Nordmende music-center


Forrás: 
Saját példány
Nordmende music-center

Egy tipikus bécsi music-center. Rettenetes hang, anyagtakarékos felépítés, parasztvakítás, ledezés és kicsicsázott, néha már tudományos-fantasztikus kinézet jellemzi ezeket a készülékeket. Ebben a típusban gyárilag autórádió végfokok üzemelnek (TDA 1515 BQ). Az ilyen gépeknek általában normál méretű házat csináltak, parasztvakítás gyanánt, holott egy fele akkorában is elfért volna. A normál méretű ház oka egyes típusoknál még a bakelit lemezjátszó helye miatt volt (hogy elférjen a tetején). A legtöbb ilyen belseje tátong az ürességtől, olyan könnyűek, némelyikkel már fallabdázni lehetne. Elvileg olcsóbbak voltak az igazi hifi cuccoknál.

A hifitornyok világa engem is magával ragadt már egész kis koromban és általános iskolában sikerült is újitanom egy ehhez hasonló kategóriájú gépet. Az is kétkazettás volt, equalizerrel, és 2x5 ledes kivezérlésmérővel, de volt rajt lemezjátszó. Quelle márkájú volt, ha látnék egy ugyanolyat ennyi év távlatából, talán meg is venném. Egyébként visszagondolva nem volt olyan rossz, mert az illesztésekkel nem volt baj, nem volt sorjás, és a kapcsolók is olyan tervezett nehézséggel működtek, pedig már hozzám is használtan került. Valami "upc" végfok ic volt benne amit sikerült kinyirni a hangszórópróbálgatások során felmerülő csupasz drótok összezásársával. Nem lett megcsinálva, el lett bontva. Voltak ezekből külsőre és belsőre is jobban sikerült darabok. Találkoztam olyannal amiben két tda 2030-as ic dolgozott, nagy trafóval ugyhogy abban még erő is volt, de olyannal is amiben a végfok ic-n még hűtőborda se. Ami a külsőben nagyon gáz amikor a tolópotik gyárilag ferdén vannak elhelyzve az előlapon attól kiver a viz. Nemrég szedtem szét egy aktív hangdobozt, a végfok melegragasztóval volt odataknyolva gyárilag a belső falra, ami inkább hasonlitott kartonpapirhoz mint fához ugyhogy alul lehet múlni ezeket a bécsi tornyokat is.

gti3per888 képe

Az az aktív hangdoboz mikori gyártmény volt?

Az aktiv hangdoboz egy kis 2+1 hangszórós elta szett lelke volt bekapcsolást jelző kék leddel. Az meg ez között biztos van 10 év különbség.

gti3per888 képe

Akkor az már a mai fröccsöntött műanyag "made in china" kategória. Elég benézni egy tesco-ba, ott rengeteg ilyen sz*rt látni. Pl: a kb 35000ft-os modern "mai" music center, ami már űrhajó kinézetű formatervezett hányadék, csicsásan villogó/displayező kijelzős, 5cd forgatós rettenet. A hangfalai pihe könnyűek, félig műanyagok. Amik meg 10000ft körül vannak, na arról meg már ne is beszéljünk.

Qualiton87 képe

Na ez igaz.Ez a mai "hifi toronynak" nevezett műanyag hulladékokból semmi nincs.Nem tartanak semeddig se.Nekem egy Thomson márkájú sz...r volt,és a garancia lejárta után nemsokkal bekrepált a CD lejátszó része,utánna a magnó része ment tönkre,utánna ugye a tuner rész következett,az is beadta a kulcsot.Végül az erősítő része maradt használható.Most jelenleg a sógornőm fodrászüzletében funkcionál,mint erősítő.Jelenleg most egy 1983 körüli Palladium hi-fi tornyot használok,és teljes mértékig meg vagyok vele elégedve.Szép hangzású,masszív készülékekből áll.Van fent a Retronómon is kép róla.Hozzáteszem,a kazettás deck mechanikája is fémből van,és nem kikönnyített műanyag sz...r mint a maiak.(tisztelet a kivételnek,biztos ma is gyártanak masszív cuccokat,csak az nem a mi bukszánkhoz van mérve).:o):o):o)

2 éve szilvszterkor vásároltunk a tescoban egy "technika" márkájú kis mini"hifit". Az volt a koncepció, hogy a saját gépét senki sem merte elhozni és összedobtunk egy ilyenre pénzt. (8E)
- Fogadásokat kötöttünk rá, meddig bírja majd, de a legoptimistább becslés se adott neki 2 napot. Ennek ellenére gyakorlatilag éjjel-nappal tekerte a cédét, és kibírta! :) Most is mgvan a polcon, ördögi szerkezet. Elég ronda hangja van..

 

Különben ajánlom Beka "szétszedtem" rovatát, ahol fel van boncolva egy tipikus "bécsi" hifitorony:

 

http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/109becsihifitorony/hifi.htm

http://retronom.hu/node/35512

 

Ez a jobbik fajtából való.... Mindene hibátlan. Potik sem sercegnek. Régi, mégis jól működik, és a dizájn sem tűnik gagyinak. Apropó... Az enyém. :-)

:)

Az én "centerem" szintén 1987-es, Fisher gyártmányú (M-46), tegnap még szólt :-) (Remélem, ma is.) "Nagykereskedelmi" ára 600 DM volt, míg a "kiskereskedelemben" 899 DM-ért árusították. Mindössze három LED van rajta!

ml

oldtimer képe

Ha egy orosz gyártmányú készülék lenne a képen annak egy picit más lenne a neve. Csak egy „S” betűvel megtoldva. Mi ez?

Muzsik Center :-)

Szerintem találó név, amellett hogy szójáték is. Ugyanis az „olcsó hifi” még egy muzsik számára megfizethető :)

 

üdv.: oldtimer