Könnyűszerkezetes önkiszolgáló éttermek a Balaton partján


Forrás: 
Saját fotók, saját újságból.
Könnyűszerkezetes önkiszolgáló éttermek a Balaton partján

A 35 fok és a Balaton inspirált, hogy bemutassam nektek ezt a kétoldalas cikket. Korábban már felkerült ide egy-két fotó ezekről az éttermekről.

 

A második világháború után másfél évtizedig szinte semmit nem fejlődött kapacitásában és színvonalában az idegenforgalom, a vendéglátás és az infrastruktúra a Balatonon. Gyorsan és alacsony költséggel elkészíthető, könnyed, modern anyaghasználatú, idényjellegű épületek építéséről határoztak ezért az ötvenes évek végén. 1959-ben első lépésként felállították a brüsszeli világkiállításról fennmaradt és megvásárolt motelegységeket több településen. Ezek mellé hamarosan ipszilon-alakzatra emlékeztető tetőszerkezetű motel-éttermeket építettek típusterv szerint, majd ezek a mintájára déli parton és Tihanyban, a révnél szintén típusterv szerinti önkiszolgáló éttermeket építettek. Ezeket mutatja be az építészeti újságban fellelt cikk.

Hamar közkedveltté váltak, képeslapokon is megjelentek.

 

(Y-tetővel számos strandépület, büfé és bazársor is épült 1960 körül a Balcsin, nagyon elterjedt a szerkezet. Polónyi Károly volt a legtöbb ilyen tervezője. Az Y-pilléreket a helyszínen betonozták.)

 

Az éttermek a hetvenes évek végére már igencsak elhasználódtak. A földvárit végül néhány éve lebontották, csak a kövezet maradványai emlékeztetnek a helyére a bozótosban. (Mellette az elhagyott, tönkrement minigolf-pálya az ország első ilyen, nemzetközi színvonalú, versenyekre is alkalmas létesítménye volt, szintén mellette az elhagyott, bezárt kemping. Pedig micsoda pezsgés volt itt korábban.) A zamárdi épület ma is megvan, Kéktó ABC néven üzemel. A lellei elvileg működik. A bélatelepit egy ideig diszkóként használták, két éve üresen, "eladó" táblával állt, de szinte eredeti állapotában, ablakszerkezetekkel, persze tönkremenve. Az konzerválta máig ezeket az építményeket, hogy csak idényjelleggel használták őket, így nem nagyon alakították át, nem költöttek rá különösebben, csak néha átfestették. Az idő eljárt felettük, nem is tervezték talán ilyen hosszas üzemeltetésre őket, de jellegzetes emlékei, kedves színfoltjai voltak a fürdőhelyeknek.

Önkiszolgáló éttermek a Balatonon 2 Önkiszolgáló éttermek a Balatonon - Balatonföldvár Önkiszolgáló éttermek a Balatonon - Balatonlelle Önkiszolgáló éttermek a Balatonon - Tihanyrév Önkiszolgáló éttermek a Balatonon - Balatonföldvár belső képe
ÁDY képe

ÁÁÁÁ ezek is a kedvenceim :)

Pl. Zamárdi  http://retronom.hu/node/8303

Gratula a cikkhez és a leíráshoz!!!

Kérek szépen még, nagyobb képeket a cikkből, mert alig látszanak.

 

Köszi Berci :)

 

szia Ády.

Köszi!

Megpróbáltam kinagyítani a képeket, de sajnos a szaklap nyomtatása eredetileg elég ramaty és aprók a képek. Ez a legjobb eredmény amit sikerült kihoznom, felraktam mindegyiket, sajna több nem látszik.

 

ÁDY képe

Ezek, már így csodásak, köszönöm :)

Sajnos a Kéktó éttermet tavaly lebontották. Sírt a szívem, szörnyű látvány volt...

Nekem ráadásul rengeteg emlékem is fűződött a helyhez...