Universum VT2355 Rádiós erősítő


Forrás: 
Saját készülék
Universum VT2355 Rádiós erősítő

Egyik ismerősöm szerezte még németben egy lomtalanítás alkalmával, aztán náluk csak porosodott, míg végül megkaptam. Kb 3 évig szolgált, többször tette a dolgát házibulin, sörözős bulikon, elő ill. utószilveszterkor.. becsülettel:)(ami teljesítmény jellegű adatot találtam róla: "Hangszóróteljesítmény /nem beépített/: 2x32W") 2db 28 literes, 16 centis mélyközepekkel ellátott ládát hajtott, és tisztességesen beharsogta a teret. Otthoni körülmények között pedig szép, kellemes hangja van, a rádiója is nagyon preciz. Jelenleg az öcsém tulajdona, aki remélem még egy jó darabig fogja használni:)

Akinek esetleg van még Kis Hazánkban ilyen készüléke, ossza meg velem a tapasztalatait:)

hello tibi vagyok.Nekem van ilyen készülékem csak nekem külön állo tuner és erősitő rész az erősitő tipusa v2352 a tuneré t2353 nekem olyan segitség kéne hogy az erősitő hány vatt környékén van ha vki tud sehiteni ebben kérem irjon ja és hány ohm os hangfalakat bir el köszi előre is.irhattok az email cimemre is: kiscsucsu@gmail.com

Az az igazság, hogy (bár az enyémről egy helyen találtam adatokat), a tiédről szinte semmi sincs.. mindössze egy román nyelvű fórumon értekeznek róla, pont ebben a témában, amiböl nem tudtam sok mindent kivenni, csupán annyit, hogy ha a hálózatból felvett max. teljesítménye 240W, akkor azt beszorozva az erősítőfokozat hatásfokával, kb 50-60W jön ki csatornánként. Ott kicsit többet irtak, de a hálózatból felvett teljesítménybe bele kell venni az egyéb belső áramkörök teljesítménydisszipációját is.. És még azt is, hogy mivel ez maximum érték, gondolom arra az állapotra van megadva, amikor jócskán meg van hajtva, szóval a torzítás már jelentős (kb. 10-20%). Viszont az impedanciárol nem találtam semmit.. szerintem 6 vagy 8 ohmos lehet.. Amugy az enyémre az van írva: max. 50W.. szóval kimeneti teljesítménye kb 2x15W lehet, egészjó hatásfokkal számolva:D De elismerem, nagyon hangos, csak a mélyet nagy hangerőn le kell venni, mivel azt elég hamar elkezdi torzítani. Képet nincs kedved ide retronomra feltenni? ;)

És kíváncsi lennék arra is, ha valaki tudja, hogy 1975-ben mennyit érhetett -magyar forintban, magyar viszonyok között- 498 német márka:) Ugyanis a megjelenésének évében (1975-ben) ennyibe került.

NGA képe

1975.03.01. 1 DEM = 8,54 Ft. Azaz akkor ez 4253 Ft volt.
Segitségképpen 1975-ben egy Unitra MK122 magnó 2200 Ft volt itthon, egy Videoton Telstar rádiómagnó pedig 4600 Ft.

Remélem tudtam segiteni.

1975-ben 100dm feketén 1500ft ba került.

NGA képe

Érdekes kérdés. 1975 decemberében 9 Ft volt a márka majd 1976 januárjában pedig 16 Ft lett. Igy elképzelhető, hogy 75 karácsonya körül már 15 Ft volt a márka. Ennyire volt stabil a forintunk.
forrás:
http://www.mnb.hu/engine.aspx?page=arfolyamlekerdezes

Akkor ezekszerint egy Telstar áráért kint németben meg lehetett kapni ezt a kütyüt.. azt hittem drasztikusabb lesz egy kicsit az ár.. de ezekszerint nem:) De némettanárom emlitette ma, hogy neki 1975ben a diplomás tanári kezdőfizetése 1900 Ft volt.. szóval neki is legalább 3 havi teljes fizetését félre kellett volna raknia egy ilyen cuccra, vagy akár egy Telstarra.. ez ma elég sokat jelentene, ahogy órán számolgattuk:P

NGA képe

Bizony! Azt is vedd figyelembe, hogy nálunk nagyon sokáig a hiradátechnikai cikkek luxuscikkek voltak, és nagyon drágák voltak! Igy szerintem ennek a rádiónak az árát, ha Mo-on lehetett volna kapni, minimum kettővel kell szorozni! Nagyon jó kis készülékek ezek, a Quelle forgalmazta őket.

Én a napokban tudtam egyébként csak meg azt, hogy mennyi idős is ez a masina, mikor komolyabban utánanéztem a neten. Ezt az egy linket találtam csupán róla: http://www.radiomuseum.org/r/quelle_universum_stereo_steuerg.html
Ahhoz képest, hogy 32 éves, a mai napig megállja a helyét: fiziológiai hangerőszabályzás ("Loudness controll"), érintőgombos FM csatornakiválasztás, AFC, stb... Egyébként sok ismerősömet nyűgözött le a hangja és az ereje, szerintem sok mai készülékkel felveszi a versenyt. A kezem alatt is sokat volt nyúzva, mint emlitettem, bulikon is szolgált, de egy biztosítékon, na meg egy kiégett skálamegvilágító izzón kívül semmi baja nem lett:)