Húsz Forint


Húsz Forint

még 1984-ben is kaptam ezért a pénzért 3 darab leo jégkrémet és még visszajárót is kaptam

Emlekszem apam baratja azt mondta, o van a 20ft-os elejen. A hatan is o van, csak fiatalabb koraban. Aztan a suliban jol beegtem a muveltsegi vetelkedon...

Üdvözletem!

Milyen érdekes-és mennyire jellemző hogy az ember ezeket a régi pénzeket(ezeket a"rendszerváltás"előtti papír pénzeket)még ma is mennyire ismeri.
A tizesen ugye Petőfi volt...a húsz forintoson Dózsa...az ötvenesen Rákóczi...a százason Kossuth apánk:-)...az ötszázason Ady(ez volt a legjellemzőbb)míg az ezer forintoson Bartók Béla.
Bezzeg ma...
Az ember azt se tudja hogy ezeken a mai papír pénzeken ki van...-legfeljebb ha néhányat ismerünk"név szerint".

IncogNITA

NGA képe

Azért erősen megváltozott a világ azóta. Ahogy Fábry is mondta, "az, hogy a falból jön ki a pénz, az maga volt a csoda". Nagyon sokan, mint jómagam is, 10 éve már bankkártyát használunk, és viszonylag kevés készpénzt tartunk magunknál. Az egyenleg is azonnal lekérdezhető, és biztonságosabb nálam, mint a készpénz. Multkor 20e-el fizettem a benzinkutnál, és 10-ből adtak vissza. De ezt csak későn vettem észre. Amikor meg kártyával fizetek, akkor látom mennyi is amit kifizetek. Szóval felgyorsult a világunk, interneten vásárolunk, virtuálisan fizetünk szinte azonnal, ez már egy más világ. Bele kell szokni :-)

oldtimer képe

Re: „20e-el fizettem a benzinkutnál, és 10-ből adtak vissza”

 

Nálam több esetben is a fordítottja fordult elő, vagyis 20-ból adtam vissza és a becsületes vásárló megtartotta magának.

Pedig általában aki „nagypénzt” ad az forintra megnézi a visszajárót.

Olyan még sosem volt, hogy 10 000 többletem lett volna.

Az apróról és a kisebb címletekről nem is beszélve, ugyanis reggelente megesett, hogy 10 perccel nyitás után már csak 2 - 3 db. ezres volt a kasszában, de 4db. 10 000-es.

Jóllehet a bevétel nem volt több 3 - 4 ezer forintnál.

 

Sokan jönnek 20 000-est váltani reggel, és azzal mentegetőznek: Mit csináljak az automata nem ad kissebbet!

Dehogynem! A 19000 kisebb és azt is ad.

 

Ám a legfőbb érvem: Oda ne hozzon húszezrest az automatából ahol Bankkártáyval lehet fizetni!

 

Még egy 30-50 év és felnőnek ide :((

 

üdv.: oldtimer

Én úgy tudom, hogy egy tornász bajnok volt a modell.
A neve is megmaradt.- Valahol talán elő is lehet bányászni
az internet rengetegből.

A modell Hagedűs István öttusázó volt, aki 56-ban az utcai harcok áldozata lett.

NGA képe

Hegedűs István (Nyíregyháza, 1924. – Budapest, 1956. október 24.) magyar öttusázó, az 1956-os forradalom mártírja.

Alap- és középfokú tanulmányait Nyíregyházán végezte, majd a testnevelési Főiskolán szerzett tanári diplomát. Magyar bajnok, a válogatottkeret tagja, később edző.

Már fiatalon sokat sportolt: futott, úszott és lovagolt. Jó lovasként filmben is kapott dublőri szerepet. Nagy Zoltán őt választotta az 1948-ban kiadott húszforintoson szereplő férfiakt modelljének (az arckép stilizált). 1956. október 24-én hajnalban edzést tartani sietett a Sportuszodába. Amikor kifordult a Szófia (emlékezetem szerint Majakovszkij) utcára, egy körúton álló tankból leadott lövéssorozatban haslövést kapott. Valahogy hazajutott Izabella utcai lakására. Napközben anyámmal, aki kollégája volt, meglátogattuk és beszéltünk vele. Otthonában hunyt el. Az Élelmiszeripari Technikum megbecsült és szeretett testnevelő tanára volt. "Fityula" volt a beceneve.

(forrás: WIKIPEDIA)

Azért érdekes, hogy a rendszer hagyta, hogy egy akkor ellenforradalmárnak tartott mártir szerepeljen a pénzen. Igaz a feje nem, csak az alak.

Lehet, hogy én vagyok értetlen, de miért lenne mindenki elenforradalmár, akit lelőttek '56-ban? Mondjuk a cikk is kicsit megtévesztő, mert szerintem az aktív szereplőt lehet egy forradalom mártírjának nevezni, akit szerencsétlen véletlen folytán ér a halál, az szerintem csak simán áldozat,még ha egyébként híres vagy közszereplő volt...

Mártir, magyarul vértanu, aki egy ügyért vagy célért életét áldozza, legtöbbször tudatosan. Sajnos a mártiromsághoz még az is kevés, ha aktiv harc közben esik el valaki, még ebben az esetben is "csak" áldozat. Mártir pld. az, aki egy általa szentnek tartott eszme mellett kitartva, a kinzások alatt sem megtörve emelt fővel vonul a vesztőhelyre, vagy mondjuk a biztos pusztulás tudatában feláldozza magát társai védelmében. Ebben az értelmezésben pédául Nagy Imre mártir volt, mert bár lehetőséget kapott a kihátrálásra, kitartott az akasztófáig. Sajnos bármely ügy egyszerű katonáit és a mellékesen golyót kapott civileket "csak" áldozatnak nevezzük. De ne legyen ebből vita, ha lehet.

szia!

nem, dehogy akarok vitázni, utólag kicsit meg is bántam a hsz-t, de csak amiatt, mert féltem hogy valaki félreérti ill. politizálásba fordul a dolog...
De ahogy írod, már csak azért sem igaz az ellenforradalmár= mártír dolog, mivel a Wikipedia már a mártíromságot is pontatlanul használja...
Részemről ennyi, téma lezárva.

Egyébként nekem a 20 Ft-osról,meg a rajta lévő alakról - mire pénzzel bántam, már a fémhúszas dívott - inkább az Egészséges Erotika jut eszembe, amikor egy ilyen kép mögé rejtették a kamerát, mivelhogy "korszerű tűzvédelem megjegyzem..." :-)

Találtam egy pontos definiciót:http://www.berze-nagy.sulinet.hu/stilus/targymutato/martir.htm A 2o Ft-os okán tulajdonképpen nincs jelentősége, csak azért irom, mert rengeteg a tévedés és a szándékos ferdités ez ügyben. Pld. Horst Wessel a 3. Birodalom mártirja, pedig csak egy lakbértartozás miatti vitából kirobbant verekedésben sérült meg halálosan. Vagy Ságvári Endre a munkásmozgalom mártirja, pedig csak utcai lövöldözésben kapott golyót, mikor a rendőri felszólitásnak nem tett eleget. Szóval a mártir szóval nagyon sokan visszaéltek-élnek.

A modell Hegedűs István öttusázó volt, az arca stilizált. 1956-ban haslövést kapott és meghalt.

Erről a pénzről született annakidején egy vicc:
- Egyik kezemmel dolgozom, a másikkal aratok,
mégis meztelen maradok.

Hiába dolgozol, hiába aratsz
Mégis pucéron maradsz.
Mire ennyi vásznat veszel,
Akkorára ilyen öreg leszel!

A sarlóra, majd a marék búzára, aztán a vászonra kellett mutatni, végül a baloldalát felhajtva, az öreget = Dózsával lehetett szemléltetni:))

"Hiába kalapálsz, hiába aratsz

Mindig csak ilyen meztelen maradsz

S mire egy darab rongyot veszel

Addigra ilyen vén trotty leszel."

Egy másik verzió:

Hiába dolgozol,hiába aratsz,
Mégis meztelen maradsz.
De mire egy rongyot veszel,
Addig ilyen öreg leszel.
Hasonló szójáték volt még a 100-Forintossal is,de mind a két esetben csak a viccelődés szintjéig jutott.
Ettől komolyabb dolgok láthatók az 1970 körül kiadott szlovák 20 Koronásnál.Akinek lehetősége van kikeresni,érdemes megnézni.Ha jól emlékszem,itt a retronomon is volt már fenn az említett pénzből.

Kalmopirin képe

Látom van aki versel is...

Én ugyan verset nem tudok, de azt igen, hogy elég jó pénz volt ez a huszas! Kb. 12 év múltán 1 forint volt egy gombóc fagyi, és volt 50 filléres gombóc is. Tehát a forintos gombóc nem volt kicsi. Egy háromgombócos fagyi egész jó adag volt.

 

--

Kalmopirin