Cserkész igazolvány


Forrás: 
Saját példány
Cserkész igazolvány

A Magyar Cserkészszövetség tagsági igazolványa (külső oldalak)

Cserkészigazolvány (belső oldalak)
NofreT képe

Érdekes részlet a cserkészmozgalomról! Az úttörőmozgalommal összevetve nagyon sok hasonlóságot, azonos elemet lehet találni. Itt most egy nagy különbséget látok ebben

" ...jogosulatlan viselése büntetendő kihágás" - ilyenre nem emlékszem az úttörő-szabályoknál, és főleg nem Belügyminiszteri rendeletre. Ráadásul " .. a rendőri hatóságok kötelesek a cserkészformaruha viseletét ellenőrizni"

 

Az, hogy a csoporthoz tartozás külső jegyét formaruhának, vagy egyenruhának nevezzük, az már mellékes.

 

Nem is tudom most hirtelen, hogy a gyerekek csoportba szervezése milyen volt, ha volt egyáltalán a korábbi időkben. A hovatartozást mindig jelölték a külsőségekben is, ha volt valami szervezett közösség.

 

 

 

Nofre

Urbán József képe

Nagyon érdekes ez a párosítás, és valóban lehet egyfajta párhuzamot állítani. Az egyen- vagy formaruha (egyébként ezt nyelvfüggő is) nagyon fontos kelléke a csoport(csapat)szellem kialakításának, fejleszteésének és fenntartásának. Ezt minden korban tudták és alkalmazták.

Az úttörők 12 pontja tényleg nem tartalmazza az egyenruhára vonatkozó előírást, ahogyan a mintául szolgáló pionyíroké sem.

Az egyenruháról jut eszembe, hogy volt egy nagyon érdekes dolog a mi - ma már retrónak számító - korszakunkban: az iskolaköpeny. Ez többnyire szigorú előírás volt minden iskolába járó diákra, és szerintem nem is volt olyan rossz dolog. És milyen érdekes: egy csinos lány iskolaköpenyben is csinos volt...

az alábbi idézettel:

"És milyen érdekes: egy csinos lány iskolaköpenyben is csinos volt..."

 

Emlékeztetem a korombelieket az Esős vasárnap c. filmre: Halász Jutkáék iskolaköpenyben és matrózblúzban...

Talán az egyedüli film, amit kétszer is megnéztem moziban, igaz, akkor éppen szerelmes is voltam... (De ki nem, 16 éves korban??)

 

bfonok

NofreT képe

re Cserkész -Úttörő & Iskolaköpeny

 

Amikor kevesen jártak iskolába, főleg felsőbb, vagy jobb iskolákba, ott kimondottan kötelező volt az iskolai formaruha/egyenruha viselése, az utcán is. Azt hiszem ezt a tanárok is ellenőrizték - az utcán is.

 

Amikor már nagyon sok gyerek iskolába járt, akkor jött szokásba a ma (még) ismert iskolaköpeny iskolai viselete. Utcán nem volt kötelező. Mindenképpen jó volt, és korántsem volt olyan szigorúan egyforma, mint a korábbi formaruhák előírásai. Emellett az anyagi különbségek nem voltak kirívóak, legföljebb a tolltartó tartalmán mutatkozott meg.

 

A munkahelyi munkaruha viselése is praktikus volt, hiszen az öltözőszekrényben frissen-üdén megvárta a munkaidő végét. Ma újból egyre több helyen van formaruha, de valamiért nem munkaruhának nevezik:)

 

Végül, valóban csinos lehetett valaki köpenyben is.

Nofre

Erről a formaruháról jut eszembe, hogy középiskolás koromban (1960-64) az egyenruhából már csak a sapka maradt meg, de azt valóban az utcán is kellett viselni.

Viszont a Vasútforgalmi technikumban (Szeged, Marx tér), vagy csak a kollégiumukban kötelező volt a vasutas egyenruha! Arra már nem emlékszem, hogy a vállapon levő csikok a tanulmányi eredmény, vagy a "hányadik osztályos" szerint voltak.

Másik része a dolognak, hogy a vasutasok gyerekei a Vasutas koleszban laktak, függetlenül attól, hogy melyik iskolába jártak.  Így nálunk, a Gépipari technikumban is voltak egyenruhás diákok.

 

bfonok

NofreT képe

Vasutas kolesz más iskoláknak? Erről nem hallottam. Lehet hogy csak a fiúkra vonatkozott?

Micsoda finom túrógombóc volt a nem jut eszembe melyik utcában :) Boszorkánykonyha?

 

Nofre

Ez a középiskolai kollégium Szegeden volt, mint a Vasútforgalmi technikum is.

Mivel én nem ott laktam, ezért nem tudom, hogy voltak-e ott lányok, de lehetséges, hogy nem, mert a Gépipari koleszban is csak fiúk voltak.

 

bfonok

Cserkész


igazolvány


Igazolvány
Találat: 3
MÁV igazolvány
Találat: 2
RÉDOSZ igazolvány
Ismeretlen évjárat
személy igazolvány tok
Ismeretlen évjárat
személyi igazolvány
Ismeretlen évjárat