BRG M12 Stereo prototipus


Forrás: 
Terény
BRG M12 Stereo prototipus

Csak ez az egy készült belőle,sajnos a sorozat gyártását már nem engedélyezték.Volt egy másik változata lecsatolható feketeszínű hangfalakkal.

Az első hazai sztereo orsós magnó lett volna...!

ml

Igen,és megkockáztatom,hogy sokkal jobb minőségú,mint a Tesla lemez mechanikás csodái.Sajnos miattuk vették el a BRG orsós magnógyártását :(((

Kiss Béla lászló képe

A KGST varázsa....többek között emiatt vitték el Csepelről a motorkerékpárgyártást is.

 

Ha jól tudom, az M12/M12a váltotatoknak kidolgozták a csöves, és félvezetős variációját is, sőt, ha minden igaz, az asztali csöves változatnak létezett félsávos változata is, vagy csak fejegységet fejlesztettek hozzá, ebben nem vagyok biztos. Óriási bravúr lehetett ez akkoriban!

Látjátok ilyenkor sír a lelkem! Gondoljatok csak bele! Hova is fejlődhetett volna a magyar híradástechnikai készülék gyártás ha nincsenek ezek az idétlen, diletáns megszorítások! Nem beszélve a gépjárműgyártásról. Csoda hogy még a hajó és buszgyártást meghagyták nekünk! (De hát azoknak is mi lett a végük.....?!)

magnomen képe

Rengeteg érdekes dolog található a magyar magnógyártásról:

Nagy Vilmos könyvében : A Magyar Orsósmagnó Gyártás Történetében

Kékedi Levente képe

Bizony! Éppen tegnap jártam nála a múzeumban, akkor találkoztam ott ezzel a könyvvel, habozás nélkül meg is vettem. Rengeteg érdekes dolog van benne. Hát a gyűjteménye, és azt amilyen szívvel-lélekkel mutatta be ott és akkor, az számomra lenyűgöző és felejthetetlen élmény volt.....

 

A BRG M12-re vonatkozóan pedig: nos látva és hallgatva ezt a magnót feltámad az emberben az a gondolat, hogy ha 1968-ban már a kommersz magyar orsósmagnó gyártás is ilyen félelmetes színvonalon állt, vajon milyen magnók születhettek volna 1979-re, mikor nálunk akkoriban az Akai GX 4000D volt a csúcs. (és aminek tökéletes beállításnál is nagyobb volt a nyávogása, mint az M11-nek, illetve förtelmesen régimódi volt a pillanatállj kapcsoló és sebességváltás módja ezekhez a BRG-khez képest!! Érdemes ilyen gondolatokkal fejben eljátszani)

Bobi képe

Nekem is van AKAI GX 4000 D készülékem, be is van állítva műszerésszel rendesen, nem is nyávog. De ettől függetlenül a mechanikáját még 1958-ban tervezték, azért ilyen borzalmas elavult. Tehát a magyar orsós magnók tényleg sokkal korszerűbbek voltak az 1960-as években. A magyar orsós magnógyártás megszűnt sajnos. Az Akainál két dolgot tettek később hozzá: mindig újítottak valamit az elektronikán, lett sztereó, tranzisztoros, majd jöttek a GX fejek. A másik meg a küllem: a japánok között is a legvonzóbb volt, amúgy minőségben a japán átlagot hozta, legalábbis ez a típuscsalád. Tudom, gyártott komolyabbat is az AKAI, de azt ma is horroráron kínálják.

Bobi

Kalmopirin képe

Eltekintve egy "maroknyi" igazi magnóstól, a többség /aki nem dobta ki/ ezeket a készülékeket, az úgy tekinti mint műtárgyat. Otthon csak szobadísz és szinte fényképként nézegeti.

Valamiféle nosztalgikus "kegytárgyak" ezek.

 

Balga módon, én meg inkább magnózom napi szinten. Jó persze a Permalloy fejek nem teszik lehetővé ezt. Annak ellenére nem, hogy van aki az egekig magasztalta. /a semmiért/. Az efféle "tudósok" hála Istennek letisztultak innét.

 

--

Kalmopirin

oldtimer képe

Érdekes! Számomra ez is nosztalgikus, pedig sosem volt ilyenem. Igaz a szembeszomszédnak volt egy némiképp hasonló TESLA B43-asa, arra emlékeztet valamiért.

 

üdv.: oldtimer

BRG


BRG C-90 kazetta
Találat: 3
BRG Cb-rádió
Találat: 2
BRG diktafon
1960-1969
BRG gyűjtemény
Találat: 2
BRG kazetták
1970-1979
BRG MK-21 fehér
Találat: 2
BRG MK-23 kék
Találat: 2
BRG MK-23 piros
Találat: 7
BRG MK-25 kék
Találat: 2
BRG MK-25A
Találat: 3
BRG MK-27
1970-1979
BRG MK-27 fekete
Találat: 2
BRG MK-27 magnó
Találat: 2
BRG MK-29 magnó
Találat: 2