TASCAM 85-16B 16-sávos stúdiómagnó


Forrás: 
saját
TASCAM 85-16B 16-sávos stúdiómagnó

1"-os szalagra ír, teljes távvezérelhetőség külső, keverőasztalba, vagy rack-be építhető egységekkel (2db). Saját, beépített 16-csatornás DBX zajcsökkentővel rendelkezik. Újkori ára 10.500USD volt, vagyis egy W116-os Mercedes ára( az S-osztály elődje, "jockey-merci"), okosabb motorral.

Ez az ár ennek ellenére egy közepes sávban helyezkedett el a hasonló Studerek, Ampexek, és MCI-k mellett, ezért nagyon sok kisebb projektsúdió használta ezt a típust, természetesen a jóléti társadalmakban.

Pop,-és elektronikus zenei műfajokra egykori használói szerint kiváló, nagyon jól és kényelmesen használható és nem utolsó sorban az 1"-os magnószalag ára lényegesen alacsonyabb volt, mint a szélesebb társaké. Komolyzenei műfajokon nyilván pregnánsabban jelentkezett a szélesebb szalagra író gépek előnye elsősorban jel-zaj viszony tekintetében. Érdekes módon - a többi TEAC/TASCAM magnóhoz hasonlóan - a hengrekvenciás ki/bemenetek nem szimmetrikus XLR-csatlakozókkal, hanem ún. földkompenzált aszimmetrikus illesztéssel, RCA-aljzatokkal vannak kivezetve. (a jelföld elektronikusan "fel van emelve" az érintésvédelmi földpotenciálról, ezt a megoldást alkalmazzák hi-end audio gépek illesztésénél is, így a jel útjából a kényes szimmetrizáló trafó, vagy elektronika kimarad)

 

 

DSC09490.JPG DSC09493.JPG

Gratulálok hozzá! Igényes készülék. Kíváncsi lennék egy szeánszra az ilyen sokcsatornás gépeknél. Érdekes, hogy RCA-t használtak XLR helyett.