Qadral Dauphin Phonologue hangfal


Forrás: 
saját
Qadral Dauphin Phonologue hangfal

60/100 W, 4 Ohm, 34-22000 Hz

Egyszerű, és emiatt szép :).

Szép polcsugárzó!

 

Jellemeznéd a hangját? Tényleg ilyen mélyre megy? Kiegyenlített, részletes a hangképe?

Hát ez nehéz lesz!

 

Alapvetően rock, blues (gyűjtőszó) nagyjából a Beatlestől a Uriah Heepen át  a 90-es évek közepéig, és klaszikus, a barokktól a XIX. sz végéig. Gyerek és fiatalkoromban hangversenybérletünk volt, hallottam a haverokat játszani fantasztikus 60W-os erősítőkkel, voltam az ifiparkban, hallottam a frissen alakult LGT-t, voltam Omegán, Rolling Stones-on. Évente több alkalommal hangosítok kisebb nagyobb rendezvényeket, és legalább évi 4-6 alkalommal kell hangfelvételt készítenem (4-5 mikrofon, népzene). Voltak  különböző erősítőim, hangfalaiim, lemezjátszóim. Vannak LP-im (20-40 évesek), amiket már fiatalkorukban végigszántott néhány kiváló kristályhangszedő, a CD-im jelentős részét mp3-ból írtam meg audionak - ezek a zenék már régóta nincsenek kereskedelmi forgalomban. Magnódeckem is van, 15-20 éves kazettákkal. Tehát maga a zeneanyag, amit hallgatok, nem túl minőségi. Ez volt a válasz pszichoakusztikai része. A Qudralokkal két Orion HS9 Mambót váltottam le, amik csak 20W-osak, és egy 2x35W-os Yamaha recieverrel elég merész dolog volt hajtani őket. Már amikor a Yamahát vettem, akkor is nagyot változott zenei kép, Quadralokat bekötve pedig elkezdtem vigyorogni, és ez azóta is tart (mondjuk, még nincs egy hete). A magasak nem sisteregnek, hanem csengenek, és nem tolakodóak. Ott vannak, teszik a dolgukat, de nem hasogatják a dobhártyát. A közepek szép teltek, van súlyuk, testük, némelyiket szinte meg lehet fogni. A basszus inkább brummogós, mint dohogós, tényleg elég mélyre lemegy, de azért 34 Hz túlzás. Viszont van ereje. Néhány zenénél szinte rá lehet támaszkodni. Nálam, mivel a hangfalak helye nem változtató meg, 2 méterre vannak egymástó, a térérzet hagy némi kivánnivalót maga után, főleg kis hangerőn, de a családi béke....Érdekes, hogy 20-30 éve hallgatott zenéknél is felfedezek új hangszercsoportokat, szólamokat, amikről eddig nem is tudtam. Mintha több zenész lenne a színpadon, kaptak két konyakot is....Aztán vannak olyan felvételek, amiken semmi sem segít, egész egyszerűen rosszul, trehányul vannak felvéve, keverve. Összegezve: nem tudom, hogy audiophil-e, nem tudom, hogy high end-e, de szívesen hallgatok rajta zenét (amióta megvan, kétszer kapcsoltam be a TV-t, szinte érzem, ahogy újranőnek az agysejtjeim). Nem éreztem még úgy, hogy majd ha több pénzem lesz, veszek egy jobbat. De ez nagyon szubjektív, mindenkinek más a füle........

Köszi! Hát igen, a polcsugárzók előnye a szép basszus, a középmély és a középtartomány. Sokkal feszesebb basszust tudnak mint álló társaik (persze itt is van kivétel), de a legtöbbször zeneibbek - mint ahogy írtad is. Valakivel vitatkoztam valamelyik Videoton hangján és a mélyhangok erősségén, de a hozzászólásod is bizonyítja, hogy egy ekkora polcsugárzó is tud megfelelő, testes basszust és még terhelhető is.

Viszont ha igaz a 34Hz-es alsó határ, akkor az érzékenysége, vagy inkább érzéketlensége 83dB közelében jár. ;-)

Teljesen egyet értek a hangsugárzó jellemzésével. Nekem van kis, és nagy Qadral párom is jópár, örök darabok lesznek nálam. Mindegyik megálja a helyét. Őrizd meg sokáig, érdemes hidd el:)