Hotel Budapest - körszálló építéskori épületkritika


Hotel Budapest - körszálló építéskori épületkritika

Nem is gondolnánk, hogy a fogaskerekű Városmajori végállomásánál álló körszálló az ország akkor (második világháború utáni évtizedek) első új építésű modern luxusszállodája volt (a régi házak, pl. Gellért, Royal modernizálását nem számítva). A hetvenes-nyolcvanas években aztán számos új, modernebb és elegánsabb hotel épült, de az érdekes megoldású Hotel Budapest ma már nemcsak izgalmas, hanem igazán patinás épület is.

A ma már néhol megmosolyogtató cikk kitűnő kordokumentum, érdemes elolvasni. A két évtizednyi kihagyás után a szállodaépítésbe akkor újra beletanuló hazai építőipar erényeit és visszásságait is jól bemutatja.

 

Sokan nem tudják: a nem regisztráltaknak nincs lehetőségük a további képek nagy méretű megtekintésére. Viszont aki regisztrált, az meg tudja ezeket is nézni, valamint a szöveges rész alatt lévő, apró betűs "original" feliratra kattintva a főképet is meg tudja nyitni, nagy, olvasható méretben.

retronom_hotel-budapest2.jpg retronom_hotel-budapest3.jpg retronom_hotel-budapest4.jpg retronom_hotel-budapest5.jpg retronom_hotel-budapest7.jpg
NofreT képe

Micsoda kellemes meglepetés!
Mielőtt elolvasom itt (bár szerintem olvastam már máskor, egy másik dimenzióban)el szeretném mondani, hogy többször jártam arrafelé, amikor épült. Előtte nem, így nem tudom, hogy milyen volt nélküle a környék.

Érdekesség és látványosság volt egyben, hogy -ha jól tudom- az első csúszózsaluzatos épület volt Budapesten, de talán Magyarországon is.

Belül nem jártam, csak körbe-körbe, és nekem ma is tetszik.
A felső , hátsó frontja kicsit elhanyagolt, és a szomszédságában felmagasított lakóépület elég rémes, szinte demonstrálva az "így nem szabad építeni" fogalmát.

A földszinti betonfelületeket "tervszerűen" befutotta azóta a vadszőlő.
Azokban az években volt nagy szerepe, divatja az anyagszerűség hangsúlyozásának, és itt a már letakart részek megmaradtak a gondosan zsaluzott nyersbeton felülettel.

Még egy adalék: a tetőt egy idő után lezárták, mert elég sok öngyilkosjelölt ugrált le onnan, most azt hiszem, üvegfal védi a teraszt.
Nofre

a tetőt, gondolom manapság is "lenne igény" rá, a mai nagyon heppi viágban.

NofreT képe

Sajnos nálam a java-ablak úgy ugrik fel, hogy még nem olvasható, ha átméretezem a képet, akkor pedig nem tudok scrollozni, azaz egy adott darabkát látok csak a szövegből.

Először azt hittem, hogy az Építőművészet cikke, mert nagyon hasonló a szedése, - szóval ezt biztosan nem olvastam.

 

Nofre

NofreT képe

mert valami spy-dolgot jelzett a gépem, és annyira nem értek hozzá, jobb a békesség.

 

Nofre

spy-dolgot? hát az valami más miatt lehet, nem a kép megnyitása miatt. Próbáld meg másik böngészővel megnyitni az oldalt.

 

Egyébként, igen, nagy szenzáció volt az építkezés. Dokumentálja a Hamis Izabella c. fekete-fehér krimi, amiben egy tévnyomatos bélyeg körül forog a sztori, az egyik főszereplő a körszálló egyik építőmunkását játssza benne. Oldschool thriller, ijesztő, érdemes megnézni, nagyon jó dokumentum. Ruttkai, Madaras, Kovács Kati (!), Antal Imre (!) és még sok jó színész játszik benne. Az MTV videotárján megnézhető online egyébként, csak sajnos kicsiben.

 

Valószínűleg az egyik első (és az első nagyszabású) csúszózsalus épület, a cikk említi is az akkor új technológiát, hogy nem tudták helyesen előre megbecsülni a költségeit.

 

A látszóbeton egyébként ma ismét nagy divat, a 4-es metrónál sok ilyen felület lesz, bár állítólag a hazai kivitelezők sokat szidják a tervezőket, merthogy nem tudják a tervek szerinti szép felületet megcsinálni.

NofreT képe

csaka spy-ra.

le kellett töltenem, így az első oldalt elolvastam egy képszerkesztőben, és a második letöltésénél kapott észbe az "őrség".

(most mennem kell)

 

Nofre

oldtimer képe

Külön érdekessége: hogy még áll és működik. Le sem bontották és el sem néptelenedett. (mármint hogy nem üresen áll csak.)

 

 

üdv.: oldtimer

Hotel


Budapest


Budapest
Találat: 5
Budapest atlasz
Találat: 2
Budapest csokipapír
Ismeretlen évjárat
Budapest extra csokoládé
Ismeretlen évjárat
Budapest plakát
Találat: 3
Budapest térkép
Találat: 10