UHER Varikord


Forrás: 
Saját fotó
UHER Varikord

Mindenkinek Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Itt látható a terán  frissen vásárolt Uher Variokord 263- as sztereó szalagos magnó ,mivel hiányos volt ezért tettem rá a 23 as burkolatát,és a capstan gumi görgőjét is cseréltem benne .

Tegnap-ma működőképessé tettem ,de még sok munka lesz vele!

A részletes leírása megtalálható a 1973-as Magnósok évkönyvében.

Egy kis ismertető róla:A Variokord sorozatnak 3 darabja volt:23, 63, és a 263 -as,ami már sztereó volt.Öntött bordázott alumínium váza van, ami egyben a magnó előlapja is.

Sajnos belül nem modul rendszerű, mint más magnók, hanem egy db főpanelre épű, rajta kis vendégpanelokkkal,amikre kábelekkel  odavitték a fejeket stb iket.Teljesen agyament technológiával ki kell hajtani a dobozból  az előlapot(amit nem bír el a doboz ami term.esen műanyagból készítettek) ami a maga a magnó!Így nem lehet igazán szerelni-javítani sem.A kiszedett előlap természetesen felborúl ezért le kell hozzá gyártani egy tartóláb párost, bakelitből.

Adatai:1 kombinált fejes (Woelke) 230 ohm és 1 törlő fejes(Bogen)szerencsére van hely benne 1 db harmadik fejnek is,de a készűlék ezt nem tartalmazza ,így trükk sem lehetséges rajta.

Átvitel:

19,05 nél 30...20Khz

9,53  nál 30...15 Khz

4,76  nál 30...8 Khz

Mivel félsávos és negyedsávos kivitelben is készűlt, ezért a jel/zaj viszony 50-57 dB közt alakul.A 263-as kivitelnél a végerősítő torzítása 2% körűl van ( AD 161-162 komplementer Ge tranzisztoros végfokkal) ami 2X8W-os,mivel beépített(de használható külső hangszórókkal is !) ovál hangszórókat is tartalmaz.A bemenetei lehetnek:mikrofon/lemezjátszó/magnó.A csatik term.DIN szabvány szerintiek.

A renbetétele úgy látom hosszú folyamat lesz ,szerencsére a benne lévő gumi peremű dörzskerekek jó állapotban vannak,de 1 db ot cserélni kell benne .A számlálója koszos volt-akadt,így azt már rendbe tettem .Mint írtam, nem tudok nekiállni azonnal, mert egy oldalsó bakelit tartó párost le kell gyártani hozzá !Ha valakinek ilyen magnóval van javítási-karbantartási tapasztalata és rendelkezik hozzá eredeti doksival(lehet a német oldalakon van is )azt szivesen venném:Az ahimotu@gmail.com emil címemen küldhet nekem levelet.

Köszönettel:R.Zsolt

Tisztelt Zsolt!

Pár hete én is vásároltam, szintén a V..án nem túl drágán egy ilyen magnót. Mondanom sem kell, hogy nekem is lesz munkám vele... (Elvégre nem fiatal készülékekről van szó) Nekem valahogy bejön ez a szétnyitható, könyvszerű megoldás. Én úgy oldom meg, hogy élére állítom a készüléket és még ilyen szétnyitott helyzetben is tudom járatni, próbálni. Összecsukásnál kell nagyon óvatosan eljárni, mert már sikerült egy vékony kis kábelt leszakítanom a főpanelről. Szép kis feladat volt a helyét megtalálni! Eredeti, részletes dokumentációt, kapcsolási rajzot sikerült leszedegetnem a netről, ha esetleg kéri akkor szívesen elküldöm önnek az összeset. Szerintem jó hangú stabil készülék, az orsózó kuplungok eredeti megoldások, egyetlen óriási hátránnyal, hogy filckopáskor ellazul az egész beállítás, No de ez részletkérdés. Én a munkahelyemen német gépekkel dolgozom és nagyon meg vagyok elégedve a megbízhatóságukkal. (Csak szerelni ne kelljen őket) Ebben a magnóban is kitűnik a német precizitás a mechanikánál, de az összezsúfolt elektronikai egységek nem éppen szervízbarátra sikerültek.

Gondolom a németeket tervezéskor nem nagyon érdekelte a szervizelés lehetősége. Viszont a meggyőződésem az, hogy lényegesen jobb minőségű, stabilabb készüléket (még ha nem is szebbet) hoztak össze ezzel a Variocord sorozattal mint pl. a Tesla B100 - as. Nem is tudom, hogy a KGST - n belül a magnógyártásnál miért ragaszkodtak olyan sokáig a 9,5 - es szalagsebességhez! Egyelőre ennyit írok most erről a magnóról, ha esetleg szeretne még értekezni vele kapcsolatban akkor csak írjon bátran!

Az email címem: gerlac53@freemail.hu

Tisztelettel:

G. László