Salgótarján Hotel Karancs


Forrás: 
Saját fotók, saját újságból.
Salgótarján Hotel Karancs

A régi építészeti folyóiratokat lapozgatva számos ismerős épületet találunk. Egyikük a Sakgótarján főterén álló, jellegzetes Karancs Szálló. A poros, egyutcás kisvárosból 1960-70 körül nagyszabású, akkor nagyon előremutató elvek szerint, jó építészeti minőségben épült, neves építészek tervezte házakkal teli várost építettek, a panelházak helyett érdekesen formált, tervezett városképet látunk, ahol a ma ismét divatos beton és a zöldterületek és a környező hegyek dominálnak. Aki látott a düledező kunyhókról képeket, tudja, hogy a város teljesen újjászületett. Egyik első és városképi szempontból jelentős helyen álló épülete volt a Karancs.

 

Napjainkban újra hasonló jegyeket fedezhetünk fel az új épületeken. De a salgótarjáni belváros még nem számít patinásnak, holott néhány épülete már ma műemlék. Nem becsülik, mert nincs csicsás, sárgára festett, gipszstukkós főutca, kandelábermásolatokkal, (amik sok helyen egy másik - távoli - város mintája alapján készültek és várostörténetet hamisítanak).

 

A Karancs Hotel épülete sem örvend megbecsülésnek. Rondának tartják, mert lepukkant - pedig ma a stílusos házak szinte ugyanilyenek. (Persze sok helyen a provinciális, tüzép-telepes anyagból épült rikító színű épületek a menők ma is.)

A szálloda évek óta nagyrészt üres, egy ideig részben irodaházként üzemelt. Egykori éttermében és az egykori könyváruház helyén távol-keleti ruhákat árusítanak.

Belül több neves alkotó munkája díszítette egykoron a falakat, amelyek szinte kivétel nélkül elpusztultak - Csohány Kálmán kerámiafalának egy részét leverés közben sikerült megmenteni és Pásztóra szállítani.

 

A város valószínűleg nem tud ma már eltartani egy ekkora belvárosi szállodát. A vendégek, rendezvényszervezők jelenleg a zöldövezeti, wellness, és kicsiccsentett, feltűnő helyeket kedvelik. A megoldás kérdéses, de a ház továbbra is állni fog, felújításra és új funkcióra vár.

Salgótarján, Hotel Karancs Salgótarján, Hotel Karancs Salgótarján, Hotel Karancs
ÁDY képe

Érdekes, jó lett.

A Karancs előtti téren áll, a Fegyvert fogó munkás szobor, Tar Istvántól

 

fegyvert_fogo_munkas_tar_istvan.jpg

NofreT képe

Ez bezzeg méretes. Mármint a kép.

 

Nofre

A szobrot a tér újjáalakítása során várhatóan lebontják és a helyi szoborparkban helyezik el, egy külvárosi részen.

Pedig fél évszázada itt áll, körülötte egykoron falusias házak voltak és a régi vasútállomás (még ilyen képeslapokat is találni), utána minden kicserélődött, csak a posta épülete eredeti, csak sokszor átalakítva, ezért nem látszik rajta, és a volt Centrum Áruházé, de azt is átépítették, modernizálták a hetvenes években.

Szakáll

NofreT képe

Az a bizonyos "lebegő lépcső" nagyon népszerű volt, már az Almádi étteremnél is akartam írni, csak elkalandoztam.

 

A lehetőségekhez képest nagyon jól oldotta a felületet a tervező, a felső, tájképre gondolok. Nem tudom, hogy mikor volt teljesen kihasználva, innen, most nézve túlméretezett, de ez a megrendelőn múlott nyilván.

 

(Sajnos nem tudom elolvasni a lapokat, ha kinagyítom csak egy része fér el a monitoron felnyíó ablakban, és görgetni, arrébbmozgatni sem vagyok képes. Ha csak nekem van ilyen gondom, akkor nem érdemes vele foglalkozni.)

 

Nofre

Hogy lehet, hogy nem tudod nagy méretben megnézni a képeket és görgetni? Próbáltad több böngészővel is? Próbáltad kinagyítani?

Ha máshogy nem megy, akkor mentsd le a képeket a gépedre és úgy aztán akármilyen méretben el tudod olvasni! Szerintem érdemes, az akkori új szállodák egyik előfutára volt ez, sok felmerülő problémával.

Makrisz Zizi mozaikképével pont tegnap találkoztam az egyik könyvben - szerintem már az is a múlté. :[

 

Szakáll

NofreT képe

FF-ot használok, ezért nem célszerű böngészőt váltogatni. Lementeni nem tudom , vagyis amikor próbáltam, nem sikerült. Ha nagyítom, akkor nagyul, de a látható tartomány annyival csökken :)

Dehát mindegy, én így járok. Mások meg nem szólnak, csak ellapoznak, gondolom.

 

Nofre

NofreT képe

elnézést

NofreT képe

Most sikerült lementenem, köszi az emlékeztető tippet , dehát mégsem ez az igazi megoldás.

Esetleg rakd fel ide is.

 

 

Nofre

Nem tudom elképzelni, hogy miért nem tudsz görgetni... talán Ády vagy retronóm meg tudja mondani, hogy a problémával mit lehet kezdeni, vagy esetleg nem találsz meg valamilyen funkciót.

(Szerintem a mentés ilyen esetben jó megoldás, de azt sem értem, miért nem célszerű böngészőt váltogatni. Mindegyiknek más az erőssége és nem zavarják egymást.)

Aki nem lép be, nem regisztrált, az tényleg nem tudja a kis képeket megnyitni, de gondolom ezt okkal találta ki retronom.

 

Köszönöm az oldalt, amit ajánlottál, érdekesnek ígérkezik, ha időm engedi, megismerkedem vele!

 

Tetszik egyébként a cikk?

 

Szakáll

ÁDY képe

Nálam tökéletesen működik! Lehet hogy a böngésződ lehet!

NofreT képe

ÁDY, nincs kétségem, hogy nálad tökéletesen működik. Az én gépem viszont retro.

Ennek ellenére máshol nem gond a felugró ablakban lévő tartalom megtekintése.

 

Nofre

NofreT képe

 

Azért nem tudok görgetni, mert nem jelenik meg görgetősáv.

Hogy a felugró ablak hogy van programozva, azt én nem tudhatom, de még nem tapasztaltam ilyen problémát. Másrészt meg egy felhasználó miatt nem várható el a változtatás, így nem is igénylem.

Most még csak egy képet mentettem le, és csak lecsekkoltam hogy megjeleníthető, majd a nap folyamán átböngészem.

 

ha mindent nem is, ezt a cikket lementem.

Nofre

leguan képe

Hogyan nagyítod? Merthogy a Firefoxban is kétféleképpen lehet az itteni mellékleteket.

 

1. Ha a klikkelés után megjelenő képre ráviszed a kurzort, megjelenik egy kis karikában egy +-jel. Ilyenkor klikkelve a kép felnagyítódik. Az, hogy ilyenkor elfér-e a képernyődön, attól függ, hogy a feltett kép mérete és a gépeden beállított monitorfelbontás milyen viszonyban vannak egymással. Ha a felbontásod csak 800x600, akkor bizony sok - viszonylag kis - kép sem fér el, tehát javasolt az 1024x768 pixeles beállítás (Start > Beállítások > Vezérlőpult > Megjelenítés > Beállítások ).

 

2. Ha a klikkelésre megjelent a kép, a FF felső menűsorában a Nézet > Nagyítás > Nagyítás. Ennek előnye, hogy fokozatos léptetésekkel olyanra állíthatod a nagyságot, ami neked megfelelő.

NofreT képe

Köszönöm Leguan, de most olyan a gépem, amilyen. Ez egy darabig így fog maradni. Hogy általában milyen készségekkel (készülékekkel, stb) keresik fel az oldalt, az a szerveroldalról látszik. Lehetséges, hogy az elhanyagolható mennyiség kategóriájában van az én lehetőségem.

 

Nofre

Kizártnak tartom, hogy bármilyen felszereltségű és korú géppel, Firefoxban a leguan által leírtak ne működnének. Próbálkozz, szerintem meg fogod találni, hogyan működik. Az egér görgetőgombja helyett a nyilakkal is lehet navigálni.

Remélem, hamarosan meglesz!

Szakáll

NofreT képe

Köszönöm Szakáll és  Leguan, a nyilakkal meg tudtam oldani ! (teljes képernyő után)

 

Nofre

leguan képe

:-)

NofreT képe

nagyon köszönöm a kitartó segítséget mindkettőtöknek, a nyil-továbbításra nem gondoltam.

 

Arról nem nyilatkozom, hogy mi lenne az igazi, de még sehol sem botlottam ilyen akadályba.

 

Nofre

leguan képe

A javasolt megoldás 6 klikkelés, fél perc alatt. És ha valóban csak 800x600 a képernyőd felbontása, akkor az átállítás nem csak a retronom nézegetése miatt hasznos.

 

Ha a görgetősávod nem látszik, oka lehet, hogy az oldalkép elcsúszott a monitorodon.  Vagy a jobb felső sarokban lévő középső beállító ikonnal állítsd "Teljes méret"-re, vagy ha ezt nem szereted, akkor a  felső menűsorra helyezett kurzorral húzd balfele a képet. Jobb oldalon meg fog jelenni a görgetősáv.

 

De ahogy gondolod....

NofreT képe

felbontás 1024*768, a monitor készült 1992-ben

 

Nofre

leguan képe

Akkor marad megoldásként a Nézet > Nagyítás.

 

És a görgetősáv ügyben, amit már írtam.

NofreT képe

más magasabb épületek is:

 

 

Nofre

http://www.nograd.net/towns/starjan/images/karancs.htm

NofreT képe

falképét említi a cikk, ami a társalgó egyetlen tömör felületét díszíti.

Csohány Kálmán és Makrisz Zizi  hol volt?

 

Nofre

A Csohány Kálmán alkotás a bárban volt. Lebontva, Pásztóra szállítva.

A Makrisz Zizi a félemeleti mozaikteremben van.

Csekovszky Árpád alkotása az előcsarnokban van/volt.

Szinte Gábor üvegfala az étteremben volt, jelenleg a városi múzeum raktárában van.

Vilt Tibor lemezdomborítása nem tudom, hogy hol volt, de korábban elpusztult. :(

Érdemes végiggondolni, milyen igénnyel épített, mennyi alkotást felsoroltató épület volt ez!

Szakáll

NofreT képe

Köszönöm!

Most nem tudom megmondani pontosan hogy melyik évtől, de a "hivatalos kulturpolitika" része lett az, hogy a hazai társművészeket be kell vonni, aminek persze mindenki örült.
Ezzel tulajdonképpen a művészek háború előtti pozícióját próbálták visszaadni, legalább a megrendelések biztosításával.

Salgótarján


Hotel


Győr Rába Hotel
Akkor és Most
Hotel Astoria
Találat: 2
Hotel Duna
1930-1939
Hotel Forum
Találat: 2
Hotel Gellért
Akkor és Most
Hotel Gellért
Ismeretlen évjárat
Hotel Metropol
Találat: 2
Hotel Vörös Csillag
Akkor és Most