Tíz Forint


Tíz Forint

Kedvencem volt ez az érme (meg a 2Ftos). Papírban meg a "piroshasú" 100Ftos.
Emlékeztek, amikor még 10Ft-ból milyen szépen bevásároltunk?Meg amikor 10gombóc fagyi kijött belőle(és nem "mai adag", hanem teljes gombóc, se a közepén se a tölcsér alján nem volt levegő). Kiskoromban még ingyen tejszínhabot is kaptam a tetejére, ha 10gombócot vettünk, vagy befőttesüvegbe vittük haza. ;)

Sőt, nemcsak itthon, hanem az egykori NSZK-ban is szépen be lehetet vásárolni egy 10-esből, és ez volt ám az igazi üzlet.

Ugyanis egy leleményes honfitársunk rájött, hogy a magyar 10 forintos érme súlyra és méretre teljesen megegyezik az NSZK 5 márkás érmével. Mivel a 80-as években a pénzbedobós automaták főként ezt a két kritériumot nézték, simán elfogaták a 10 forintost. Jópár magyar élt is a lehetősségel, szépen teletömködte 10-esekkel az NSZK ital cigaretta édesség stb árusító automatákat, tovább növelve ezzel a magyarok jó hirnevét (leleményes, furfangos nép). Ráadásul ha az adott termék 5 márkánál olcsóbb volt, akkor még vissza is adott az automata. A németek legnagyobb pechjére a lengyel 100 zlotyi-s érme is hasonlított az 5 márkásra, ami gyakorlatilag szinte semmit sem ért. Állítolag a 80-as évek végén valóságos lengyel bűnbandák szakosodtak a német automaták ilyentén történő kifosztására.

pergerz képe

Gyerek koromban,még húsz gombócot adtak érte.Gyermek napkor kaptunk az iskolában egy 2Ft-os "jegyet" amit a közeli "CSIPET BISZTRÓ"-ban válthattunk be egy BŐ négy gombócos fagyira.

oldtimer képe

Erre még én is emlékszem, elsős vagy másodikos koromból, amikor még volt 50 filléres és 1 forintos gombóc, vagyis ilyen kimérőkanál. Úgy tudom 3dkb. és 5dkg. volt a súlyuk. Édesanyám a Balázsvendéglőben volt kávéfőző, így érthetően gyakran megfordultam itt.

A fagylalt meg csak fogyott :)

üdv.: oldtimer

pergerz képe

Azok a jó vizes,jeges citrom fagyik,mekkora szám volt mikor volt a gépi "tekerős",ott tényleg a fagyis nénin múlott,mekkora adagot ad.Üdv.Pergerz.