Swatch karóra


Forrás: 
internet, ebay
Swatch karóra

Az első swatch óra sorozat 1983-ban jelent meg Svájcban. Magyarországra olyan 88, 89-ben jutott el és rögtön óriási sikert aratott, a 89-es őszi BNV-n már önnálló standdal állítottak ki. Az akkori menők mind ilyet hordtak. Emlékeim szerint 90-ben Budapesten a Régi Posta utcában "Poen swatch" névvel  márkabolt is nyílt az árusítására. A swatch "divatőrület" nagyjából a 90-es évek közepéig tartott.

 

A fenti -1988-as modellévjáratú- példányt jómagam 1989-ben 2.400,- (!!) forintért vettem, ami az akkori fizetésekhez képest szép summa volt.

swatch ora
Dr Dee képe

Hát nekem még mindig a régi (88-93ig)gyártóttak a nagy kevenceim.Párat beszereztem teljesen új állapotban,nézd meg a bejegyzéseimben.Nagyon szépek!!Valóban nálunk sajnos manapság nincs nagy keresete a Swatch óráknak.Oka talán az,hogy egy kicsit ireálisak lettek az áraik.Mert 20-30ft és ennél többért lehet venni őket.Ennyi pénzért meg azért tartósabb órát is lehet venni.Ja és persze lehet azokat javítani.Mert sajnos a Swatchokat nem:-( Japánban van mostanában nagy örületje ennek a márkának.

Még van pár darab amit nem sikerült begyűjtenem de rajta vagyok a dolgokon!

Hát éppen ez a "poén", hogy ma relatíve olcsóbb egy swatch óra mint akkoriban. Múlt héten egy hasonló kategóriájú swatch órát 22.000,- forintért láttam az Arena Plaza-ban.

 

Míg 89-ben a  8000,- forintos nettó átlagkerestből 3 darab ilyen 2.400,- forintos órát lehet venni, manapság a nettó 120 ezres fizuból közel 6-ot.

Dr Dee képe

És tudod mi a nagyobb poén?Mostanában egy 18-20éves nem hordót,dobozos Swatch-ot 20ezer körül tudsz megvenni:-)Na ez a nem semmi!!A számitásod szerint ma jobban élünk mint akkor?!!

Szerbusztok!

A Swatch fém házas karórái mind javíthatóak!

A műanyag sajna nem, de aki olcsón meg akarja úszni az Irony típusú Swatch ok javítását, az a neten vegyen műanyag tokos karórát akár chrono avagy szimpla egy dialos karórát, akinek a szerviz a fontos az vigye magával a donor órát, így töredéke lehet a javítás eredeti árához képes.

Üdv Atesz

Jó napot! Elég régi a bejegyzés, de megpróbálom, hátha...

A garancia lejárta után 3 hónappal tönkre ment az Irony aluminium órám :( Azt mondták az oktogonon hogy nyugodtam dobjam ki :( 25. születésnapomra kaptam és 35 ezer forint volt... Tényleg ki kell dobnom???

Vagy lehet hogy ez a típus is esetleg javítható??

Nagyon örülnék, ha sikerülne választ kapnom..

Köszönöm

Sziasztok!

Régóta gyűjtök karórákat svájcit és japánt illetve oroszt egyaránt. A kedvencemnek mondhatom a márkát megbízhatósága és kompaktsága, nem utolsó sorban ára  miatt.

Érdekes dolgot csináltam minap...

Volt egy eléggé leharcol holdfázisos nagyon ritka 1995 ös műanyag chrono-m, ennek a belsejét átültettem az egyik akkor még hibás irony ba. Órásnál vízállóság biztosíva lett.

A márkaszervizben néztek egyet, mivel ilyen swatch irony nincsen...mármint ilyen számlappal csak műanyagba.....dicsérték is rendesen.

Persze minden édes dolog mellé jár a keserű is, drága a szíj, drága a szervizelése "kivéve ha leleményes vagy és megoldod magad a szervizbe csak vízzárási biztosítás miatt vittem a belsejét én cseréltem ki :-)

Most jelenleg 4 ilyen swatch om van, mind chrono, ebből 1 donor.

Tapasztalatom az, hogy igen egyszerű kivitelűek jó minőségű swiss ETA szerkezet van bennük, van letisztult elegáns divatú is és extravagáns is köztük, ár-értékarány stimmel. Ajánlott használtan vásárolni mivel a bolti árak nem kispénzűeknek valók, természetesen nem piaci órát vesz az ember, de pl egy acél chrono újonnan 40-60 körül van és még e fölött. Őszintén megmondva 40-60 ért szerencsével és kellő utánajárással eredeti automata Tissot, Longines Omega Seamastert avagy Geneve-t vesz használtan az ember és az már más kategória.....

De elmondhatom, hogy megállják helyüket pontosak, megbízhatóak, és szépek.

Atesz

Ebben a 87-es magyar videóban már említik a Swatch óramárkát. De szerintem az kizárt, hogy ekkor Magyarországon már annyira ismert lett volna, hogy a populáris kultúrában is megjelent (ami jelen estben a Családi kör). Ugyhogy valószínüleg későbbi 88, 89-es, lehet a felvétel.

 

https://www.youtube.com/watch?v=N4hO9lIsx3U&feature=youtu.be

1991-es vdeó a Poen swach üzletről.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5hQdEuTZ5_Y