Hajdu 1301 porszívó


Forrás: 
Saját gyűjtemény
Hajdu 1301 porszívó

1968-as világoskék Hajdu 1301 típusú porszívóm. Az összes eredeti tartozéka és a gyári számos doboza is megvan.

Nagyon szép állapotú, hibátlanul működik.

7B445067-D56E-4DD2-93BE-B55C65746031.jpeg 4A3F2F32-07D4-429D-813D-3FAE4E4E8FAB.jpeg
Kalmopirin képe

Remek!

Látni, hogy gondos kezekben van. Az 1977-ben gyártott, és azóta szinte folyamatosan működő Lehel-Bosch hűtőszekrényem kapcsán jött nemrég elő, ami most a porszívóra is érvényes.

Tudnillik, hogy ezeknél a készülékeknél nem sok változás van. Mire gondolok:

A Hűtőszekrényemmel kapcsolatosan aggitált valaki, hogy „Vegyél újat, az nem fogyaszt annyit.” De, ott van az a kérdés is, hogy miért adnék ki 80 ezret (vagy többet is) egy új Hűtőgépért? És mennyit is fogyaszt? A jelenlegi 180W-os (mellette van egy villanybojler is, és a havi számla 7500-8000Ft) Szerintem indokolatlan az új.

Miért dobnék ki egy jól működő Hűtőt?

 

Visszatérve a porszívóra: Mi tudhat egy új porszívó, amit ez nem?

Ha van is valami, akkor sem vagyunk "kizárva" valamilyen magasztos élményből.

Ráadásul egy régi darabhoz (lehet az egy porszívó is) sok kellemes élmény kötődhet.

Akár olyan is, hogy „Emlékszel az unokánk milyen ügyesen porszívozott 5 éves korában?”

Mondjuk ránézek az 1 éve vett porszívóra, és nem jut ilyen eszembe (más se)

 

Szóval, van helye a régi dolgoknak az otthonunkban :)

 

-- Kalmopirin

 

u.i.: Hirdetésekben, a kevésbé régi cuccoknál is előfordul az az érvelés:

"a korához képest".

Vagyis azzal magyarázzák, hogy a lerobbant, lepusztult állapotot a korával magyarázzák.

 

Ez a Porszívó ékes példa arra, hogy nem a kor teszi rommá :)

Szia!

Jól látod, mert valóban gondos gazdája volt az elmúlt évtizedekben, aki rendeltetésszerűen használta lakásban. Nem véletlen emeltem ki, hogy a lakásban, a legtöbb régi porszívó műhely/ garázs porszívóként végzi. Akkor nincs mit csodálkozni, hogy mind oda van. Nem arra való.

Megértem, hogy szereted a régi hűtődet, de egy nagy gép esete merőben más egy kisgéphez képest: Egy régi hűtő rengeteg tud fogyasztani... Ez a villanyszámla csak a két gépé vagy am block ennyi?

Hát, jelentősen többet tud egy új porszívó. Ezek a régi darabok aranyosak, de ezzel a 400 W-os teljesítménnyel nem megyünk messzire. Az én tartályos Samsung porszívóm majdnem 2000 W-os. Azzal pikk-pakk megvan a takarítás. Ezzel a közel 60 éves Hajduval nehézkesebb lenne egy nagytakarítás, mert fele annyi sincs a teljesítménye. Más világra lettek kitalálva, akkor az is nagy szó volt, hogy volt porszívó.

Mellesleg, ez a Hajdu természetesen nincs használatban, mert gyűjteményem része. Pormentesen kívül-belül ki van takarítva.

Én úgy gondolom, hogy leginkább a konyhában a kisgépek terén van helye a régi dolgoknak. Egy régi mixer/ daráló sok esetben azonos, vagy jobb teljesítményű, mint a maiak, de cserébe még tartósak is. Nekem a konyhába mai napig ndk és magyar gyártmányú kisgépek vannak.

Így igaz, sok helyütt írják ezt, hogy korukhoz képest... Ha valamit rendeltetésszerűen használtak, nem hajtották agyon, akkor nem kéne rossz állapotban lennie.

 

Ez a gép 2022-ben is megüt nálam egy olyan szintet, ami miatt szívok vele. Jó értelemben véve. Elismerem hogy nehéz, és kényelmesebb lenne egy kábeldob, de akkor is használati értéke van. A kapcsoló nekem is széthullott de gyorsabb és egyszerűbb volt átkötni, mint másikat venni. A gégecső is szétszakadt több alkalommal tőben, de eddig mindig visszavágtam. Most már kezd zavaróan rövid lenni. Pofonegyszerű a porzsákot üríteni. A rakéta porszívó jóval gyengébb ennél, az nem üti meg ennek a szintjet.

Lehet használni, de ezek már inkább gyűjteményi darabok.

Az enyémnek a kapcsolójának semmi baja.

Sajnos ez gyenge a maiakhoz képest...

Szüleim a 70'-es évek végefelé vettek egy egy ilyen sötétzöld színű porszívót.A kapcsolója az első hónapban tönkrement, 1x garanciába megcsinálta a Gelka, de utána az a kapcsoló is tönkrement.Ezután évtizedekig használtuk leragasztott kapcsolóval (konnektorból ki/be húzással). Az a gép már nincs meg, de van azóta 2db is még belőle.(eladó mindkettő, működnek, kapcsolójuk is jó).

Hajdu


Hajdu
Találat: 3
Hajdu porszívó
Találat: 3
Hajdú üdítő
Találat: 5
Hajdúdorog
Találat: 2
Hajdúdorog - épületek
Ismeretlen évjárat
Hajdúszoboszló
Találat: 4
1301