit "tesztelgettük" az ilyen hifinek csúfolt ömlesztett műanyagokat a tescoban, vicces, hogy némelyik fele hangerő alatt letorzított, lepkefing hangzást produkáltak. Némelyik hangfala szószerint papírkönnyű volt. Simán meg vannak az alkatrészek és a lehetőségek, hogy megfizethető áron elfogadható minőségű gépet gyártsanak, mégsem viszik tulzásba ilyen téren. De legalább még a nagyobb házimozi erősítőkből nem spórolják ki az anyagokat.

Á, mire odáig jutnának rég a kukában végzik.:( Különben a mai készülékeknek nincs egyedi arculata, se elég hossu gyártási ideje, hogy retrová tudjanak nemesedni. Lásd Hajdu mosógép és mai mosógépek, vagy akár egy LCD tévé sem hiszem, hogy bármely egyedi tipusként retrová fog válni, maximum csak, hogy lám a nagypapinak ilyen vastag 7 centis ósdi LCD tévéje volt három évig, mielőtt tönkrement.

Szia!
Véletlenül nem neked van ebből 2 darabod???
Esetleg akinek van előlapja felesleges azt átvenném.
Az enyém alumínium előlapos de nagyon beoxidálódott nem tudok vele mit csinálni annyira megette az idő.

NEKEM IS VAN EGY ILYENEM!(-: PLEXI ELŐLAPOS, CSAK NINCS MEG A GYÁRI KONTROLLÁMPÁLYAM ÉS EGY APX 100-É VAN MOST BENNE. AMIN UGYEN NINCS ALUGYŰRŰ. EZ A KÉSZÜLÉKEM LEGNAGYOBB HIBÁJA. ÜDV.:GÁBOR

Szia!

 

Sajnos nekem csak ez az egy példányom van,  így nem tudok segíteni.

 

Viszont tehetnél fel képet az alu előlapos példányról is. Szívesen megnézném.

 

Köszönettel,

T.

Szia!
Sajnos most nem tudok képet felrakni róla,behalt a fényképezőgépem(kb.4 éves,pentax,vicces egyébként).Semmiben nem különbözik csak ahol neked plexi van,ezen alumínium lemez.Most egyébként is szét van szedve,megpróbáltam lecsiszolni majd felpolírozni,nem sok sikerrel.

Nagy meglepetésemre egy audiofil kiállításon találkoztam élőben vele.
Mióta meghallottam, vágyok egyre. Hiába hogy a gu 50 és a 300B single ended precízebben szól, de sok tranzisztorost lenyom melegségben és precizitásban. Számomra nagyon hallgatható erősítő.
El kell felejteni a Hifi din45500 szerinti harmónikusvizsgálatot!
Megvan a jól megmagyarázható műszaki oka! Csak a fülünkre szabad hallgatni!

János hevesről.... 06-70/205-1046

Üdv !

 

Nekem is ilyenem van, a Revoxot nyugdíjba tettem , most ezen hallgatok cd t , mp3 at és filmet, nagyon jó a hangja, az mp3 ból kiöli az mp3 as hangzást.

Milyen sok év telt el mióta ilyenem volt, örök emlék :)

Atesz