Televízió képernyő nagyító


Forrás: 
Saját.
Televízió képernyő nagyító

Ezt a TV képernyő előtétet Ausztriában vettük a nyolcvanas évek elején, 150 ATS volt akkor. Egy készség segítségével lehet a TV elé szerelni és óriásira nagyítja a képet. Hátránya, hogy szinte csak szemből lehet nézni.

gti3per888 képe

Ötletes egy cucc, megse fordult volna a fejemben, hogy effélét is gyártottak  valaha. Gondolom a Fresnel lencse elvén működik...

ÁDY képe

ez a kép hibátlan lett :)

Feribá

Köszönöm Ády a dícséretet!

NofreT képe

Be kell vallanom, ilyenről még csak nem is hallottam..:)
Valami sárga színű fóliáról igen, amit a képernyő elé lehetett tenni, valami egészségügyi okból. (szemkímélő) Vagyis olyat láttam is.
A fotó nagyon helyes, az ebadtával az élen :)

És akkor már ilyen szuper görkorik voltak??

A térburkolat meg azóta nálunk is elburjánzott

Feribá

 

Kedves NofreT, kis hamis! A kép most készült! A tárgy a régi, amit a padlásról hoztam le, mert momentán nem használjuk. A térkövünkön pedig nincs fű: ami hátul látszik, az a kert kezdete...!

A hatvanas években tényleg lehetett kapni SZÍNES TÉVÉ ELŐTÉTET. Ez a fóliaszerű dolog a színes TV illúzióját adta: felül kék, alul zöldes volt, azt hiszem középen fehéres. Őszintén én ilyet személyesen nem láttam, mert még magam is gyerek voltam és mi nem vettünk. TV-nk se volt sokáig.

NofreT képe

Azt hittem, hogy akkor készült a kép, a friss szerzeménnyel, ne haragudj! :)

 

Akkor nem csoda, hogy elcsodálkoztam a környezeten, azt hittem az ottani parkolóban csináltátok a képet.

 

Nofre

NofreT képe

Ártatlan vagyok :)

 

Nofre

Laki Géza képe

...kiváló,és más hasonló szöveggel árulták akkor az "élelmes emberek" a  sárga színű, sima celofánpapírt.

De ezt megelőzően a háromszínű üveglap volt a sláger.Ezt a készülék képernyőjére akasztva a kép felül kék,középen halványpiros és alul zöld színben volt látható.A celofánhoz hasonlóan ezt is feketén árulták,300.- körüli áron.

A képernyő nagyítót itthon nem árulták, (nem tudok róla) ezekszerint kintről származhat. De az érdekes,hogy 80.körül az oroszoktól behozott mini szkópom is nagyítóval van szerelve,tehát ők is ismerték a módszert.

Csuby képe

A TV mögé helyeztünk egy gyengén világító lámpát, szintén a szem kimélésére. Persze abban az időben (60-as évek) sötétben néztük a TV-t mint a moziban a filmet. Ez a kis fényerejű fekete-fehér képcsövek miatt  szükséges is volt.

NofreT képe

Igen, a lámpát kifejezetten ajánlották. Ma el sem tudnám képzelni, hogy sötétben nézzem a TV-t.

 

Akkoriban még sokkal ritkásabb volt az adás, ezért tényleg mozihangulata volt még a hozzáállásunknak is

 

Nofre

Az a baj,hogy sokan ma is sötétben vakoskodva nézik a marhaerős szinestvképet is és a számitógépet is..volt munkahelyemről egyrészt azért is utáltak ki,mert én úgymond "rájukerőltettem" hogy északásban is világitással fölöttünk felügyeljük a szgépes rendszereket (máig létező cég csak azóta 200-750emberesről 1300as lett,még jobban sz*rik a dolgozókra),és hogy igy őnekik bántja a szemüket...ja,nem tudtak 3szor annyian fűrészelve horkolni ülve,amig én a munkájukat elvégeztem helyettük...ráadásul a sötétben a FEKETE ALAPON VÉKONY FEHÉRBETŰS SZEMGYILKOS billenytűzetet is látni kellet volna a képernyők gyér szemgyilkos fényénél...évek óta nem volt munkavédelmi ellenőrzés annál a cégnél,kérdésre elárulom négyszemközt,kik...és ráadásul hétvégéken 12órás képernyő előtti munkák is mennek ott...a törvényes napi max 6óra már 6-7éve ugye...

 Balage78 Szfvárról

NofreT képe

 

Szüleimnek volt ilyen celofánja a TV-hez, de hogy honnan vették, azt nem tudom. Lehetett itthon sárga vagy más színű celofánt kapni?

Nofre

Laki Géza képe

Hogy azt honnan szerezték be az "árusok"azt nem tudom.De valahol beszerezték,ha a szülök is használták.De jóval sűsübben volt használatban,mint az előzőleg már használatos háromszínű üveg.Színes celofán nyilván volt hivatalos forgalomba is,mert pl.az ábrázoló geometriánál használtos piros-zöld színű "szemüveget"jó magam is készítettem,és használtam,de úgy tudom,hogy régebben otthon készítették a mikulás zacskót is,ami emlékezetem szerint piros színű volt. Inkább a háromszínű üveg az érdekes. A felső kék és az alsó zöld szín közötti átmenet annyira eltalált és finom volt,hogy ha egy jó focimeccset nézett az ember akkor még kellemes benyomást is keltett a színes üveg használata.De ugyancsak jó képe volt vele a bemondónőnek is.Ennyit tudok mondani a témához,vagyis jómagam a szines üveg előállítását és használatát komplikáltabbnak tartottam,mint a sima celefán papírt. Ü:lágé

NofreT képe

szerintem. Legalábbis én megszavazom :)

(saját fotó kategóriában)

 

Nofre

Zalairádió képe
Zalairádió képe

nem ellenőríztem! :)

Elnézést hogy itt írok,de egyszer kb 5-7éve lomtalanitáskor szereztem egy FORTUNA 2 tvt de fura képcsőkeretűt...már csak a tvdoboz és képcsöve volt meg,fura szürkés tok-kerettel...és alá volt írva,hogy PRECOLOR. Ez mi lehetett?(Sajnos már nem készülhet kép,mert a közös tárolóban hagytam akkor,és egy nagyonbeteg 7edikemeleti lakótárs kirakta az utcára követklező évben lomtalanitáskor,hiába szóltam rá,miközben ő bitorolja egyedül a volt biciklitárolót egy FT befizetése nélkül, és lerekesztette magának az új biciklitároló felét is.Tavalyig nem lehetett jogilag támadni,mert bátyja ügyész (volt..)..talán Pest megyei...annak ellenére hogy e ember Szfvár-i...Esetleg végre egy jogos per esetén segithetnék adatokkal,tanúskodással,stb.../annyira beteg hogy a lakása is tele van...égehtő dolgok,festék,kardok,műkincsek,rádiódobozok,tolókocsi,stb...és még bérel a közelben egy garázst mert nem fér el,nyáron ott alszik a garázsban stb, a temetőcsapnál mosdik stb...egyszer láttam egy dokumentumfilmeket,ez kényszeres gyűjtés,MESSZI/mESSYknek hivják  az ilyenekeet,és ez komoly kezelendő szenvedélybetegség.../ nem tudok bemenni a közös tárolóba,amelynek ő csak 1/40ed részét birtokolhatná, a virágtartómért és a fekete-fehér Orion 1966os TVmért...ja és most már zárcserés türkk is volt,úgyhogy az 1989es CSEPEL ADRIA férfibringámért sem...)

 Balage78 Szfvárról