Blaupunkt Santiago 2555 sztereó rádió


Forrás: 
saját
Blaupunkt Santiago 2555 sztereó rádió

A legelső európai szeteró rádiók egyike, mely a korszerűség jegyében már (germánium,-)tranzisztoros végfokozattal épült - sajnos. A rádiófrekvenciás áramkörök - beleértve a szteró dekódert is - elektroncsöves felépítésűek, a dekóder ECC81+EC92 triódákkal épül fel, és ez utóbbi egy mágnesrelét vezérel, ennek segítségével történik a monó/sztereó átkapcsolás és a jelzőfény gyújtása. Szép, korjellges készülék, jellegzetes "német" hangminőséggel. A tuner-rész érzékenysége, vételkészsége átlagon felüli. Nem nélkülözi a készülék az elmúlt közel 50 év patinásságát, de hiánytalan és jól működik. Kiválóan megépített, szép hangú, ritka készülék - made in Germany.

retrohifi.jpg decoder.JPG

Gratulálok hozzá, igen szép darab. Kár, hogy a végfok tranyós, de azért még elég szép hangja lehet. Kár, hogy csöves sztereódekóderek nem igazán készültek.

valóban szép készülék,egyedi megjelenéssel,akkori német precizítással.Laci

Látom, van egy korban hozzáillő Grundig(szintén német) magnó. Már csak egy lemezjátszó kell mellé :)

Kiss Béla lászló képe

Igen, láttam a magnót is, szintén egy igazi régiség.

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm! Egy-két megjelenési formája azért akadt (főleg német gépeken) a csöves dekódereknek (pl. Grundig Stereomeister rádiók), de valóban hamar a félvezetők léptek helyükbe. Ami iagzán figyelemreméltó, hogy láthatóan nem különösebben megvigyázott készülékről van szó, ennek ellenére az összes kapcsoló kontakthiba-mentes, a potméterek nem lógnak, és nem recsegnek, a hangerőszab. maradékfeszültsége gyakorlatilag nulla.

 

 

Milyenek a műszaki adatai a készüléknek? Az érzékenység, áthallás, FM sztereó rádióvételnél elérhető jel-zaj viszony érdekelne :-) És egy ""hozzá nem értő" kérdés: hogyan lehetett három triódából dekódert építeni, amikor a tranzisztoros dekóderek jóval több aktív elemet tartalmaztak, az IC-k ben pedig hemzsegtek(nek) az erősítőelemek....

ml

Kiss Béla lászló képe

Sajnos egzakt műszaki adatokkal nem szolgálhatok, a neten sem találtam semmi érdemlegest. Szűken vett kapcsolási rajziom van a géphez, a dekóder rajzát fekltettem a képek közé. Látható, hohy a különbségijel-szeparáció, AM-segédvivő demodulálás félvezető diódákkal történik. Az EC92 csak a relét vezérli "tirisztor helyett", a kettős trióda pedig HF illesztő/erősítő. Természetesen ezek a legelső generációs frekimultiplex dekóderek nem említendőek egy napon kb 10év múltán megjelent, kiváló célorientált IC-kre épülő elektronikákkal. Itt még csak érzi az ember, hogy "valami van" de igen nagy az áthallás, keskeny a sztereó bázis, meglehetősen messze kell elhelyezni a hangsugárzókat ezt ellensúlyozandó...tapasztalatom szerint beállítással valamelyest javítható, de felettébb kényes művelet!