Fénymérő Rotolux magyar


Forrás: 
saját
Fénymérő Rotolux  magyar

"A szelénes fényképészeti fénymérők használata a 20. század
40-es éveiben elterjedtté vált, Magyarország azonban az 1950-es évek
elején e téren is importra szorult. Ennek kiváltására a kispesti
Elektromos Készülékek és Mérőműszerek Gyárában (rövidítése EKM) egy kis
fejlesztőmérnök csapat kezdte meg kísérleteit. 1955-ben jutottak el
oda, hogy a fénymérő két változatát be tudták mutatni egy szakértőkből
álló bizottságnak." (Fejér Zoltán: Magyar találmányok szabadalmak

NofreT képe

érdekes, vagy figyelemreméltó, hogy a nehéz gazdasági helyzet, és a "bezártság" mennyi hazai lehetőséget adott.

 

ez itt hazai szellemi termék, hazai kivitelezésű.

A Déli pu. képénél tűnt fel, hogy egyrészt hazai tervezésű, az alapanyagok nagy része hazai, a feltöltést pl. Almádiból szállított terméskővel biztosították, a kivitelező cég magyar volt. Emellett a bezártság miatt a javakat is itthon költötte el a lakosság, ami további hazai munkalehetőséget és bevételt jelentett.

Nem vagyok közgazdász, nem is értek hozzá, és nyilván a környező országok gazdasága is alakulóban volt a háború után, de azt hiszem, mindenképpen az erősödést szolgálta a bevétel saját berkekeken belüli visszaforgatása .

 

Egy másik gondolat: a fotód elképesztő minőségű. Milyen képfelbontású?, mert én innen csak a pixelszámot, és  a kbájt-méretet tudom beazonosítani. Szabályos kirándulára alkalmas, ha originál méretben nézem. Nagy élmény.

 

Nofre

leguan képe

Nem fotó. Ha kisebb és viszonylag "lapos" tárgyat akarok feltenni, akkor inkább ráteszem a szkennerre.  A megvilágítás és az élesség így garantáltan a legjobb lesz. És próbálom kihasználni azt a lehetőséget, hogy 800 kB-ig lehet elmenni a feltehető képeknél. Ennél az eredeti felbontás 2772x3751 pixel, és ennél a képnél ez 677 kB-ra jött ki.

 

Igyekszem jó minőségű képeket feltenni, mert - szerintem - amit nem láthatunk a mindennapos valóságunkban, azt érdemes pontosan megőrizni itt. 

ÁDY képe

Nem 800kb hanem pixel, és ez csak a kép alá töltött képre vonatkozik.

De amit most felraktál, fölöslegesen nagy, így jobban terheli a servert és original nézetben, nehezen élvezhető (a porszemet is látni rajta)

A már jól élvezhető minőség 1000x1500 pixel 72dpi-ben az 150-200kb

leguan képe

Ha megpróbálsz egy 800 kB-osnál nagyobb képet feltölteni, akkor fogod látni, hogy van egy ilyen határ, mert a program nem engedi. Az egy másik dolog, hogy a mellékletben felrakott képeket 800 pixel szélességűvé csökkenti.

A "jól élvezhető minőség" elég szubjektív.

ÁDY képe

Bocs ezt nem tudtam, még soha nem sikerül feltöltenem ekkora képet!

Nézd meg a smena képet originalba 1000x903 px 230kb az 440kb-al kisebb helyet foglal mint a tiéd és ez is azért ilyen nagyra hagytam mert írás van rajta.

És szerintem jól élvezhető.

De nem akarlak korlátozni a feltöltésben!

leguan képe

Kontrasztos szövegnél azért más a helyzet, mit egy sokárnyalatos épületfotónál. Habár pédául ezt az '56-os újságmásolatot 900x2206 pixelesben (725 kB) kellett felraknom, hogy olvasható legyen.

 

 

NofreT képe
leguan képe

Azért ide a retronomra stílszerűbbnek tartottam az eredetit hozni (ha már őrizgettem fél évszázadon át).

NofreT képe

csak kiegészítésnek szántam, a hiányos eredeti lap miatt, nem helyette, ne értsd félre!

 

Nofre

NofreT képe

 

Köszönöm, valószínűleg jobb minőségű szkennered van, nekem már marad az, ami most van.

Hány DPI? mert ilyet is lehet állítni

Nofre

leguan képe

Általában 300 vagy 600 ppi-vel szkennelem az ide szántakat (a dpi a nyomtató adata, nem a szkenneré, ppi=pixel/inch, dpi=dot/inch).

NofreT képe

 

Még sok mindent nem tudok. Nálam dpi-t ajánl fel, abból választhatok. Azt olvastam valahol, hogy a png kiterjesztéé a jövő, mert kisebb, és mégis jobb a kép.

Nekem nem sikerült, mert ha png-ben mentem el, akkor nagyobb lesz a kilobájtokban megadott méret. Pedig már sokat kutattam a net-en, hogy utánajárjak. Vagy az ingyenes programom nem engedi, le van "butítva", amit sokszor lehet tapasztalni.   (nem photoshop-ot használok)

Nofre

leguan képe

A png. fájlnak vannak előnyei (főleg az internetes megjelenítésben), de valóban nagyobb méretű, mint a jpg. Például a most felrakott erdélyi épület-blogom első képe jpg-ben 772 kB, viszont png-ben 5, 07 MB lenne, ami azért több mint 6,5-szörös különbség.

NofreT képe

 

Engem az motívál, hogy megosszam az ismereteimet, ezért igyekszem pontos információkat adni. (forrás,szerző, egyéb adatok, stb. a képhez illesztve, leválaszthatatlanul)  Nem kis idő az ezzel való szöszölés, elsősorban a fotó, vagy szkennelés, de az újrahasznosítás már más tészta, és úgy gondolom, hogy a ráfordított munkáért minden feltöltő megérdemli azt a tiszteletet, megbecsülést, hogy nem "felejtik" ki, ha újrahasznosítják a képet. A net-en manapság teljes gátlástalanság van e téren, van aki nagyon jól ki tudja használni az ingyen anyagot, saját bevételéhez. Nekem meg könnyen lehet, hogy pár hónap múlva az előfizetés sem lesz elérhető. Most, hogy már képeslapküldés is van, hatványozottan esélyes a retronóm képanyagának lenyúlása. Finoman szólva.

Nofre

retropeti

 

 

Emlékszem amikor kisgyerek voltam játszottam a fénymérővel.

Még a mai napig működőképes, ezek szerint nem tettem tönkre.

De még most sem tudom, hogyan működik és mi rajta az a sok szám.

leguan képe

 

Fénymérő  skálái és használata:

A piros alapú köríves skála bal-alsó része a fotózásra éppen használt (a gépben lévő) film érzékenységének rögzítésére szolgál.  Ezen a filmérzékenység a korábban használt három féle szabvány (ASA, SCH, DIN) szerint is meg van adva. A megfelelő értéket állítod az alul-középen lévő kis nyílalakú bevágáshoz. Ez az első tennivaló, ezt követően a fénymérő minden adatot már a filmed érzékenységének figyelembe vételével fog kezelni.

Konkrét fotózás előtt meghatározod magadnak a szükséges blende-nyílást (a megvilágítás mértékének és a szándékolt mélységélességnek a függvényében).  A lehetséges blende-nyílások szerepelnek a fehér alapú köríven. Aztán már csak az a dolgod, hogy megnézd: az általad kiválasztott nyílásértékhez mekkora expozíciós idő tartozik (a felső, piros  alapú skálán). És annyit exponálsz.

Persze lehet fordítva is: meghatározod a szükséges expozíciós időt (pl. áll-e a fotózni valód, vagy gyorsan mozog), és ehhez adja meg a fénymérő a szükséges blende-nyílást.

leguan képe

 

 

retropeti

 

Kössz a gyors használati utasítást, de ugye azért nem gondolod, hogy szaladok és megyek vele fényt mérni??:D

 

leguan képe

Csak azt gondolom, hogy automata gépeden megnyomod a gombot :-)

Megragadom az alkalmat egy kis emlékezésre...

(De micsoda véletlen, hogy néhány év után éppen tegnap vettem elő a filmes gépet, és csináltam vele képeket is.)

Ennél a mérőnél az tetszik, hogy még Scheiner-skála is van rajta, holott az akkor már csak hagyománytiszteletből létezett...

Az 1960-as években már voltak beépített fénymérős masinák is, de én ragaszkodtam az Exa márkához; ők nem fordultak ebbe az irányba. Amikor az anyagi lehetőségeim megengedték, akkor én is vettem egy fénymérőt, méghozzá egy Weimarluxot. De most, ha agyonütnének se tudnám megmondani, hogy mi lett vele :-(((

 

bfonok

Fénymérő


Fénymérő
Találat: 2