Ezer forint


Ezer forint

1000 Forintos papípénz.

lexipadre képe

Emlékszem amikor kiadták az elsőt.1983 július 1.A forint ekkor kezdett romlani.

naemmekki képe

Nem vagyok benne biztos, de ezzel a bankóval volt egy kis(?) probléma. Akkoriban nem felelt meg a pénzkészítés szabályainak, mert figyelmes szemlélő azonnal észreveszi, hogy az arckép bal oldaláról hiányzik a keret. A többi pénzen mindig szerepelt, szabályosan megrajzolva. Erről hiányzik (-zott).A nemzetközi pénzintézetek emiatt az Ady-t tartottak a legmagasabb címletű magyar fizetőeszköznek.
Persze, ezeket csak hallottam, nem vagyok a fentiekben biztos. Ki hogy tudja ezt a történetet? Szándékosan maradt le a bal keret?

leguan képe

Bartók-arcképének bal oldaláról szándékosan, tudatos tervezéssel maradt le a keret (ovális guilloche). Ugyanis a többi akkori bankjegyen az arcképek (10: Petőfi, 20: Dózsa, 50: Rákóczi, 100: Kossuth, 500: Ady) szemből vagy enyhe félprofilból ábrázoltak. Egyedül Bartók volt teljes profilból, bal felé nézve. Igen rosszul nézett volna ki az orra előtt vastagodó keret. (Tervezte: Vagyóczky Károly)

A "nemzetközi pénzintézetek" ilyen aggályáról nem hallottam, valószínűleg urban legend.

naemmekki képe

Ok, értem... Kösz a tájékoztatást... A tervező neve pedig ismerősen cseng.

Delineavit et sculpsit: rajzolta és metszette, szép latin nyelven.

naemmekki képe

Ezzel a névvel még bélyegeken is lehetett találkozni. Én sohasem gyűjtöttem, de a bátyám igen és egészen mulatságos volt, mikor nagyítóval próbált infókat megtudni egy-egy példányról, aztán mikor nem boldogult sehogyan sem, jöttem én. ...hát innen emlékszem én erre a névre... a bélyegekről...

Gotha képe

ezen az alapon az 500as lóg ki a sorból leginkább asszimmetrikus tervezésével.

A megjelenése hetében végigkérdezték a Ludas Matyi rajzolóit, mit kezdenek az első ezresükkel. Volt, aki azt válaszolta: "Beváltom tíz darab százasra, úgy többnek látszik!". Egy másik benyögés arról szólt, hogy azért van a szoptató anya szobra a bankó hátoldalán, mert hamarosan ez lesz a tejjegy.

Miután használatba vettük, még sokmindent tudtunk érte vásárolni.

Na, de elég az hozzá, hogy a bérház kapuján (ahol laktam) kiléptem úgy az 1980-as évek közepén, valamikor, és egy sokszoknyás asszonyság megszólított ékes tájszólással:

"Fiatalember segítsen már egy szegény elárvult gyermeken..."

Mire én: "Kezicsókolom! Ezresből tetszik tudni visszaadni?"

A sokszoknyás asszony fellelkesülve válaszolta: "Hát, persze, lelkem!"

Mire én a 'brutális fráter': "Ha olyan sok pénze van, akkor minek kéreget?!"

 

És valóban! Egyezer forint akkoriban még sokat ért (többet mint ma) és mit gondolt a drága nagysága? Talán azt, hogy 20 forintot kérek vissza az 1000-esből? Ha meg 900-at vissza tud adni (mert 100 sem volt kevés) akkor valóban minek kéreget?

 

--

Kalmopirin