Farkas Berci képeslap


Farkas Berci képeslap
ÁDY képe

Ma 30 éve lőtték fel Farkas Bercit :)

http://www.retronom.tv/node/16395

Berci űrutazását eredetileg 1979-re tervezték, és ennek megfelelően állítólag mintegy 200.000 db (!!!)  különféle Interkozmosz 1979 feliratú ajándéktárgyat (tollakat, plakátokat, kitűzőket stb.) készítettek, majd szép csendben megsemmisítették miután kiderült, hogy technikai problémák miatt Berci csak 80-ban indul.

NGA képe

Bizony, 1979-ben lett volna, de a szovjet-bolgár űrpárost szállító Szojuz 33 űrhajó hajtóműrobbanása után – a Szojuzok javítása miatt – repülésüket egy évvel eltolták.

 

"Bezúzott plakátok

Farkasék űrutazásáról évekkel később kiderült, hogy eredetileg 1979-re tervezték, de egy hajtómű hiba javítása miatt repülésüket egy évvel elhalasztották. A hazai propagandagépezet azonban természetesen a korábbi dátumra készülve elkészítette a plakátokat, jelvényeket, emlékbélyegeket. A halasztás hírére azután ugyanolyan titokban, mint ahogy készültek, minden darabot megsemmisítettek. Állítólag néhányat sikerült megmenteniük ezekből a „félrenyomott" ereklyékből."

 

Kubaszov és Farkas június 2-án bepakolta felvételeit, kazettáit a visszatérésre használt Szojuz kabinjába. Június 3-án déli egy órakor leváltak az űrállomástól. Mintegy 85 km magasan a visszatérő kabin belépett a sűrű légkörbe, négy percen át izzott a kabin külső burka, majd 9 km magasan kinyilt az ejtőernyőrendszer. 16 órakor értek földet, ám meghibásodtak a fékezőrakéták, így 40 g-s terhelés érte őket, amikor becsapódtak. Mintha két emeletről szabadesésben zuhantak volna. Az orvosok attól féltek, súlyosan megsérültek.

Azért az a 40 g-s terheléls egy kicsit túlzás. A legszívósabbak 15 g-s terhelést bírnak ki. A 40 g-s terhelés azt jelenti, hogy a 68 kilós Berci hirtelen 2720 kilóssá "hízik". Kizárt dolog, hogy ezt bárki is túlélje.

 

Itt egy érdekes link az ürhajósokg terheléséről

 

http://index.hu/tudomany/urkutatas/2010/02/24/viz_alatti_agyubol_lehetne...

 

 

Nemrég a spektrumon volt egy műsor vadászpilótajelöltekről. Az egyik jelenetben a pali 8 g-s terhelésnél úgy elájult a centrifugában mint a pinty.

terhelélst=terhelés

NGA képe

Netről idéztem, nem foglalkoztam az ilyen terheléses dologgal, igy nekem fel sem tűnt.