Samsung VIP-580 Music Center


Forrás: 
Saját darab
Samsung VIP-580 Music Center

Samsung VIP-580 Music center. Saját szerezemény, 5 évig vadásztam rá. Hibátlanul működik minden potméter, a deck-ek, a lemezjátszó, és a rádió is. Igazi retró darab, a jobb minőségből. Nem Universum, meg "X-BASS", meg "STEREO" , persze ez Stereo....:-)

 

Fejlemény.....   Rádió szólt-szólt, de Technics AX-540 rádióvétel-minőségéhez szokva, zavarta a fülem a nem teljesen tiszta rádió hangzás. Go szervíz, közölte a szaki, hogy ebben még a régi szabványnak megfelelő, akkoriban tökéletesen funkcionáló 300-Ohm-os antennakimenet van, a ma megszokott 75-Ohm-os helyett. Megcsináltattam hagyományos koax csatlakozós, 75-Ohm-ra, hatalmas változás, pedig előtte sem szólt túl rosszul.  Tökéletes lett.

420513_270075976399920_100001925585896_579422_1386712388_n.jpg 423550_270075839733267_258065878_n.jpg

Amennyiben az évjáratban tévedtem, javítsatok ki bátran.

Varga Imre

Nekem is volt ilyenem, 1989-ben hoztuk az osztrákoktól. Átszámítva olyan 20.000Ft volt asszem. Kitűnő darab volt a maga idelyében. Nálam a magnó felvevő része szórakozott kissé, volt benne egy lemezkés érintkező, ami a felvevő gomb lenyomásakor ért össze. Ez volt kontakthibás. Hiába hajligattam, mindig elfáradt, és újbol kontaktos lett.

Vales képe

Üdv!

Ebben legalább még meghagyták a törlő oszcillátort és a ferritmagos tölrőfejet, vagy már állandómágneses kivitel? Ezeknél a "műanyag" készülékeknél sajnos már a 80-as évek közepétől állandómágneses törlőfejek voltak, ezzel adtak egy nagy pofont sajnos a magnófelvétel jel/zaj viszonyának...

Őszintén szólva nem tudom a kérdésedre a választ, kipróbáltam a magnót, mindkét oldal lejátszik, nem nyúzza a szalagot. Viszont sajnos ennyire nem értek hozzá, hogy tudjam milyen elven működik a felvevő része. Ha ismerném a szakszavak jelentését, lehet tudnám a választ, így sajnos nem tudok érdemben válaszolni a feltett kérdésre. A kazettaajtó lenyitásával, szétszedés nélkül meg lehet valamiképp állapítani, hogy mi van benne?

Én azért kerestem kifejezetten ezt a típust, mert legalább ki is néz valahogy, 10EQ-s, meg nem agyoncicomázott szerkezet. Mélyet nagyon keveset ad, viszont egész kellemesen szól. A furcsa talán az lehetne a dologban, hogy 26 vagyok, mégsem az 500w-os erősítőmön hallgatok zenét, hanem a Samsungon, persze csak diszkréten, 1-2 vonal hangerőn. Aki esetleg többet tud errő a típusról, mint én, örömmel fogadnám bővebb felvilágosítását a készülékről. Még a pontos gyártási évét sem tudom. Van a hátulján adattábla, meg egy ráragasztott sorozatszám is, de nem tudtam megítélni az évjáratát.

Üdv.

 

Apropó... Majdnem elfelejtettem... A lemezjátszója full-full automata. Van a karnak egy biztosítófüle, hogy esetleges mozgatáskor ne himbálódzon összevissza, használat előtt kipattintom a rögzítőt, benyomom a phono gombot és fölemeli a kart. A lemez lejártakor fölemeli a kart, és visszaviszi a helyére, szépen beleteszi a foglalatba, és megáll a tányér. Nekem csak annyi dolgom van, hogy ráhajtom a karra a rögzítőfület, és lehajtom a plexit a tetején. :-)

Úgy lehet megállapítani a törlőfej mivoltát, hogy kinyitjuk a kazettaajtót

és lenyomjuk a lejátszás gombot. Ha feljön mindkét fej akkor elektromos áramkör töröl, hacsak egy, a középső kombináltfej, akkor állandómágneses a törlése.

Ezt megnézem, és megírom a tapasztalatom. Köszönöm a segítséget.

Nos megnéztem a szerkezetet, az A-oldalban 2db fej van, a B-oldalban csak egy. Direkt összehasonlítottam a két oldalt. Remélem ezzel tudtam segíteni. Üdv.

Valahogy erre a lapra tévedtem és a hozzászólásokat olvasgatva lényegében én is hasonlóképp jártam ma a melóhelyen mint ahogy itt "tucsii1995". Ez most engem megihletett, bár itt konkrétan régiek a hozzászólások. Emberünk korrektan, laikusnak is emészthető módon megfogalmazta hogyan lehet megállapítani egy ilyen kaliberű gép törlőfejének mivoltát, de a tulaj válasza alapján így se sikerült eldönteni... Valahogy manapság egyre gyakoribbak az ilyesmi esetek... Az ember hiába mondja mert falra hányt borsó, de el tudom képzelni hogy a válasza már a kérdezőt sem igazán érdekli. A topiknál maradva az antennakimenetről is szó esik, de az is inkább bemenet szerintem... Elgondolkodtam egy pillanatra de már úszok is tovább az árral szemben...