Nixie-csöves szalaghosszmérő számláló


Forrás: 
saját
Nixie-csöves szalaghosszmérő számláló

Ez egy saját elképzelés megtestesülése. Szinte adta magát az ötlet: milyen jól nézne ki egy szép orsós magnó mellett egy nixie-csöves szalaghosszmérő, mennyire korjelleges hatással bírnának a kilendülő kivezérlésmérőkkel együttesen.

Mivel áramköri megoldásokban is  a korhűségre törekedtem ezúttal is, így esett a választásom a ma már gyakorlatilag beszerezhetetlen SN74190 szinkron-kétirányú számláló TTL IC-re. (a megvalósításhoz elengedhetetlen IC-kért köszönet ezúton is Gömör Géza "Béka"barátomnak)

Jelenleg még nincs az egység magnóhoz illesztve, ennek mikéntjét a "célgép" mechanikai kivitele határozza meg. A számlálót indíthatja pergésvédett mechnikai kontaktus, opto-jeladó, vagy mágneses-reed-patronos forgásérzékelő. Egy újabb kontaktus váltja a számlálót oda/vissza üzemmódra, ezt szintén a magnó mechanizmusa működteti. Nyilván olyan megoldást kell választani, ami minden tekintetben visszafordítható módossítással jár együtt. A számláló nullázása távvezérelhető is, így akár a magnó saját számlálójának nullázó gombja is működtetheti.

A doboz  ugyan műanyag, még én vásároltam a '90-es évek közepén. Egy teljesen más elaktronikát építettem bele anno, de formája és jó szerelhetősége miatt döntöttem mellette. A hasonló design-ú, pár éve még kapható, párhuzamos nyomtatóport-átkapcsolók fém dobozát a megmunkálhatatlanságuk-szerelhetetlenségük okán vetettem el. A doboz oldalán lévő szellőzőbetek a BEAG HOX41-es hangdobozok reflexnyílás-takarói. Gondoltam arra is, hogy hajlítok hozzá én magam egy jól pakolható fém dobozt, de lusta voltam erre, egyébként is kísérleti dolognak szántam eme projektet...:O)

 

DSC06716.JPG DSC06718.JPG DSC06705.JPG