Műköszörűs cégtábla


Forrás: 
Saját fotó
Műköszörűs cégtábla

A Budai Fő utcán van az üzlet.

ÁDY képe

Szeretem ezeket a táblákat :)

Sajnos egyre kevesebb van belőlük. Ezeket még a címfestők csinálták, az is már egy kihalófélben lévő szakma.

Ez is már kicsit kopott. Néhány azért még van a városban.
Ezek a táblák is megérnének egy neonreklámhoz hasonló blogot.
Igazából nem tudom hogy készítik, csak azt hogy üvegre van belülről festve.
Sajnos már nem is nagyon csinálnak ilyen cégtáblákat.

Csuby képe

Bocs nem voltam bejelentkezve.

Csuby

ÁDY képe

vagy csak ott maradt mementónak ?

Csuby képe

Nemtudom, de igérem megnézem.

egy-két címfestő dolgozik a szakmában. Az (egyik) legrégebbi üzlet a szakmában Budapesten Várnai Péter boltja. http://www.cimfesto.hu/styles/cimfesto/ Az ilyen üvegtáblák úgy készültek, hogy az üvegre hátulról festették rá a betűt "tükörben" (azaz fordított betűkkel), általában arannyal (a II. vh előtt még igazi aranyporral vagy aranyhártyával dolgoztak a címfestők!), majd amikor megszáradt, az egész táblát lefestették feketével. (Ritkábban más színnel.) Ez a háttér. Alapvetően kézzel dolgoztak, ritkán betűsablonok segítségével, az írás egyenességét egy bottal segítették, aminek az egyik végén egy rongygömb volt. Ezzel a bottal támasztották ki az ecsetet. (Ezeket az infókat nagyjából Várnai Pétertől tudom, a szakdolgozatom írásakor "meginterjúvoltam" őt. :)

Nekem van egy pár fotóm régi festett cégtáblákról is, ha igény van rá, (idővel!) abból is csinálhatok egy blogot. :) Zsófi

ÁDY képe

Persze, hogy tedd fel őket, szívesen látjuk :)

Csuby képe

Zsófi !

Szerintem is tedd fel a táblákat.

A fenti hozzászólásban olvasható:"az írás egyenességét egy bottal segítették, aminek az egyik végén egy rongygömb volt. Ezzel a bottal támasztották ki az ecsetet. (Ezeket az infókat nagyjából Várnai Pétertől tudom, a szakdolgozatom írásakor "meginterjúvoltam" őt. :)
/Ezt a négy sort én újragondolnám,és átirnám,mivel az "interjúalany" ezt nem mondta,illetve így nem mondhatta./

NofreT képe

Egyértelmű, hogy tévedés. Azt a botot nem így használák, legalábbis én másként tudom.
Nofre

Az egy dolog,hogy ketten is másképp tudjuk.De ha erről a témáról írták a SZAKDOLGOZATOT,akkor arra vajon milyen jegyet adhatott a tanár?

NGA képe

Kb ez is olyan mint a szocreál világitótábla. Nagypapám címfestő volt. Sokat néztem ahogy dolgozik. De ha az ecsetet támasztotta volna fel, 1 bötüt nem tudott volna festeni.

ÁDY képe

Itt se jut senkinek eszébe,  hogy rosszul fogalmazott és a kezét akarta írni?

(magánvélemény volt)

 

Na jó éjt mindenkinek!

De volt olyan akinek eszébe jutott.Azért írtam "csak",hogy újra gondolnám és fogalmaznám.Csak ennyit írtam.Nem többet,és nem kevesebbet.De ha a "rosszul fogalmazott"elmegy itt a hozzászólásokban,akkor mindenkinek lelke rajta.
Na akkor jó éjt mindenkinek!!

AnnA-------------- Igaz, még uj vagyok itt, és nem ismerem a beirási szabályokat, továbbá azt sem ki ir be csak ugy, ki az aki itt ténykedik hivatalból. Gondolom erre a szóra is lesz majd válasz... Azt viszont látom, olvasom, időnként nyügösek vagytok egymással.

ekkora visszhangot váltott ki a hozzászólásom, bár itt egy kissé barátságosabb hangnemhez szoktam hozzá. Mindegy, ez nem engem minősít.

Néhány válasz a felmerült "kérdésekre":

1. A botról valóban nem Várnai Péter beszélt nekem, hanem egy másik interjúalanyom, ez tévedés volt az előző hozzászólásomban. Viszont az aranyhártyáról és a fekete háttérről Ő mesélt, az biztos.

2. Amikor a bot használatáról informálódtam, én határozottan úgy emlékszem, hogy arról volt szó, az ecsetet támasztják meg vele. Persze lehet, hogy valamit félreértettem. Szivesen fogadok más magyarázatot, itt a Retronomon rendszeresen informálják, kiegészítik egymást az emberek, ezért is tartom hasznosnak és érdekesnek az oldalt. De az informálás és kiegészítés feltételez egyfajta jóindulatot és tiszteletet a másik felé...

3. A "szocreál" szónak van egy művészettörténeti jelentése, a "szocialista realizmus", mint irányzat, ezen kívül a közhasználatba is átkerült általánosabb jelentéssel, általában pejoratívabb tartalommal. A szó (köznapi) használatáról csak akkor mondok le, ha valaki határozottan meggyőz arról, hogy ez a használat nem megfelelő. De ezt a vitát itt nem folytatnám, főleg nem "névtelenül".

4. Kedves Anonymus(ok). Jó, hogy ilyen nagy rálátásotok van a témára, de ha a hozzászólásaitok nem mutat tovább az én írásaim "lealázásánál", tudásom megkérdőjelezésénél, ráadásul mindezt aláírás nélkül, akkor tudásotok kultúrált emberi viszonlatban semmit sem ér.

5. A szakdolgozatomra ötöst kaptam külön dicsérettel, a konzulensem hozzátette, hogy a munkát publikálásra érdemesnek találja.

 

A fotóimat meg szivesen megosztom a retronom olvasóival, bár határidőt nem igérek. :) Zsófi

1. "A botról valóban nem Várnai Péter beszélt nekem, hanem egy másik interjúalanyom, ez tévedés volt az előző hozzászólásomban"

2. "Amikor a bot használatáról informálódtam, én határozottan úgy emlékszem, hogy arról volt szó, az ecsetet támasztják meg vele.Persze lehet, hogy valamit félreértettem"

Tehát a leltár: egy tévedés,és egy félreértés.Ezt megérezve irtam,illetve szóltam hozzá a témához,júl.29-én 20:56-kor.Ott emlékezetem szerint CSAK annyit írtam,hogy "ezt a négy sort újragondolnám,és átfogalmaznám" mivel én is tévedésnek véltem.Ha ez a megjegyzés bántó volt,akkor elnézést kérek!
Végezetül szívből gratulálok a szakdolgozatához. Üdvözlettel:ANONYM

leguan képe

Barátságosan:

 

A bothasználattal kapcsolatos tévedésed nem csak anoním hozzászólók feltételezték, hanem NofreT és NGA nevű fórumtársunk is.  Ha akkor hozzászóltam volna, akkor lett volna még egy nem anoním. És azt írtam volna, hogy természetesen egy alátámasztott ecsetet nem  lehet mozgatni, tehát festeni sem lehet vele,viszont egy alátámasztott kézben fogott ecset nagy biztonsággal mozgatható. Egyébként nem csak címfestők, hanem képfestők is alkalmazzák ezt a módszert.

 

A "szocialista realizmus" nem itt volt igazán téma, hanem a RÁDIÓ TELEVÍZIÓ JAVÍTÁS NEON kép alatt.  Ott hozzá is szóltam (névvel). Művészettörténeti fogalom. Egyaránt alkalmazza a film-, építő-, színház-, irodalom-, képzőművészet.  Természetesen elképzelhető  bármiféle "közhasználata" is, de talán azt kerüljük. És egyszerűen azért, mert amíg a művészettörténeti alkalmazásának pontosan ismerjük (ismerhetjük) a jelentését, addig a "közhasználatúnak" nem.  Tehát amikor   ezzel jellemezted   azt a bizonyos  reklámfeliratot, nem igazán tudtuk, mi is a véleményed róla.

 

Változatlan barátsággal.

NofreT képe

Meg kell szólalnom, ha már leguan emlegeti a hozzászólásomat.
Amit írtam, abban nem volt sértés, most sem látok benne ilyen jelleget.
Amit én tudok az eszköz használatáról, nem autentikus forrásból származik, nem tudok egy szakemberrel történt beszélgetésre hivatkozni. Többféle, részben már ködbevesző információ, láttam, hallottam, olvastam- már nem tudom pontosan. Mivel Zsófi írta a szakdolgozatot, és interjúvolta meg a szakembereket, kézenfekvőnek tűnt, hogy csak jelzem a kétségemet.
Feltételeztem, hogy rákérdez az említett szakembernél, és kiegészíti, pontosítja, vagy alátámasztja, hogy pedig mégis úgy van.
Hasonló esetben biztosan rohantam volna utánajárni, hogy volt-e tévedés, vagy sem, vagy pedig az említett használat is előfordul bizonyos helyzetekben. Mert az is lehetséges. Gondoltam pl. arra, hogy esetleg egyenes keret, vagy valami más vonal meghúzásakor minden eddigi tudásom ellenére mégiscsak használták. Meg lehet nekem mondani, hogy tévedek. Akkor majd beszélgetés lesz belőle, és érvek, adatok felsorolása. véleménycsere. Azt semmiképpen sem gondoltam, hogy ilyen sértődöttség lesz a reakció.
De mások hozzászólásában sem látok sértést. Vagy volt, de ki lett moderálva, ezt nem tudhatom.
Ami a szakdolgozatot illeti, nem tudom, hogy milyen célból készült, mi volt a fő témája, mert lehet, hogy ez csak egy mellékszál volt. Nem tudom, hogy milyen iskola, milyen opponens, milyen tanár, mert manapság már elég sokféle helyen lehet szakdolgozatot írni, és nagyon sokféle szempontból. Még életkorhoz sincs kötve, tehát én nem tudhatom, sem senki más alkalmilag errejáró, hogy huszonéves, vagy épp negyvenes, hogy az életkor tudatában szóljak hozzá.
Még egy. Mivel közben kezembe került egy interjú egy címfestővel egy régi Nők lapjában, felmerült bennem, hogy felteszem. De aztán letettem róla, mert ez itt és most, ráadásul egy függőben lévő kérdéssel megfejelve, szóval ez most Zsófi témája, gyorsan le is tettem róla. Hogy nehogy megbántsam.
Nofre

tedd fel ide azt a Nők Lapjás cikket, engem érdekel! És igazad van, utána fogok nézni jobban a bot használatnak, mert számomra is fontos, hogy a tudásom teljes legyen. :)

Mindenkinek kellemes nyarat kívánok!

Sajnálom, ha esetleg túlreagáltam a dolgokat.

Zsófi

Helló!

 

Kérlek írjátok meg, pontosan hol is van ez a bolt. Angyalföldet tippelem, de ez alapján nem biztos, hogy megtalálom. A másik képen látható házszámot sem tudom biztosan kivenni, talán 37a?

 

Köszi!

 

Üdv,

Endre

Na ja, szóval I.ker. Fő utca 37...

Úgy tűnik, csak a képet néztem, az alatta lévő szöveget nem.

 

:o)