Ajánló

PEBE építőjáték


Forrás: 
sajat
PEBE építőjáték

PEBE - NDK Lego másolat

Ilyen van itthon is,még tavaly kaptuk egy ismerőstől.

'80 körül engem is meglepett egy rokon ilyennel, gondolta lerendezi a Lego-témát jóárasítva.
Megmondom őszintén, nem nagyon szerettem. Egy darabig kísérleteztem a vegyítéssel, de valahogy nem állt rá a kezem, igénytelen színhibás volt, meg valahogy kicsivel az illesztési méret sem stimmelt. A Legora rakott Pebe lötyögött, fordítva meg szorult. Vagy fordítva... Mindegy!:-)
Pedig sem akkor, sem később nem voltunk pénzesek, sőt ha jól emlékszem mikor a PEBE-t kaptam, volt 3 Lego készletem, a 297-es gyerekszoba nagyfejű figuráknak, a 642-es Legoland Shell vontató+sportkocsi (figura nélküli makettek) és egyetlen komolyabb, a 379-es LL buszállomás.

Na szóval a Pebe ignorálva lett hamar, elkülönítve néha játszottam vele, pl. a Lego-ból nagyon hiányzott a vonóhorog, ebben meg volt, igaz csak oldalra mozgott, le-fel nem.

Mondom, nem voltam elkapatva Lego ügyben, de ez a trauma (ti: nagyon szeretnék Lego-t és valaki rokon úgy érti, hogy bármilyen utánzat megteszi:) akkoriban nagyon bennem lehetett, mert 1980 karácsonyán a 6364-es Legoland orvosi rendelőt kibontva első ránézésre azt hittem, hogy hamisítvány! :-)*

*(aki esetleg szintén utazik Legoland -történelemben az talán tudja, hogy az 1980-as szezonra néhány jól eltalált új elemmel nagyon átszabták az egész kis világ fizimiskáját.
Ez okozta a meglepetést nálam is, korábban még katalógusban sem láttam a dobozon lévőhöz hasonló áttetsző lapos lámpás és villogós autót, aminek ülése, bukócsöve, meg adóvevő-tartója van. A házon meg üveg tetőbevilágító volt, ilyen sem létezett korábban. De a legfurcsább a ház előtti, papír-út volt szokatlan jelekkel. Előtte a buszállomást kaptam, ahhoz ugye útalap volt és így volt fotózva a dobozon. A rendelőt viszont kis lapra kellett építeni, és gondolom hogy az imperialista vásárlók nyugaton nehogy útalapot követeljenek - ti. hogy a dobozon rajta van - egy, arra még csak nem is emlékeztető imitációt tettek az épület elé a dobozfényképhez.)

Magyar másolata is volt (mármint a Lego-nak), zöld és sárga elemekből állt (hossz-elemek és alapelemek, ablakok, ajtók), könnyen törtek, a nevét nem tudom, évjárata kb. 1972-1975.
ml

Én olyanra emlékszem,ami elvét, elemléptékét tekintve hasonlított a Legora, de - ez nem biztos - mintha nem egyezett volna a modulja vele.
Az ugrik be, hogy a tetőt pl. életszerűbben oldották meg. A tetőépítésre használt csapott Lego tetőelemhez ("csúszdás :-)hasonló volt benne, de a felső lapos részén egy horony volt. Ebből kellett az oromfalat megépíteni, a falak között a szembelévő hornyok közé meg műanyag sín (mint nagyobbfajta cserépléc) ment ,erre lehetett rápattintani a hódfarkúnak megfelelő műanyag cserepet.

Bocs,az előbb elfelejtettem belépni!

Lego rajongóknak ajánlom a malug fórumot.

http://www.malug.hu/forum/index.php

Pont ilyen van a telken a szekrény tetején. DE utáltam. Mi direkt azért vittük le, hogy ne keveredjen az igazi LEgoval, és ha mégis unatkoznánk, akkor leygen mivel játszani... Meg ha elveszik belőle valami nem kár anynira érte.

Mivel nem sokat használtuk eég sok megmaradt belőle.

Nem illeszkedett, nehéz volt építeni belőle....

 

:) Magam is LEGO-őrült vagyok, de igen kellemes emlékeim fűződnek a PEBE-hez. Nekem egy kék-sárga kamionom volt. Tényleg csörgött-törött-zörgött, de remek volt. Aztán valami kis dobozos mini-LEGO-félét kaptam. Azóta is keresem mi lehetett. Az egy nyergesvontató volt, ha jól mlékszem... Első kommentként írom ezt, és meg kell mondjam, remek dolog visszagondolni ezekre a cuccokra- jó az oldal!!

Szia!

 

Ha gondolod, kideríthetjük ezt a bizonyos "Első"-t, nem volt olyan sok Lego-kamion...

(Legalábbis a Legoland-ben, de ha más sorozat volt, az is felkutatható! ;-)