Denon Dcd 695 cd lejátszó és Videoton EA 6383 erősítő


Forrás: 
saját fotó
Denon Dcd 695 cd lejátszó és Videoton EA 6383 erősítő

Denon Dcd 695 : 90-es évekből származó cd lejátszó. Távirányitható, A-B ismétlő funkciós, digitális coax és egy Line- out kimenete van. kijelző eltültethető a display gombbal. Továbbá érdekessége, hogy a zenét egy Pitch nevü gombbal lehet gyorsitani illetve lassitani

 

Videoton EA 6383 S : 1980as évekből származó erősítő. Zenei teljesitmény 2 *50W

névleges teljesitmény: 2* 30W. Elterjedtsége miatt nem kell bemutatni :)

Fénykép0034.jpg
márió1993 képe

a képen látható erősítő egy szokatlan de idegesitő jelenséget produkál. Ez látszik a kivezérlésjezőn is. Megy a zene és van mikor a jobb oldalon folyamatos durrogás hallatszik zene helyett (hasonló hang mint mikor bekapcsolom), szabályosan ilyesztő. Megfigyeltem, hogy a kivezérlésjelző ilyenkor 3/4-ig teljesen világit, majd feljebb villog. Mióta nálam van ezt csinálja, csak most lett gyakori ez a hiba.  A hangerőszabályzó potméter tengelye kijön a helyéről (már előttem belenyultak). Szabályzó gond lehet?

Az átjátszókábelt is már lecseréltem másikra de ettől sem javult sajnos.

Ha valakinek lenne ötlete és tudna segiteni előre is megköszönném! :-)

 

Márió

üdvözlöm.

 

Károly vagyok, nem tudom mennyire aktuális még a probléma az erősítővel. Ki kell ilyenkor cserélni a tápkondenzátorokat, nekem is csinált hasonlóakat. Ezek a kondenzátorok nem örök életűek, 15-20 év után bizony kiszáradnak és tudnak ilyesztő jelenségeket okozni.

Ez biztos megoldás és az erősítő is meghálálja.

Az fontos, hogy ugyanolyan, vagy max. 15-20%-kal nagyobb kapacitású lehet az új, ill. ugyanolyan vagy nagyobb feszültségtűrésű legyen. Pl az eredeti mondjuk 8,200uF 50V, akkor az új nyugodtan lehet 10,000uF 63V, vagy 10,000uF 80V. De maradhat mondjuk 8,200uF 63V is. Arra kell még ügyelni, hogy beférjen a régiek helyére.

 

Remélem tudtam segíteni.

 

Tisztelettel:

Károly

 

márió1993 képe

Köszönöm a Hozzászólást. Valószínüleg ez volt a baja, mert nemrégiben átkondiztam és eltünt a jelenség. Egyik ismerősöm átvett egy régi elektronikai üzlet árukészletét és ott megkaptam minden eredeti! beépítetlen alkatrészt hozzá (MM kondi, potméter) (ha mondhatom ujnak mert 20-30 éves magyar árukészletről van szó!) Attól független hogy nem mai darabok, de beépítetlenek voltak mérve teljesen jól tartják a kapacitásukat.

 

Üdvözlettel:

 

Márió