NordMende Stereo 6005 SCP Music Center


Forrás: 
Saját készülék
NordMende Stereo 6005 SCP Music Center

NordMende gyártmányú, Stereo 6005 SCP típusmegjelölést kapott music center 1976-ból.

 

Mikor megkaptam, több sebből is vérzett: a skálavilágításnak csak a fele működött, a magnó része nyögvenyelősen tekert és kontakthibákkal is küszködött szegényke.

Már a szétszedése sem volt egyszerű, rengeteg csavar tartotta össze. De mikor az utolsó csavart is eltávolítottam, csak egyszerűen ki kellett húzni az elejét (mint egy fiókot) és már hozzá is fértem az elektronikához. A skálaizzó kiégett, de 24 voltos izzó kell bele, amit kerestem kellett egy ideig. Egy autósboltban ráakadtam a tökéletes izzóra - vettem rögtön kettőt is, hogy legyen itthon tartalék. Az izzócsere után a skálavilágítás teljes pompájában mutatkozott meg.

 

Ezután a magnórész következett. Először arra gondoltam, hogy ékszíjcsere lesz, de rájöttem, hogy a leeresztőorsó csonkja szorul. Egy kis tisztítás, illetve olajozás persze csodákat tett: a mechanika kitisztítása, olajozása után a mechanika úgy működött, mintha új lenne.

 

A kontakthibákat a jó öreg WD-40 nevű csodaszerrel tüntettem el.

 

Az eredmény egy nagyszerűen működő és nagyon kellemes hangú zenelejátszó lett, aminek már a bekapcsolása is élmény. Esztétikailag nagyon szép, szemet gyönyörködtető állapotban van.

Az erősítő 2 x 15 wattos teljesítményre képes 8 ohm-on és rendelkezik magnóbemenettel, illetve még egy lejétszó csatlakoztatható hozzá. Természetesen csak DIN (Tuchel) csatlakozók találhatók rajta.
A tuner CCIR-normás, tehát a mai világban is használható. Egyarált alkalmas FM, SW, AM és LW hullámon működő adók fogására. A skálán behangolt adón kívül még öt további FM-adó "tárolható el".
A lemezjátszó Philips gyártmány és négysebességes lejátszást tesz lehetővé (16, 33, 45 és 78 fordulat/perc). Automata mechanikája van, tehát bekapcsolás után "magának teszi fel" a tűt a lemezre.
A megnórész képes krómdioxidos szalagok lejátszására, illetve felvenni is tud rájuk. Brutális és elpusztíthatatlan mechanikája van.

 

Érdekesség, hogy megvannak az eredeti mikrofonjai is!

 

(ha esetleg valamit elírtam, kérem írják meg a hozzászólásoknál és javítom a hibát.)

Az eleje Philips beépített automata lemezjátszó A magnórész, orsós kazettával Az eleje, a másik oldalról A magnórész kivezérlésjelzői Hangológomb, kezelőgobok egy része, a skála jobb fele Tolópotméterek, a skála bal fele "FM-memória" és a bekapcsológomb Pickup és a lemezjátszó gombjai Az eredeti mikrofonok
oldtimer képe

Mindig is volt számomra valami varázsa az ehhez hasonló készülékeknek.

És talán az rá a magyarázat, hogy mégsem lett egy sem a birtokomban,

hogy kereskedelmi forgalomban sosem láttam ilyet, csak legfeljebb a BÁV

boltjaiban, a (ma) Király utvában, vagy a Múzeum krt.-n.

Mondani sem kell, hogy akkoriban akár 100e forint vagy több is volt az ára.

Ami vagy 10-12 havi fizetés lehetett átlagban.

 

Nem maradt, és nem marad más, csak megnézni, ha van hol és mit :)

 

Ja, és csodálom, hogy az évek alatt nem lett hozzászólás ehhez.

????

 

üdv.: oldtimer

 

2 elírás:

„még egy lejétszó”

„megnórész képes krómdioxidos”

 

 

Kalmopirin képe

"Ja, és csodálom, hogy az évek alatt nem lett hozzászólás ehhez."

 

Mos lett :)

Nagyon tetszenek a képek! Jók!

 

:: Kalmopirin

NordMende


Stereo


Sanyo RD-4028UM stereo deck
Ismeretlen évjárat
Stereobox 3D-s nézőke
Ismeretlen évjárat